27. 10. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Brazílčania sa vzbúrili. Prezidenta Bolsonara vinia z velezrady, pretože  popieral pandémiu | TVnoviny.sk
Brazílski senátori v utorok požiadali najvyšší súd a prokuratúru, aby zablokovali účty prezidenta Jaira Bolsonara na sociálnych sieťach Twitter, Facebook a Instagram.
Členovia parlamentnej vyšetrovacej komisie takýmto spôsobom reagovali na nový Bolsonarov príspevok, v ktorom dal prezident do súvislosti očkovanie proti COVID-19 s rýchlejším nástupom syndrómu získanej imunitnej nedostatočnosti (AIDS). Informovala o tom agentúra AFP.
"Tento typ správania už nemôžeme tolerovať," uviedli zákonodarcovia.
Bolsonaro vo videu na Facebooku, ktoré bolo neskôr odstránené, tvrdil, že existuje súvis medzi vakcínami proti COVID-19 a rozvojom ochorenia AIDS.
"Naše pravidlá nepovoľujú tvrdenia, že vakcíny proti COVID-19 zabíjajú alebo vážne škodia ľuďom," uviedol v pondelok hovorca spoločnosti Facebook.
Spoločnosť Alphabet (Google) už v júli odstránila zo svojej platformy YouTube Bolsonarove videá, v ktorých odporúčal na liečenie COVID-19 preparáty hydroxychlorochín a ivermektín, pričom výskumy dokázali, že tieto liečivá proti ochoreniu vyvolanému koronavírusom neúčinkujú.
V Brazílii COVID-19 pripravil o život vyše 600.000 ľudí. Po Spojených štátoch ide o druhú najviac zasiahnutú krajinu na svete.

Copyright © TASR 2021

 


Facebook sa podriaďuje GDPR, zavádza nové nástroje na ochranu osobných  údajov - TECHBOX.sk
Technologický gigant Facebook zaznamenal počas tretieho kvartálu lepšie zisky, ako sa očakávalo. Ako informuje spravodajský portál BBC, spoločnosť v spomenutom období zarobila dovedna 9 miliárd dolárov, čo predstavuje nárast oproti rovnakému obdobiu minulého roka, keď Facebook zarobil 7,8 miliardy dolárov.
Spoločnosť však zasiahla nová aktualizácia ochrany osobných údajov operačného systému Apple iOS 14, ktorá obchodným značkám skomplikovala zacielenie reklám na konkrétnych používateľov. Facebook uviedol, že táto aktualizácia bude mať vplyv na jeho biznis v poslednom štvrťroku, ale očakáva, že sa časom prispôsobí týmto zmenám. Firma tiež skonštatovala, že za 12 mesiacov do 30. septembra vzrástla jej mesačná používateľská základňa o 6 % na 2,91 miliardy.
Informácie o ekonomicky úspešnom kvartáli prichádzajú v čase nových tvrdení niekdajšej zamestnankyne Facebooku Frances Haugenovej o neetickom správaní. Tá zverejnila súbor interných dokumentov a tvrdí, že Facebook uprednostnil zisk pred bezpečnosťou používateľov.
Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg poznamenal, že uniknuté dokumenty sú súčasťou koordinovaného úsilia na „vytvorenie falošného obrazu spoločnosti“. Haugenová však v pondelok pred britskými zákonodarcami skonštatovala, že Facebook nespochybniteľne prispieva k šíreniu nenávisti. Dodala, že bezpečnostné tímy Facebooku sú poddimenzované z pohľadu počtu pracovníkov a spoločnosť nebola ochotná zriecť sa ani kúska zisku a obetovať ho pre bezpečnosť.
Podľa agentúry AP množstvo uniknutých dokumentov dokazuje, že počas pandémie ochorenia COVID-19 spoločnosť Facebook starostlivo skúmala, ako jej platformy šíria dezinformácie o vakcínach. Odhaľujú taktiež to, že radoví zamestnanci pravidelne navrhovali riešenia na boj proti takýmto dezinformáciám, ale bez úspechu. Táto nečinnosť podľa AP vyvoláva otázky, či Facebook radšej uprednostnil polemiky na sociálnej sieti pred zdravím svojich používateľov. „Títo ľudia predávajú strach a rozhorčenie. Nie je to náhoda. Je to obchodný model,“ povedal americký podnikateľ Roger McNamee, jeden z prvých investorov do Facebooku a momentálne i jeden z jeho najväčších kritikov.
Správy viacerých médií uvádzajú, že toto je iba zlomok všetkých nedostatkov, keďže podľa uniknutých dokumentov Facebook nedokázal ukontrolovať ani príspevky propagujúce nenávistné prejavy a obchodovanie s ľuďmi, najmä v krajinách na Blízkom východe, v Ázii alebo Afrike. Napriek týmto obvineniam sa akcie Facebooku v pondelok po obchodovaní zvýšili o 1,3 %. Akcie firmy v tomto roku zatiaľ vzrástli o približne 20 %.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a spravodajského portálu BBC.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.