28. 7. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Man who ordered Ryanair jet to land in Belarus in 'act of state terrorism'  has 'vanished' - World News - Mirror Online
Dispečer letovej prevádzky Oleg Galegov, ktorý z letiska v Minsku pravdepodobne komunikoval s posádkou lietadla spoločnosti Ryanair na linke Atény-Vilnius a stal sa jedným z aktérov kauzy novinára Ramana Prataseviča, odcestoval z Bieloruska.
S odvolaním sa na dispečerových kolegov o tom informoval bieloruský spravodajský web Naša Niva.
Podľa tohto zdroja Galegov opustil Bielorusko aj s rodinou ešte niekedy začiatkom júla. Jeho kolegovia nevylúčili, že mohol odcestovať za príbuznými do Gruzínska.
Galegov pracuje v dispečerskej službe od roku 2010. Začiatkom júla mal po dovolenke nastúpiť do služby, ale do práce vôbec neprišiel.
Spravodajský web Nexta napísal, že v snahe získať nejaké informácie kolegovia otvorili Galegovovu skrinku v spoločných šatniach na letisku, kam si odkladal osobné veci a oblečenie, ale našli ju prázdnu.
Jeden z kolegov dispečera povedal, že Galegova nie je možné kontaktovať ani prostredníctvom sociálnych sietí, pretože si tam vymazal účty. Rovnako postupovala aj jeho manželka Anna. Kolegovia sa domnievajú, že po kauze s Pratasevičom Galegov "pre istotu radšej" zmizol.
Zástupca generálneho riaditeľa spoločnosti Belaeronavigacija Ivan Herlovski pre web Naša Niva uviedol, že Galegov je od júna na dovolenke a spoločnosť "o jeho prepustení nič nevie".
Prípad dispečera Galegova súvisí s núteným pristátím lietadla spoločnosti Ryanair v máji tohto roka na letisku v Minsku. Oficiálne sa tak stalo pre nahlásenie bomby na palube, ktoré sa však ukázalo byť falošné. V lietadle sa nachádzal novinár a aktivista Raman Pratasevič so svojou priateľkou Sofiou Sapegovou, ktorých po pristátí v Minsku zadržali.
Zadržanie páru vyvolalo pobúrenie medzinárodného spoločenstva, pričom Európska únia reagovala aj uvalením rozsiahlych, nových ekonomických sankcií na Bielorusko.
Pratasevič je momentálne v domácom väzení, v ktorom pred niekoľkými dňami poskytol rozhovor málo známemu litovskému bulvárnemu denníku Vakaro žinios.
Podobne ako v interview pre bieloruskú štátnu televíziu ANT zo začiatku júna, aj tentoraz Pratasevič hovoril o konfliktoch a problémoch v komunite prívržencov bieloruskej opozície žijúcich momentálne v zahraničí.
Poukázal aj na to, aké drahé bývanie majú lídri opozície v zahraničí, hovoril o zdrojoch financovania opozičných politikov a aktivistov na úteku, ale aj o sporoch o finančné toky i o želaní vyvolať opozície opäť v Bielorusku nepokoje. O bieloruskom prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi sa Pratasevič v rozhovore pre litovský denník znovu vyjadroval s veľkým rešpektom.
Pre časť prívržencov opozície sú takéto Pratasevičove vyjadrenia sklamaním, iní sú presvedčení o tom, že tieto rozhovory sú zmanipulované a vynútené.


Roman Dobrokhotov, journalist behind Salisbury poisoning exposé, expects  Moscow arrest | News | The Times


Ruská polícia vtrhla v stredu do domu Romana Dobrochotova, šéfredaktora ruského investigatívneho servera The Insider. Dobrochotov bol nedávno označený za tzv. "zahraničného agenta" v rámci zvýšenia tlaku na nezávislé médiá pred septembrovými parlamentnými voľbami v krajine, informovala agentúra AP.
Dobrochotov v stredu na sociálnej sieti Twitter uviedol, že "polícia klope na dvere jeho bytu". "Vyzerá to na raziu," dodal.
Skupina OVD-Info, ktorá monitoruje politicky motivované zadržania, uviedla, že manželka Dobrochotova zavolala na ich linku a nahlásila policajnú raziu predtým, než sa jej telefón stal nedostupným. Do bytu sa následne vydal právnik, uviedla skupina.
Stúpenci ruskej opozície, nezávislí novinári a ľudskoprávni aktivisti čelia narastajúcemu tlaku zo strany vlády pred septembrovým hlasovaním, ktoré sa považuje za významnú súčasť úsilia prezidenta Vladimira Putina upevniť svoju moc pred prezidentskými voľbami v roku 2024, konštatuje agentúra AP.
Šesťdesiatosemročný ruský prezident, ktorý je pri moci už viac než dve desaťročia, vlani prostredníctvom ústavných zmien presadil, že by potenciálne mohol zostať pri moci až do roku 2036.
Ruská vláda počas uplynulých mesiacov označila viacero nezávislých médií a žurnalistov za "zahraničných agentov". Ide o označenie, ktoré je predzvesťou ďalšej vládnej kontroly a má silne hanlivý význam, ktorý môže príjemcov diskreditovať, píše AP.

 

Copyright © TASR 2021

 

 



Štátna televízia v Grécku s okamžitou platnosťou ukončila zmluvu so športovým komentátorom Dimosthenisom Karmirisom, ktorého poznámky počas OH v japonskom Tokiu na adresu reprezentant z Kórejskej republiky označila ako rasistické.
Skúsený komentátor televízie ERT sa previnil počas duelu v stolnom tenise, v ktorom Džeoung Joung-sik zdolal Gréka Panagiotisa Gionisa. Grék v súboji viedol 1:0 aj 2:1 na sety, napokon súperovi podľahol 2:4. Karmiris o zručnostiach kórejských športovcov v tomto odvetví povedal: "Majú prižmúrené oči, takže nechápem, ako vidia loptičku pohybujúcu sa tam a späť.“
Televízia o niekoľko hodín neskôr na svojom webe zverejnila vyhlásenie: "Rasistické komentáre nemajú miesto vo verejnoprávnej televízie. Dnes sme ukončili spoluprácu s Dimosthenisom Karmirisom."


File:Ringier logo.jpg - Wikimedia Commons 
Ringier AG pokračuje v rozvoji svojho pôsobenia vo východnej Európe a rozširuje svoje medzinárodné portfólio digitálnej inzercie a digitálnych médií. S týmto cieľom preberá Ringier všetky podiely spoločnosti Axel Springer v Maďarsku, Srbsku, na Slovensku a v pobaltských štátoch Estónsko, Lotyšsko a Litva. Na Slovensku ostáva zakladateľ spoločnosti aj naďalej menšinovým vlastníkom. V ostatných krajinách bude skupina Ringier vlastniť 100 percentné podiely. Informoval o tom v stredu senior PR manager Ringier Axel Springer pre Slovensko Peter Porubský.
V rámci svojej stratégie rastu, sa Axel Springer zameria na digitálne podnikanie na veľkých strategických trhoch. Investičné ťažisko spoločnosti, v segmente spravodajských médií, sa bude sústrediť na Nemecko, USA a Poľsko. Z tohto dôvodu bude spoločný podnik Ringier a Axel Springer v Poľsku pokračovať v nezmenenej podobe.
Od založenia Ringier Axel Springer Media AG v júli 2010 sa spoločný podnik Ringier AG a Axel Springer SE vypracoval na jednu z najväčších mediálnych spoločností v strednej a východnej Európe. Zamestnáva viac než 3 100 spolupracovníkov. Jeho portfólio zahŕňa viac ako 200 produktov v digitálnej a tlačenej forme. V prvom polroku 2021 predstavovali digitálne činnosti podiel na očistenom ukazovateli EBITDA približne 85 percent.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 


Tokyo 2020: S Korea TV sorry for using pizza to depict Italy - BBC News
Juhokórejská televízia MBC sa ospravedlnila za nevhodné titulky pri piatkovom otváracom ceremoniáli olympijských hier v Tokiu. Nástup výprav na štadión totiž odprevadila stereotypnými obrázkami charakterizujúcimi jednotlivé krajiny.
Napríklad Taliansko uviedla pizzou, Haiti zemetrasením, Ukrajinu Černobyľom a Nórsko lososom. Marshallove ostrovy stanica označila za "bývalú oblasť testovania jadrových zbraní USA" a Sýriu ako "krajinu, kde je už desať rokov občianska vojna".
Po vlne kritiky sa za to vedenie MBC ospravedlnilo. "Použili sme nevhodné obrázky a titulky. Všetkým krajinám aj našim divákom sa ospravedlňujeme," citovala agentúra Reuters vyhlásenie stanice.

 

Copyright © ČTK 2021