25. 7. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Association of European Journalists (AEJ) - Creatives Unite 
Asociácia európskych novinárov (AEJ) vyzvala v otvorenom liste adresovanom predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej na okamžitý zákaz sledovacieho softvéru Pegasus izraelskej spoločnosti NSO v EÚ. Informovala o tom v sobotu agentúra APA.
Okrem toho AEJ požaduje oficiálne vyšetrenie toho, v akej miere členské štáty EÚ - najmä Maďarsko - využívajú tento softvér či iné formy elektronickej kontroly.
"Okrem série vrážd našich kolegov - naposledy výnimočného Petera R. De Vriesa v Holandsku - musí byť odhalenie škandálu Pegasus bodom, keď Európa ukáže, že to myslí vážne s ochranou novinárov a slobodných médií, ktoré sú nevyhnutné pre našu demokraciu," povedala riaditeľka AEJ Saia Tsaousidouová.
Prostredníctvom špionážneho softvéru Pegasus bolo podľa rešerší medzinárodného konzorcia novinárov sledovaných v období od roku 2016 do júna 2021 najmenej 180 novinárov v 20 krajinách. V Maďarsku tento softvér nasadili údajne na žurnalistov kritických voči vláde premiéra Viktora Orbána. Medzi ďalšie ciele patrilo i 85 ľudskoprávnych aktivistov a viac ako 600 politikov a vládnych predstaviteľov vrátane hláv štátov, premiérov a ministrov.
NSO Group odmieta akékoľvek previnenie. Táto technologická firma, založená v roku 2010, sídli v izraelskom meste Herzlija neďaleko Tel Avivu a pre vládu vyvíja softvér na boj proti terorizmu a ďalším zločinom. Svoj produkt vyváža do 45 krajín sveta, a to so súhlasom izraelskej vlády.

Copyright © TASR 2021

 


Sloboda a Solidarita – Wikipédia
Vládna strana Sloboda a Solidarita (SaS) odsúdila útoky demonštrantov na novinárov, ktoré sa udiali v piatok 23. júla pred parlamentom. Ako informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák, strana tieto útoky považuje za neprijateľné.
„Verbálne, ale aj fyzické útoky na novinárov sú za čiarou. To, čo predvádzajú demonštranti pred parlamentom, nie je len prejavom ich davovej psychózy, ale aj znakom nerešpektovania demokratických pravidiel,“ uviedol poslanec NR SR a člen Výbor NR SR pre kultúru a médiá Roman Foltin (SaS). Považuje však za prirodzené, že politik musí zniesť väčšiu mieru verejnej kritiky, no novinári si podľa neho iba slobodne robia svoju prácu. Dodal, že aj keď rešpektujú právo občanov demonštrovať, útoky na novinárov ostro odsudzujú.
Pred Národnou radou SR od rána 23. júla protestoval dav ľudí. Protestujúci sa dostali až pred vstup do parlamentu. Policajti použili proti demonštrujúcim aj slzný plyn, a to potom, ako sa násilím snažili dostať do budovy parlamentu. Zranená mala byť aj policajtka. Bezpečnostným zložkám sa nakoniec podarilo posunúť protestujúci dav spred vchodu do budovy NR SR na schody, ktoré k nej vedú. Policajtom s kontrolou situácie pomáhali aj ťažkoodenci.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.