21. 7. 2021

Na varovanie obyvateľstva môže 97,1 percenta samospráv využiť miestny rozhlas

 Na varovanie obyvateľstva môže 97,1 percenta

 Modernizácia miestneho rozhlasu | Prenčov

 samospráv využiť miestny rozhlas

 

Na varovanie obyvateľstva pred prípadným nebezpečenstvom môže 97,1 percenta miest a obcí využiť miestny rozhlas. Vyplýva to z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktorý združenie uskutočnilo od 17. mája do 2. júla na reprezentatívnej vzorke 529 primátorov a starostov. V tlačovej správe o tom informoval ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. Celkovo 1,7 percenta samospráv miestny rozhlas nemá a ani ho neplánuje zaviesť, 0,6 percenta rozhlas nemá, ale plánuje ho zaviesť. K otázke sa nevedelo vyjadriť 0,6 percenta opýtaných.

Varovné sirény má k dispozícii 77,1 percenta starostov a primátorov. Nedisponuje nimi a ani ich neplánuje zaviesť 14,6 percenta opýtaných. Varovné sirény nemá, ale plánuje zaviesť 6,2 samospráv, zvyšných 2,1 percenta respondentov sa k otázke nevedelo vyjadriť. Čoraz populárnejšie sú v rámci ochrany obyvateľstva SMS aplikácie, prostredníctvom ktorých je možné varovať ľudí pred hroziacim nebezpečenstvom SMS správami. Aktuálne ich využíva 39,2 percenta miest a obcí, ďalších 25,8 percenta ich síce nevyužíva, no plánuje ich zaviesť. Celkovo 29,9 percenta samospráv ich nemá ani neplánuje zaviesť, 5,1 percenta respondentov sa k otázke nevedelo vyjadriť.

Obecné televízne alebo rozhlasové vysielanie má k dispozícii 13,6 percenta samospráv, 76,4 percenta miest a obcí ho nemá a neplánuje ho ani zavádzať. Ďalších 6,8 percenta vysielanie nemá, ale plánuje ho zaviesť. Zvyšných 3,2 percenta respondentov sa nevedelo k otázke vyjadriť. Špecializované vozidlo s megafónom má k dispozícii 43,9 percenta samospráv, 45,5 percenta miest a obcí takéto vozidlo nemá a neplánuje si ho ani obstarávať. Ďalších 6,6 percenta obcí vozidlo nemá, no plánuje si ho obstarať a 4 percentá opýtaných sa k otázke nevedeli vyjadriť. Prieskum ukázal, že 14,5 percenta miest a obcí disponuje iným systémom varovania obyvateľstva.

 

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.