24. 2. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Maltská polícia zatkla v utorok troch mužov podozrivých z dodania bomby, ktorej výbuch zabil maltskú novinárku a blogerku Daphne Caruanovú Galiziovú. Informovala o tom agentúra Reuters.
K ich zatknutiu došlo v deň, keď muž obvinený z vykonania jej vraždy súhlasil s dohodou o vine a treste. Výmenou za toto priznanie bol Vincent Muscat namiesto doživotného trestu v utorok odsúdený na 15 rokov väzenia.
Podľa nemenovaného justičného zdroja poskytol Vincent Muscat polícii dôležité informácie o prípade vraždy novinárky, ktorá upozorňovala na korupciu na Malte, najmenšej krajine Európskej únie.
Vincent Muscat bol v decembri 2017 zatknutý spolu s dvoma ďalšími podozrivými osobami, bratmi Georgeom a Alfredom Degiorgiovcami. Následne boli obvinení zo zaobstarania, nastraženia a odpálenia bomby v automobile, ktorej explózia zabila známu novinárku. K jej vražde došlo 16. októbra roku 2017.
Na rozdiel od Muscata jeho spoluobvinení, bratia Degiorgiovci, naďalej odmietajú svoju vinu v tejto kauze.
Agentúra Reuters spresnila, že trojica mužov zadržaných v utorok bola identifikovaná ako Jamie Vella a bratia Adrian a Robert Agiusovci. Podľa Reuters sa zatknutí a ich právnici odmietli vyjadriť k tomuto najnovšiemu vývoju v kauze vraždy novinárky.
Nemenovaný právny zdroj uviedol, že zmienená trojica mužov je podozrivá z dodania bomby a SMS kódu, ktorý bol potrebný na jej aktivovanie.
Podľa polície aktivovali výbušné zariadenie na diaľku Muscat a jeho spoločníci, ktorí predtým sledovali, ako novinárka autom odchádza zo svojho domu.
Zo spolupáchateľstva na vražde novinárky je obvinený aj multimilionár a podnikateľ Yorgen Fenech, ktorý mal kontakty v najvyšších politických kruhoch.
On sám tieto podozrenia odmieta. Na výsluchoch však tvrdil, že novinárkinu smrť si želal Keith Schembri, šéf kancelárie maltského expremiéra Josepha Muscata.
Podnikateľ Fenech šéfoval konzorciu, ktoré v roku 2013 vyhralo tender maltskej vlády na výstavbu plynovej elektrárne. Figuroval aj ako majiteľ spoločnosti 17 Black, ktorá údajne vyplácala tajné finančné odmeny vtedajšiemu maltskému ministrovi cestovného ruchu Konradovi Mizzimu a spomínanému Schembrimu.
Melvin Theuma, ktorý bol podozrivý z toho, že sprostredkoval vraždu Caruanovej-Galiziovej, dostal v novembri roku 2019 imunitu pred trestným stíhaním. Theuma totiž poskytol vyšetrovateľom dôkazy, ktoré by mohli byť na súde použité na odsúdenie objednávateľa vraždy.
O takúto dohodu žiadal v januári aj Vincent Muscat. Jeho žiadosť však bola zamietnutá, preto namiesto toho prijal dohodu o vine a treste.
V rámci tejto dohody ponúkol Muscat nielen informácie, ktoré by mohli objasniť vraždu novinárky, ale aj nevyriešenú vraždu miestneho právnika, ktorá sa odohrala v roku 2015. Podľa Reuters zrejme tieto dva prípady spolu nesúvisia.
Vincent Muscat nemá nič spoločné s Josephom Muscatom, ktorý bol predsedom vlády v čase vraždy Caruanovej Galiziovej, pričom v decembri roku 2019 oznámil svoju demisiu. Uviedol vtedy, že tak koná v súvislosti s prípadom vraždy novinárky, s ktorou bol spájaný jeho kancelár Schembri.
Schembri bol jedným z najvplyvnejších ľudí v politike na Malte. Šéfom kancelárie premiéra Josepha Muscata bol až do novembra roku 2019, keď ho polícia začala vypočúvať v súvislosti s vraždou novinárky. Schembri všetky podozrenia zo spoluúčasti odmieta.



Vyšetrovací výbor Ruskej federácie pre Jaroslavliansku oblasť začal trestné konanie pre podozrenie z prekročenia právomocí verejného činiteľa s použitím násilia. Prípad súvisí so zverejnením videonahrávok z miestnej väznice, na ktorých je zachytené mučenie dvoch väzňov.
Túto nahrávku zverejnilo v utorok viacero nezávislých médií v Rusku. Podľa denníka Novaja gazeta vznikla v rokoch 2016 a 2017 vo väzení v Jaroslavli. Médiám nahrávku zaslala ľudskoprávna nadácia Občiansky verdikt.
Táto nadácia chráni od svojho vzniku v roku 2004 práva osôb, ktoré sú vystavené nezákonnému alebo neprimeranému násiliu zo strany orgánov činných v trestnom konaní. Na svojej webovej stránke nadácia uvádza, že v Rusku sa ročne začne viac ako 1000 trestných stíhaní pre podozrenie zo zneužívania funkcie orgánmi činnými v trestnom konaní.
Spomínané video zachytáva väzenských dozorcov, ako bijú dvoch polonahých väzňov. Jedna z týchto obetí po brutálnom útoku svojim zraneniam v nemocnici podľahla, dodala agentúra DPA. Podľa portálu Meduza.io išlo o občana Gruzínska.
Po zverejnení videa začala regionálna správa Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) previerku v nápravnom zariadení. Dozorcov, ktorí sa na videozázname objavili, už medzičasom prepustili zo zamestnania, iní boli dočasne stiahnutí zo služby.
Rozhlasová stanica Echo Moskvy začiatkom týždňa informovala o prípade osoby, ktorá bola týraná spoluväzňami vo väzenskom tábore neďaleko sibírskeho mesta Irkutsk.
Namiesto toho, aby dozorcovia do bitky zasiahli a ukončili ju, spútali bitého väzňa lepiacou páskou a nechali väzňov, aby ho ďalej bili. Podľa informácií Echa Moskvy i agentúry DPA bol neskôr riaditeľ tejto väznice odvolaný z funkcie.
V podobnom väzenskom zariadení by si svoj trest mal odpykávať aj ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, ktorému potvrdil súd v Moskve minulú sobotu v odvolacom konaní nepodmienečný trest odňatia slobody, aj keď jeho dĺžku zredukoval o pol druha mesiaca - na dva roky a šesť mesiacov. Podľa obhajcov by sa tak mal Navaľnyj dostať na slobodu v lete roku 2023. Zatiaľ nie je jasné, kde si bude trest odpykávať. Momentálne je ešte stále vo vyšetrovacej väznici Matrosskaja tišina v Moskve.


 

Jedného z troch mužov obvinených z vraždy maltskej investigatívej novinárky a blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej odsúdili v utorok na 15 rokov väzenia krátko po tom, ako pred súdom priznal svoj diel viny na tomto trestnom čine. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Sudca prijal dohodu o vine a treste, ktorú predložili prokurátori a právnici Vincenta Muscata po tom, ako sa ich klient v súdnej sieni vo Vallette v utorok priznal ku všetkým obvineniam. Muscat musí zároveň zaplatiť 43.000 eur na súdnych trovoch.
Podľa agentúry DPA rodina zavraždenej novinárky vo vyhlásení pred súdom uviedla, že dúfa, že dohoda o vine a treste "povedie k dosiahnutiu spravodlivosti pre Daphne Caruanovú Galiziovú".
Vincent Muscat bol v decembri 2017 zatknutý spolu s dvoma ďalšími osobami, bratmi Georgeom a Alfredom Degiorgiovcami. Obvinení boli zo zaobstarania, nastraženia a odpálenia bomby v automobile, ktorá explózia zabila známu novinárku. K jej vražde došlo 16. októbra roku 2017.
Ako uviedla AFP, novinárkina vražda otriasla malým ostrovným štátom a spustila reťazec udalostí, ktoré viedli k rezignácii Josepha Muscata z funkcie predsedu vlády.
Denník Malta Today na svojom webe v utorok napísal, že priznanie Vincenta Muscata by mohlo mať spolu s informáciami, ktoré by poskytol polícii, dominový efekt v ostatných prípadoch vedených proti jeho spoluobvineným Alfredovi a Georgovi Degiorgiovcom, či aj podnikateľovi Yorgenovi Fenechovi, ktorý je podozrivý z objednania novinárkinej vraždy, a ďalším osobám.




Copyright © TASR 2021




 

 

Poľská prokuratúra nezistila žiadne porušenie zákona v článku o účasti Poliakov na holokauste, ktorý vlani v októbri pre ľavicovo orientované noviny napísala novinárka Katarzyna Markuszová. Tá čelila sťažnosti, že jej príspevok „Poľská účasť na holokauste“ v denníku Krytyka Polityczna urážal poľský národ. Ak by ju uznali vinnou z porušenia zákona, hrozili by jej až tri roky väzenia.

Kritici nesúhlasili s pasážou, v ktorej sa autorka pristavila pri tom, či poľské úrady niekedy pripustia, že pred druhou svetovou vojnou vládla voči Židom rozsiahla averzia a že „účasť Poľska na holokauste bola ozajstná“. Prokuratúra však v pondelok uviedla, že v texte nezistili žiadne porušenie zákona a prípad stopli.
Markuszová pre agentúru AP vyhlásila, že v článku iba uviedla známe skutočnosti. Poľskí konzervatívni predstavitelia nepopierajú, že niektorí Poliaci počas holokaustu škodili Židom. Domnievajú sa však, že väčšina vrážd sa stala na príkaz nemeckých nacistov, ktorí počas vojny okupovali Poľsko.



©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.