28. 6. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Printing houses in Serbia refuse to publish new daily newspaper –  EURACTIV.com
Srbsko bude mať od stredy 30. júna nový denník, ale z dôvodu politických prekážok sa nebude tlačiť doma, ale v Chorvátsku. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra HINA.
Denník s názvom Nova budú tvoriť a vydávať novinári zo srbskej spravodajskej webovej stránky nova.rs, ktorú vlastní spoločnosť United Media Digital so sídlom v Luxembursku, člen mediálnej spoločnosti United Group. Tá má od marca 2019 ako väčšinového vlastníka spoločnosť BC Partners, ktorá patrí k popredným svetovým investičným spoločnostiam.
United Group vlastní aj regionálne káblové televízne stanice N1 a Nova a nedávno získala liberálny denník so sídlom v srbskej metropole Belehrad.
Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandra Vučiča a vládna koalícia vnímajú spoločnosť United Group ako mediálnu firmu podporujúcu srbskú opozíciu a pracujúcu proti štátnym a národným záujmom.
Vládna koalícia má dominantný vplyv na väčšinu tlačených a elektronických médií, predovšetkým na bulvárne médiá, ako aj na určité spravodajské webové stránky. Regulačný úrad pre elektronické médiá je tiež pod jej vplyvom a provučičovské médiá neustále útočia na viacero mimoparlamentných opozičných strán.
Vydavatelia a majitelia denníka Nova sa za takýchto okolností pokúšali nájsť tlačiareň v Srbsku, ale nepodarilo sa im to.
Všetky tlačiarne, ktoré Nova oslovila, prejavili totálny nezáujem, hoci im bola za ich služby ponúknutá vyššia než trhová cena, uviedol denník vo vyhlásení.
Šéfredaktor Stojan Drčelič a riaditeľ webovej stránky a denníka Nova Veselin Simovič uviedli, že strach z reakcie režimu prevážil nad komerčnými záujmami tlačiarov.
Denník Nova sa bude tlačiť vo východochorvátskom meste Osijek a distribuovať sa bude v celom Srbsku.

Hong Kong's Apple Daily closed down by Chinese regime - China Worker
Hongkonská polícia zatkla v nedeľu večer na letisku ďalšieho popredného redaktora prodemokratického denníka Apple Daily, informovali v pondelok agentúry AFP a AP.
Podľa miestnych médií polícia na letisku zatkla Fu Waj-kchunga, hlavného komentátora denníka, keď sa snažil opustiť krajinu, údajne chcel pritom letieť do Veľkej Británie. Dôvodom jeho zatknutia malo byť "sprisahanie a tajná spolupráca so zahraničnými krajinami s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť", uvádza AFP.
Hongkonská polícia potvrdila, že na letisku zatkla 57-ročného muža na základe nového bezpečnostného zákona. V správe sa však nespomína meno Fu Waj-kchunga.
Ide v poradí už o siedmeho vedúceho pracovníka denníka Apple Daily, ktorý bol v priebehu posledných dvoch týždňoch zatknutý na základe nového zákona o národnej bezpečnosti. Medzi zadržanými sú aj šéfredaktor denníka Ryan Law (vlastným menom v čínštine Luo Wej-kuang) a výkonný riaditeľ spoločnosti Next Digital, ktorej tento denník patrí, Cheung Kim-hung (Čang Ťien-chung).
K ich zatknutiu prišlo krátko po tom, ako v redakcii denníka bola policajná razia. Následne vedenie mediálnej spoločnosti Next Digital uviedlo, že noviny svoju činnosť ukončia "najneskôr v sobotu 26. júna". Denníka tak tento mesiac ukončil svoju činnosť po 26 rokoch existencie.
Hongkonská asociácia novinárov vo vyhlásení zverejnenom v pondelok uviedla, že udalosti spojené s ukončením činnosti denníka Apple Daily takmer úplne "zruinovali slobodu tlače v meste".
Čínsky zákon o národnej bezpečnosti kriminalizuje aktivity považované za protištátnu činnosť, separatizmus, terorizmus či spriahnutie sa so zahraničnými silami. Za vágne formulované obvinenia hrozia obvineným väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie.
Denník Apple Daily bol už dlho tŕňom v oku čínskej vlády svojou neskrývanou podporou prodemokratického hnutia v Hongkongu a ostrou kritikou čínskych politikov. Jeho majiteľ Jimmy Lai (Li Č'-jing) je vo väzení a ako jeden z prvých bol vlani obvinený na základe nového zákona o národnej bezpečnosti.

Zdroj: TASR