29. 6. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Palestinian media rally for protection after assaults by police | Media  News | Al Jazeera


Desiatky palestínskych novinárov sa v pondelok zhromaždili pred sídlom OSN v Ramalláhu, aby požadovali slobodu tlače po násilných potýčkach palestínskych demonštrantov s palestínskou políciou, ktoré vyvolala náhla smrť aktivistu v zadržiavacej väzbe. Počas zmienených stretov utrpelo zranenie niekoľko novinárov.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v pondelok uviedla, že počas víkendových nepokojov na okupovanom západnom brehu Jordánu bolo terčom útoku palestínskych policajtov 12 palestínskych novinárov vrátane piatich žien.
Naila Chalílová, ktorá je reportérkou portálu The New Arab, informovala, že palestínski novinári odovzdali OSN list, v ktorom túto organizáciu vyzývajú, aby "prijala nevyhnutné a okamžité opatrenia" na ochranu slobody médií.
Aktivista Nizár Banát (44), ktorého smrť protesty na Západnom brehu vyvolala, bol autorom satirických videí zdieľaných na sociálnych sieťach. Poukazoval v nich na skorumpovanosť palestínskeho vedenia a predsedu palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása i na prípady sprenevery. Jeho stránku na sociálnej sieti Facebook sledovalo 100.000 ľudí.
Banátova rodina tvrdí, že jeho náhla smrť je dôsledkom brutality pri zatýkaní. Podľa ich vyjadrenia prišla polícia minulý štvrtok nad ránom do Banátovho domu s príkazom na jeho zatknutie. Následne zasahujúci policajti Banáta, ešte spiaceho v posteli, začali biť železnými tyčami. Potom ho vyzliekli donaha, pokračovali v bití a následne ho odviezli autom.
Úrady neskôr oznámili, že zdravotný stav aktivistu sa prudko zhoršil na policajnej stanici, takže bol nariadený jeho prevoz do nemocnice, kde však prijímajúci lekár u Banáta konštatoval smrť. Podľa slov lekára, ktorý vykonal pitvu, zranenia na Banátovom tele naznačovali, že bol bitý do hlavy, hrudníka, krku, nôh a rúk. Medzi jeho zatknutím a smrťou pritom neuplynula ani hodina.
Palestínsky premiér Muhammad Ištajja v pondelok vyhlásil, že osoby, ktoré majú podiel na Banátovej smrti, budú za ňu niesť zodpovednosť.
Banát mal v úmysle kandidovať ako nezávislý vo voľbách do palestínskeho parlamentu, ktoré sa mali konať v máji, avšak Abbás ich koncom apríla zrušil pod zámienkou, že Izrael odmieta umožniť hlasovanie vo východnom Jeruzaleme. 

 Издание Проект.png

Ruská polícia vykonala v utorok ráno domové prehliadky u novinárov tamojšieho spravodajského portálu Projekt. Oznámil to samotný portál na sociálnej sieti Telegram.
Podľa portálu boli prehľadané domovy šéfredaktora Projektu Romana Badanina, jeho zástupcu Michaila Rubina a reportérky Mariji Žolobovovej.
Ako informoval spravodajský portál Meduza.io, Projekt sa zaoberá predovšetkým investigatívnou žurnalistikou a v utorok chcel publikovať reportáž o vyšetrovaní ruského ministra vnútra Vladimira Kolokoľceva. Autorkou článku bola Žolobovová.
"Dnes má v Projekte vyjsť vyšetrovanie Žolobovovej zamerané na šéfa ministerstva vnútra Vladimira Kolokoľceva. Oznámili sme to deň dopredu. Žolobovavá je tiež autorkou mnohých vyšetrovaní, ktoré zarezonovali vrátane vyšetrovania čečenského lídra Ramzana Kadyrova," píše sa v príspevku portálu Projekt na sociálnej sieti Telegram.
V ozname o publikovaní reportáže o Kolokoľcevovi sa píše, že jeho sestra Zoja Berdičevská sa podozrivým spôsobom stala ihneď po nástupe Kolokoľceva do úradu v roku 2012 majiteľkov vily na prestížnej adrese v blízkosti Moskvy v približnej hodnote 200 miliónov rubľov (2,3 milióna eur), uvádza Meduza.
Portál Projekt publikoval reportáž o vyšetrovaní Kolokoľceva v utorok okolo deviatej hodiny ráno miestneho času, následne návštevníci portálu hlásili, že je nedostupný, dodala Meduza.
 

 

Copyright © TASR 2021