25. 10. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Hackers Lay Claim to Trump's Social App Before Its Launch - The New York  Times

Testovacia verzia novej sociálnej siete TRUTH Social, ktorej vznik v stredu oznámil bývalý americký prezident Donald Trump, sa stala terčom útoku hackerov. Informoval o tom v piatok denník The New York Times s odvolaním sa na priznanie páchateľov tohto počítačového útoku.
TRUTH Social síce zatiaľ nie je k dispozícii používateľom, ale hackeri tvrdia, že sa im podarilo získať prístup k jej testovacej verzii. Vytvorili v nej množstvo falošných účtov, vrátane konta samotného Trumpa, na ktorom zverejnili urážlivé obrázky.
Hackeri sa rozhodli nezverejniť svoju identitu, no tvrdia, že sú spojení so skupinou Anonymous. Podľa ich tvrdenia bol počítačový útok na Trumpovu sociálnu sieť súčasťou ich "vojny proti nenávisti". Okrem toho sa vraj chceli aj zabaviť.
Trump predstavil svoj plán na spustenie vlastnej sociálnej siete v stredu. Vyhlásil, že sa ňou chce postaviť tyranii Big Tech (veľkých technologických spoločností). Avizoval, že beta verzia pre "pozvaných hostí" by sa mala spustiť v novembri. Platformu bude vlastniť spoločnosť Trump Media & Technology Group (TMTG), ktorá má v úmysle spustiť aj predplatenú službu, ktorá bude obsahovať zábavné programy.
Trumpove kontá na Twitteri, Facebooku a ďalších sociálnych sieťach boli zablokované po útoku jeho priaznivcov na sídlo Kongresu vo Washingtone, ku ktorému došlo 6. januára. Kritici Trumpovi vyčítali, že k útoku na Kapitol podnecoval aj svojimi statusmi, čím porušil pravidlá on-line sietí. Krátko pred útokom vyslovil doteraz nepreukázané obvinenia z podvodov v prezidentských voľbách, ktoré prehral.

Copyright © TASR 2021


Matt Apuzzo o politických útokoch proti novinárom - SME
Trojnásobný víťaz Pulitzerovej ceny Matt Apuzzo sa na svojej prednáške „Cez reálne hrozby ku skutočným správam” v utorok 26. októbra zameria na politické útoky a ďalšie nebezpečenstvá, ktoré hrozia slobodným médiám. Prednáška sa o 16:00 uskutoční v Aule Univerzity Komenského (UK) v Bratislave na Šafárikovom námestí. Ako informovala hovorkyňa univerzity Lenka Miller, vstup na prednášku je zdarma, no je potrebné sa zaregistrovať prostredníctvom stránky univerzity. Podujatie bude na základe odporúčania hygienikov v režime kompletne zaočkovaní. Organizátori zabezpečili na prednášku tlmočenie a zároveň stream cez stránku www.nadaciatatrabanky.sk/apuzzo.
Miller podotkla, že Apuzzo sa osobne dostal do situácie, keď mu úrady za Obamovej aj Trumpovej vlády zhabali záznamy z telefónu. Podľa oceneného novinára podobné zásahy do práce žurnalistov môžu okrem slobody médií ohroziť aj samotnú podstatu demokratického systému. V súčasnosti Apuzzo pôsobí ako medzinárodný korešpondent The New York Times a investigatívny novinár v Bruseli. Jeho témami sú najmä problémy okolo presadzovania práva, národnej bezpečnosti a spravodajských služieb. Pracoval tiež v agentúre Associated Press a aj vyučoval žurnalistiku na Georgetownskej univerzite. Medzi jeho diela patrí aj kniha Enemies Within o tajných špionážnych jednotkách v islamskej teroristickej sieti, ktorú napísal spolu s Adamom Goldmanom. Pulitzerovu cenu získal v roku 2012 za reportáž o sledovacích taktikách newyorského policajného oddielu voči moslimskej komunite a v roku 2018 za svoje texty o ruskom vplyve na volebnú kampaň Donalda Trumpa. Tento rok patril do tímu ocenených autorov za reportáž o vývoji a dôsledkoch šírenia pandémie vírusu COVID-19.
„Matt Apuzzo prichádza na Slovensko v čase, kedy mnohí ľudia získavajú informácie z neoverených zdrojov a politici pravidelne útočia na novinárov. Cez svoje osobné skúsenosti poukazuje na to, že nezávislé a dôveryhodné spravodajstvo čelí hrozbám aj v USA. Pomáha nám pochopiť, že oslabovanie médií je jedným zo základných prvkov boja tých, čo chcú získať pre seba neobmedzenú moc,“ poznamenal predseda správnej rady nadácie Petit Academy Ján Pallo. Rektor UK Marek Števček vníma, že Apuzzova práca je dôkazom, že kvalitná poctivá žurnalistika dokáže zlepšovať svet.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.