28. 10. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

Súbor:Alphabet Inc Logo 2015.svg – Wikipédia

Pokračujúce oživovanie výdavkov na digitálnu reklamu prostredníctvom Googlu pomohlo rastu zisku jeho materskej firmy Alphabet Inc. v treťom štvrťroku o 68 percent. Spoločnosť Alphabet uviedla, že za júl až september dosiahla zisk v objeme 18,94 miliardy dolárov čiže 27,99 dolára na akciu. Príjmy firmy sa zvýšili o 41 percent na úroveň 65,12 miliardy dolárov.
Google, ktorý je globálne dominantným vyhľadávačom, vlastní najväčší mobilný operačný systém Android a prevádzkuje veľmi rozšírenú videostránku YouTube. Jeho podiel na globálnom trhu digitálnej reklamy je na úrovni 29 percent. Google je na tomto trhu na prvej pozícii a tesne za ním nasleduje prevádzkovateľ sociálnej siete Facebook.
Podnikanie v oblasti reklamy, ktoré je hlavnou činnosťou Googlu, sa v treťom kvartáli zväčšilo o 43 percent a dosiahlo tržby vo výške 53,13 miliardy dolárov, uviedol obchodný riaditeľ firmy Philipp Schindler. Tržby služby YouTube za reklamu stúpli o 43 percent na 7,21 miliardy dolárov.


President Donald Trump is breaking all his previous Twitter records during  impeachment - CNNPolitics 

Žalobu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý chce právnou cestou dosiahnuť obnovenie svojho konta na sociálnej sieti Twitter, musí prejednať súd v Kalifornii a nie na Floride. Rozhodol o tom v stredu federálny sudca, ktorý sa odvolal na dohodu o používaní služby vzťahujúcu sa na všetkých užívateľov sociálnej siete. Sudca Robert Scola v Miami odmietol Trumpovo tvrdenie, že kauza nespadá do pôsobnosti kalifornského súdu, nakoľko mu Twitter účet zablokoval v posledných dňoch výkonu prezidentského mandátu. Sudca však upozornil, že takzvaná doložka o voľbe súdu platila už v roku 2009, keď sa Trump pripojil na Twitter ako súkromná osoba.
Po prvé, Trumpov status bývalého prezidenta Spojených štátov nevylučuje uplatnenie doložky o voľbe súdu. Po druhé, doložka o voľbe súdu je platná a záväzná,“ napísal sudca v zdôvodnení rozhodnutia.
Rozhodnutie znamená, že Trumpovou žalobou sa bude zaoberať federálny súd v severnej Kalifornii, a nie v Miami. Súd už skôr z Floridy do Kalifornie presunul podobnú Trumpovu žalobu proti službe YouTube spoločnosti Google. Ďalšia exprezidentova žaloba proti sociálnej sieti Facebook zatiaľ zostáva v Miami.
Bývalý prezident Donald Trump začiatkom októbra požiadal federálny súd na Floride, aby prinútil spoločnosť Twitter obnoviť jeho účet na rovnomennej sociálnej sieti. Twitter mu konto zablokoval v januári po smrteľných nepokojoch jeho podporovateľov v Kapitole Spojených štátov. Trumpovi právnici podali na súde v Miami návrh na vydanie predbežného súdneho príkazu voči Twitteru a jeho výkonnému riaditeľovi Jackovi Dorseyovi. Argumentujú, že Twitter cenzuruje Trumpa, čím porušuje jeho práva vyplývajúce z prvého dodatku ústavy. Ten sa okrem iného týka slobody prejavu.
Trvalé zablokovanie Trumpa na Twitteri spoločnosť svojho času odôvodnila obavami z toho, že by mohol podnietiť ďalšie násilie. Pred zákazom mal Trump na sociálnej a mikroblogovacej sieti zhruba 89 miliónov sledovateľov.
Po nepokojoch v Kapitole Trumpove kontá zablokovali aj YouTube, ktorá tak spravila na neurčito, i Facebook. Jeho zákaz bude trvať do 7. januára 2023, potom firma posúdi, či konto obnoví.
Trump ešte v júli podal na súde na Floride žaloby na spomenuté tri technologické spoločnosti a ich výkonných riaditeľov za to, že jeho a ďalších konzervatívcov neoprávnene cenzurujú.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.