30. 7. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS







Šéfredaktor ruského spravodajského portálu Projekt Roman Badanin opustil Rusko a neplánuje sa tam vrátiť. V odchode z vlasti chce pomôcť aj svojim kolegom, pretože sa obáva, že by proti nim mohlo byť začaté trestné stíhanie. Pre Reuters to vo štvrtok uviedol samotný Badanin, v piatok o tom následne informovali stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) a ruská verzia BBC.
Badanin pre Ruters uviedol, že v čase, keď portál vyhlásili za "nežiadúci" sa nachádzal s rodinou na dovolenke. V rovnakom čase polícia prehľadala aj redakciu Projektu. Na základe toho sa Badanin rozhodol ostať v zahraničí. Podľa jeho vlastných slov sa do Ruska vrátiť neplánuje, pretože by mu tam mohlo hroziť trestné stíhanie.
V súčasnosti sa nachádza v New Yorku, kde je s ním aj jeho zástupca Michail Rubin. Oboch pritom ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo na zoznam "zahraničných agentov" spolu s ďalšími novinármi z portálu Projekt.
Badanin zároveň uviedol, že v New Yorku je so svojou rodinou len dočasne a zatiaľ nevie, kde sa usadia.
Ruský spravodajský portál Projekt v minulosti uverejnil viacero investigatívnych reportáži súvisiacich s predstaviteľmi ruskej elity, ako aj vlády. V júni, krátko pred tým, ako mala vyjsť reportáž o vyšetrovaní ruského ministra vnútra Vladimira Kolokoľceva, vykonala ruská polícia domové prehliadky u Badanina, jeho zástupcu Michaila Rubina aj reportérky Projektu Marije Žolobovovej.
Ruská prokuratúra následne v polovici júla portál zakázala a zaradila ho medzi "nežiaduce" organizácie. Uviedla pritom, že aktivity údajne "predstavujú hrozbu pre základy ústavného poriadku a bezpečnosť Ruskej federácie".
Razie zamerané na médiá, ktoré ruská vláda vníma ako nepriateľské a podporované zahraničím, vykonané v polovici júla, zrejme súvisia s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami. Tie sa majú konať v septembri, uvádza Rádio Slobodná Európa.
Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012 každej mimovládnej organizácii financovanej zo zahraničia. V roku 2017 tento zákon rozšírili aj na médiá.​






Spojené štáty sú "hlboko znepokojené" obťažovaním a zastrašovaním zahraničných novinárov pokrývajúcich tragické záplavy v Číne, uviedol vo vyhlásení hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AFP.
Jeho vyjadrenia nasledovali necelých 24 hodín po tom, čo Peking obvinil britskú spravodajskú stanicu BBC, že o minulotýždňových ničivých záplavách v stredočínskej provincii Che-nan vysiela "nepravdivé správy" (fake news), a britská stanica uviedla, že jej novinári boli vystavení nepriateľským akciám.
"Spojené štáty sú hlboko znepokojené čoraz intenzívnejším ostrým sledovaním, obťažovaním a zastrašovaním amerických a iných zahraničných novinárov v Čínskej ľudovej republike (ČĽR), vrátane zahraničných novinárov pokrývajúcich škody a straty na životoch spôsobené nedávnymi záplavami v Che-nane," napísal vo vyhlásení Price.
"Vláda ČĽR tvrdí, že víta zahraničné médiá a podporuje ich prácu, ale jej konanie je o inom," uviedol Price.
Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien vo štvrtok už skôr označil vysielaciu spoločnosť BBC za "Fake News Broadcasting Company", ktorá "útočí a očierňuje Čínu, čím sa závažne odkláňa od novinárskych etických noriem".
Spoločnosť BBC uviedla, že jej reportéri pokrývajúci záplavy boli vystavení "onlinovému vitriolu", pričom iné médiá boli obťažované priamo na mieste a zažili "útoky, ktoré neprestávajú ohrozovať zahraničných žurnalistov".
BBC informovala o minulotýždňových záplavách v meste Čeng-čou, kde zahynulo 14 ľudí a vyše 500 cestujúcich uviazlo v mestskom metre zatopenom počas dopravnej špičky. Katastrofa sa stala práve v čase, keď narastá citlivosť na negatívne vykresľovanie Číny.
Reportéri agentúry AFP boli nepriateľsky naladenými obyvateľmi mesta Čeng-čou donútení vymazať zábery a obkľúčili ich desiatky mužov, keď práve informovali o zatopenom dopravnom tuneli.
Hovorca Čao vo štvrtok povedal, že zahraniční novinári sa "v Číne tešia otvorenému a slobodnému spravodajskému prostrediu".
Organizácie na ochranu novinárov však vyhlasujú, že priestor pre prácu zahraničných žurnalistov sa zhoršuje a zužuje, novinárov napríklad na uliciach prenasledujú, trpia obťažovaním na internete a úrady im odmietajú udeliť víza.
Price vo vyhlásení vo štvrtok vyzval Čínu, aby neobmedzovala vstup novinárov na zimné olympijské hry v Pekingu v roku 2022.
"Vyzývame ČĽR, aby konala ako zodpovedná krajina. Zároveň dúfame, že privíta zahraničné médiá a svet na blížiacich sa zimných olympijských hrách a zimných paralympijských hrách v Pekingu v roku 2022," uvádza sa v Priceovom vyhlásení.​






Bieloruská asociácia novinárov (BAJ) vyzvala vo štvrtok predstaviteľov v krajine, aby väzneného novinára Andreja Skurka premiestnili do civilnej nemocnice v súvislosti so zápalom pľúc, ktorý dostal po nakazení sa koronavírusom vo väzbe. Informovala o tom agentúra AP.
Andrej Skurko, ktorý v rokoch 2006-2017 pracoval ako šéfredaktor najstarších nezávislých novín v Bielorusku Naša Niva, bol zadržaný pred troma týždňami. Momentálne sa nachádza v cele predbežného zadržania v hlavnom meste Minsk.
Naša Niva tento týždeň informovala, že novinára umiestnili na nemocničné oddelenie väznice so "štrukturálnymi zmenami na pľúcach" a jeho spoluväzni museli ísť do karantény pre podozrenie, že sa Skurko nakazil covidom.
BAJ sa so žiadosťou o okamžitú hospitalizáciu 43-ročného Skurka, ktorý je šéfom oddelenia reklamy a marketingu spomenutého významného týždenníka, obrátila na ministerstvo vnútra, ako aj na rezort zdravotníctva.
Ešte predtým, než sa dostal do väzenia, kde sa nachádza v súčasnosti, strávil údajne 13 dní v inej väznici známej svojimi tvrdými podmienkami. Nemal tam posteľ či matrac a takisto nemal prístup k liekom na cukrovku, ktoré užíva. BAJ varovala, že koronavírus môže byť preňho smrteľný, keďže je diabetikom.
Bieloruská polícia v rámci masových razií zameraných na novinárov a aktivistov prehľadala 8. júla aj redakciu mediálnej organizácie Naša Niva, ako aj príbytky niektorých jej zamestnancov. V rovnaký deň bol zadržaný i Skurko spolu so šéfredaktorom Jahorom Marcinovičom a dvoma ďalšími spolupracovníkmi, ktorých neskôr prepustili. Skurko a Marcinovič sú však naďalej vo väzbe a čelia obvineniam v súvislosti s chybnými platbami za účty za energie, za čo hrozí trest do piatich rokov väzenia.
Dovedna vykonali bieloruské orgány počas júla už vyše 200 razií v kanceláriách a bytoch žurnalistov a aktivistov, uvádza ľudskoprávna organizácia Viasna. Bieloruskí predstavitelia podľa Viasny úmyselne vytvárajú za mrežami pre politických väzňov neznesiteľné podmienky vrátane umiestňovania ich do "koronavírusových ciel".
Dlhoročný autoritársky bieloruský prezident Alexandr Lukašenko prisľúbil pokračovanie krokov voči ľuďom, ktorých nazval "zahraničnými agentmi" a "banditmi". Vo väzbe - čakajúc na súd alebo odpykávajúc si svoj trest - sa aktuálne nachádza 28 bieloruských novinárov.


Copyright © TASR 2021






Sociálna sieť zablokovala skupinu Nezaočkovaní, ktorá mala viac ako 35-tisíc členov. Na sociálnej sieti na to upozornila polícia v profile Hoaxy a podvody – Polícia SR. Skupina podľa polície šírila dezinformácie súvisiace s očkovaním proti ochoreniu COVID-19, ale aj obsah, ktorý bol agresívny či podnecujúci násilie. Využila preto špeciálne kanály, prostredníctvom ktorých sa nakontaktovala na sociálnu sieť, ktorú na obsah upozornila. Výsledkom je zablokovanie skupiny.
„V skupine sa objavovalo denne aj viac ako sto statusov rôznych osôb. Informácie boli často klamlivé a zavádzajúce. Už z názvu vyplýva, že sa dotýkali tém ako očkovanie, koronavírus a tiež porušovania mimoriadnych opatrení. Prispievateľom neboli cudzie agresívne a vulgárne prejavy. Z týchto dôvodov predstavovala skupina bezpečnostné riziko,“ uviedla polícia.
Polícia od prevádzkovateľa sociálnej siete ešte nedostala spätnú väzbu ani oficiálne stanovisko. Nedokáže preto určiť, či je zablokovanie skupiny dočasné, alebo bola odstránená natrvalo. Policajný zbor však bude naďalej pokračovať v monitorovaní sociálnej siete a v snahe o prípadné zablokovanie najexponovanejších skupín, stránok a profilov.​


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.