23. 7. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Home - NetBlocks
V Iráne dochádza týždeň po vypuknutí protestov proti nedostatku vody na juhozápade krajiny k výpadkom mobilného internetu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na mimovládnu organizácia NetBlocks so sídlom v Európe, ktorá monitoruje kybernetickú bezpečnosť a prípady cenzúry na internete na celom svete.
Výpadky sú podľa NetBlocks aspoň čiastočne výsledkom snahy iránskych úradov obmedziť prístup k informáciám. Začali totiž 15. júla, keď v provincii Chúzistán, kde žije početná arabská menšina, vypukli masové protesty.
Pevné internetové pripojenie v tejto oblasti síce stále funguje, správy o výpadkoch mobilného internetu však podľa NetBlocks naznačujú, že v regióne dochádza k "blokovaniu internetu s cieľom potlačiť protesty".
Výpadky "predstavujú takmer úplne vypnutie internetu, ktoré pravdepodobne obmedzí schopnosť verejnosti vyjadriť politickú nespokojnosť alebo komunikovať medzi sebou a okolitým svetom," uviedla organizácia NetBlocks.
Iránske médiá o údajom výpadku internetu nepísali, všíma si DPA s tým, že vedenie iránskej misie pri OSN bezprostredne nereagovalo na jej žiadosť o vyjadrenie.
Televízia al-Arabíja s odvolaním na nemenované zdroje uviedla, že počas demonštrácií zahynulo už päť ľudí. Iránske úrady zatiaľ oficiálne priznali len úmrtie jedného demonštranta, ktoré údajne spôsobili "výtržníci". V stredu okrem toho informovali o zabití jedného príslušníka polície. Agentúra DPA píše o najmenej troch obetiach.
Hlavným dôvodom nespokojnosti sú výpadky v dodávkach vody, ktoré majú devastačný vplyv na poľnohospodárstvo a chov dobytka. Takéto problémy zaznamenali v posledných týždňoch vo viacerých oblastiach Iránu, obzvlášť zlá je však situácia v Chúzistáne, kde teploty aktuálne dosahujú až 50 stupňov Celzia. Krízu ešte zhoršujú súvisiace výpadky dodávok elektriny.
Iránska vláda tvrdí, že nedostatok vody je dôsledkom dlhodobého sucha a sankcií uvalených na Irán Spojenými štátmi, ktoré komplikujú modernizáciu infraštruktúry. Podľa miestnych aktivistov však dochádza k nadmernému odkláňaniu vody z tohto regiónu do iných provincii v snahe zmeniť zloženie obyvateľstva v neprospech miestnych sunnitských Arabov.
Chúzistán je jednou z najbohatších provincií Iránu a centrom ťažby ropy v krajine.


Israel launches commission to probe Pegasus spyware: Legislator |  Cybercrime News | Al Jazeera
Maďarská prokuratúra sa začala zaoberať obvineniami na adresu tamojšej vlády, že kabinet Viktora Orbána použil izraelský softvér Pegasus na preniknutie do smartfónov stoviek novinárov a verejných činiteľov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.
"Úlohou vyšetrovania je zistiť skutkový stav veci a posúdiť, či došlo k trestnému činu," oznámila kancelária hlavného budapeštianskeho prokurátora.
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó ešte v pondelok poprel správy médií, že vláda použila softvér na preniknutie do smartfónov novinárov a verejných činiteľov.
"Vláda nemá vedomosti o tomto type zberu údajov," uviedol podľa agentúry AFP Szijjártó na tlačovej konferencii. Zároveň zdôraznil, že maďarská tajná služba nepoužila softvér Pegasus "žiadnym spôsobom".
Britský denník The Guardian v nedeľu informoval o tom, že vláda premiéra Viktora Orbána je podozrivá z používania špionážneho softvéru Pegasus na sledovanie mobilných telefónov investigatívnych novinárov a majiteľov nezávislých médií v Maďarsku.

 

Copyright © TASR 2021

 Andrej Bastunec: They could have burnt Belarus Press Photo albums before  trial - Charter'97 :: News from Belarus - Belarusian News - Republic of  Belarus - Minsk

Bieloruské ministerstvo spravodlivosti v stredu požiadalo najvyšší súd o zrušenie Bieloruského združenia novinárov. Ako dôvod uviedlo údajné chyby v dokumentoch o prenájme kancelárií. Združenie tvrdí, že nemôže poskytnúť potrebné dokumenty, aby reagovalo na sťažnosť, pretože jej sídlo je zapečatené od minulotýždňovej policajnej razie. „Je to totálna čistiaca operácia. Ministerstvo spravodlivosti sa ani nesnaží rešpektovať slušnosť,“ reagoval šéf organizácie Andrej Bastunec s tým, že aj napriek zúfalej situácii budú Bieloruské združenie novinárov brániť právnymi prostriedkami.Združenie vzniklo v roku 1995 a v súčasnosti ho tvorí 1 204 novinárov. Je najväčšie a najrešpektovanejšie mediálne združenie v Bielorusku a je členom Medzinárodnej federácie novinárov.Snaha o zrušenie Bieloruského združenia novinárov prichádza v čase neustávajúceho záťahu režimu na nezávislé médiá v krajine. Združenie uvádza, že počas uplynulých dvoch týždňov úrady vykonali 67 razií v kanceláriách médií, zatiaľ čo vo väzbe je 31 novinárov, ktorí buď čakajú na proces alebo si odpykávajú tresty.Bieloruské úrady zase v pondelok zmrazili účty bieloruského PEN Centra - združenia spisovateľov, ktoré vedie držiteľka Nobelovej ceny za literatúru Svetlana Alexijevičová. Spisovateľka je členkou opozičnej Koordinačnej rady, ktorej cieľom je demokratický prechod moci v krajine. Alexijevičová vlani odišla z Bieloruska po tom, čo ju vyšetrovací úrad predvolal na výpoveď.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.