27. 7. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Terčom útoku nožom sa v nedeľu v centre Londýna stala 39-ročná žena, ktorá mala oblečené tričko s potlačou s názvom francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo známeho najmä kontroverznými karikatúrami proroka Mohameda. Na tričku bol aj slogan "Láska je silnejšia ako nenávisť".
Ako informovala spravodajská televízia BFM, k útoku došlo v nedeľu popoludní v blízkosti známeho miesta Speakers' Corner v londýnskom Hyde Parku. Obeťou je 39-ročná žena, ktorá pri útoku utrpela ľahké zranenie hlavy.
Páchateľ z miesta činu ušiel, útočná zbraň sa našla neďaleko miesta útoku.
Britská polícia pátra po páchateľovi, pričom o pomoc požiadala aj verejnosť. Polícia súčasne vyzvala médiá, aby nešpekulovali o motívoch útoku.
BFM pripomenula, že 7. januára 2015 došlo v parížskej redakcii Charlie Hebdo k útoku, pri ktorom dvojica islamistických radikálov zastrelila 12 autorov a zamestnancov redakcie týždenníka. Medzi obeťami boli aj kultoví karikaturisti Jean Cabut (Cabu) a Georges Wolinski. Obaja útočníci z miesta činu ušli, polícia ich neskôr vypátrala a zastrelila.
Tento útok bol prvým zo série atentátov spáchaných vo Francúzsku komandami alebo jednotlivcami z radov islamistických radikálov.
Okrem toho bola redakcia Charlie Hebdo v roku 2011 aj terčom podpaľačského útoku. Vlani v septembri boli pred bývalou redakciou týždenníka Charlie Hebdo sekáčom na mäso zranené dve osoby - muž a žena, ktorí si vyšli von na ulicu pofajčiť. K útoku sa neskôr priznal muž narodený v Pakistane. Ako motív uviedol opätovné zverejnenie karikatúr proroka Mohameda v časopise Charlie Hebdo. Jeho redakcia sa však po útoku v roku 2015 presťahovala na iné miesto, jeho nová adresa je utajená.




Francúzsko, Španielsko, Taliansko a 20 ďalších krajín EÚ by sa mohli dostať pred súd pre svoju pomalosť pri implementácii pravidiel EÚ v oblasti autorských práv do ich vnútroštátneho právneho priadku. Uviedla to v pondelok Európska komisia, ktorá inkriminované štáty požiadala o vysvetlenie tohto omeškania. Termín na implementáciu týchto pravidiel EÚ vypršal 7. júna, informovala agentúra Reuters.
Podľa spravodajského webu Businesshala v skupine "previnilcov" sú okrem Francúzska, Španielska a Talianska aj Rakúsko, Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Česko, Dánsko, Estónsko, Grécko, Fínsko, Írsko, Litva, Luxembursko, Lotyšsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Švédsko, Slovinsko a Slovensko.
Tieto štáty majú dva mesiace na to, aby Európskej komisii (EK) ńa jej otázku odpovedali. Ak tak neurobia, dostanú varovanie, tzv. reasoned opinion. Ďalším krokom bude postúpenie veci najvyššiemu súdu EÚ v Luxemburgu.
Pravidlá autorského práva prijaté pred dvoma rokmi majú zabezpečiť, aby kreatívny priemysel v EÚ mal rovnaké podmienky ako online platformy ako Google alebo Facebook.
Niektorí umelci a vysielatelia v Európe však stále nie sú spokojní, najmä pokiaľ ide o výklad kľúčového ustanovenia, článku 17, ktorého cieľom je prinútiť platformy na zdieľanie obsahu - ako sú YouTube a Instagram -, aby filtrovali materiály chránené autorskými právami.
Okrem toho exekutíva EÚ uviedla, že 21 členských štátov - vrátane Slovenska - požiadala, aby do 7. júna stanovili samostatné pravidlá o autorských právach pre online vysielanie rozhlasových a televíznych programov.
V správe sa uvádza, že tejto požiadavke doteraz nevyhoveli Francúzsko, Španielsko Rakúsko, Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Česko, Estónsko, Grécko, Fínsko, Írsko, Taliansko, Litva, Luxembursko, Lotyšsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko a Slovensko.



Zdroj: TASR