25. 12. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

All I want for Christmas is You" hits number one 
Americká speváčka Mariah Carey, "kráľovná Vianoc", stále kraľuje rozhlasovým vlnám. Jej aktuálne všadeprítomný vianočný hit "All I Want for Christmas Is You" sa tento týždeň vrátil na vrchol rebríčka Billboard Hot 100 a stal sa prvou piesňou v histórii, ktorá sa dostala na špicu tejto prestížnej americkej hitparády v troch rôznych rokoch. V stredu o tom informovala tlačová agentúra DPA.
Speváčkine desaťročné deti, dvojičky Monroe a Moroccan, ktoré má s bývalým manželom Nickom Cannonom, ju na počesť tohto úspechu ráno zobudili konfetami. Uviedla to v hlasovom odkaze na Twitteri samotná Carey, interpretka a skladateľka, ktorá je držiteľkou hudobných cien Grammy.
Pieseň "All I Want for Christmas Is You" (Všetko, čo na Vianoce chcem, si ty) zložila spolu s Walterom Afanasieffom, ktorý ju aj produkoval.
Skladba však nemohla byť do rebríčka Billboard Hot 100 zaradená v roku 1994, v ktorom vyšla, keďže nebola komerčne dostupná ako singel. Toto pravidlo sa nakoniec zmenilo a teraz sa pieseň už každoročne (od roku 2012) vracia do spomínanej popovej hitparády amerického časopisu Billboard. Posledné tri roky - 2019, 2020 a 2021 - sa pritom hit dostal na prvú priečku tohto rebríčka.
Pieseň údajne tejto 52-ročnej speváčke vyniesla na tantiémach už vyše 60 miliónov dolárov a magazín Billboard ju označil za najlepšiu vianočnú pieseň všetkých čias.
Keď sa práve rozbiehalo tohtoročné vianočné obdobie, Americká asociácia nahrávacieho priemyslu (RIAA) udelila skladbe tzv. diamantový štatút a uznala ju za prvú sviatočnú skladbu, ktorej sa v USA predalo vyše desať miliónov nosičov.
"Táto obľúbenosť mojej piesne ma nikdy neprestane udivovať a moje srdce to napĺňa množstvom emócií," napísala Carey vo vyhlásení. "Žasnem, že pieseň 'All I Want for Christmas is You' pretrvala rôzne éry hudobného priemyslu," dodala speváčka.


Bielorusko – Wikipédia
Bieloruské ministerstvo vnútra vo štvrtok oznámilo, že zaradilo bieloruskú redakciu stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) na zoznam extrémistických organizácií. Bielorusom, ktorí si predplatia odber on-line správ tejto stanice, tak hrozí až šesť rokov väzenia. Informovala o tom agentúra Reuters.
Stanica RFE/RL konštatovala, že ide o ďalší zo série pokračujúcich zásahov proti nezávislým médiám a občianskej spoločnosti v Bielorusku.
Pridanie stanice Radio Svaboda do zoznamu médií šíriacich extrémizmus prichádza takmer tri týždne po tom, čo súd v Minsku označil jej oficiálny kanál na sociálnej sieti Telegram a jej ďalšie kontá na sociálnych sieťach za extrémistické.
Úrady v Bielorusku vyhlásili za extrémistické už stovky kanálov na sieti Telegram, stovky blogov a diskusných fór. Táto prax sa výrazne zintenzívnila po tom, ako krajinu zachvátili masové protesty v reakcii na prezidentské voľby z augusta roku 2020, o ktorých autoritársky vládca Alexandr Lukašenko tvrdí, že ich vyhral. Podľa opozície však bolo hlasovanie zmanipulované, pripomenula stanica RFE/RL.
V reakcii na protesty vláda tvrdo zasiahla proti prodemokratickému hnutiu, zatkla tisíce ľudí a donútila väčšinu popredných predstaviteľov opozície, aby odišli do exilu. Objavili sa aj dôveryhodné správy o mučení a zlom zaobchádzaní so zadržanými.
Webová stránka bieloruskej redakcie RFE/RL je v Bielorusku zablokovaná od 21. augusta 2020, pričom akreditácia všetkých miestnych novinárov pracujúcich pre zahraničné médiá vrátane RFE/RL bola bieloruskými úradmi zrušená v októbri 2020.
 Russia fines Google, Meta record $125 mln over banned content -  International - World - Ahram Online
Moskovský súd udelil v piatok spoločnostiam Google a Meta doposiaľ najvyššie pokuty za to, že neodstránili zo svojich online platforiem obsah, ktorý je v Rusku považovaný za nelegálny. Obe spoločnosti dostali od ruských úradov vôbec prvýkrát pokutu, ktorej výška bola stanovená na základe ich ročného obratu v Rusku, informovala agentúra Interfax.
Spoločnosť Google dostala v piatok pokutu 7,2 miliardy rubľov (86,6 milióna eur) za neodstránenie nelegálneho obsahu. Vedúci výboru ruskej Štátnej dumy pre informačnú politiku, technológie a komunikáciu Aleksandr Chinštejn v piatok navyše uviedol, že pokiaľ Google túto pokutu nezaplatí, je možné, že Rusko pristúpi k blokovaniu alebo spomaleniu prenosu ich dát.
Spoločnosti Meta, pod ktorú spadá aj sociálna sieť Facebook, udelil moskovský súd pokutu vo výške takmer 2 miliárd rubľov (27 miliónov eur) za ten istý priestupok.
Rusko v priebehu tohto roka pokutovalo technologické spoločnosti, pod ktoré spadajú zahraničné sociálne siete, už viackrát za to, že na žiadosť štátnych regulačných úradov nezmazali obsah, ktorý je v Rusku zákonom zakázaný. Doposiaľ sa však jednalo iba o malé pokuty, pripomína agentúra Reuters.
Za opakované porušenie zákona týkajúceho sa nelegálneho internetového obsahu však ruský zákonník umožňuje súdu udeliť technologickým firmám aj pokutu vo výške od piatich do desiatich percent ich ročného obratu v Rusku za rok, v ktorom prišlo k spáchaniu trestného činu, za ktorý sú stíhané, píše Interfax.
Zákon o udeľovaní pokút odvodených od ročných obratov firiem platí v Rusku od konca roka 2020 a spoločnostiam Google a Meta bola takáto pokuta v piatok udelená vôbec prvýkrát.
 
 ОВД-Инфо - Domov | Facebook
Rusko zablokovalo webovú stránku ľudskoprávneho projektu OVD-Info, ktorý monitoruje protesty v krajine a zverejňuje údaje o počtoch zadržaných. Oznámili to v sobotu pracovníci projektu, informuje agentúra AFP.
"Dosiaľ sme nedostali oznámenie a nepoznáme dôvod, prečo nás blokujú," napísala skupina na sociálnej sieti s tým, že regulačný úrad zablokoval jej webovú stránku v priebehu tohto týždňa.
Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vo svojom registri blokovaných webových stránok uvádza, že súd Moskovskej oblasti vydal 20. decembra rozhodnutie o "obmedzení" prístupu k stránke OVD-Info.
Podľa AFP ide o najnovšie z opatrení ruských úradov počas bezprecedentného zásahu proti disentu, pri ktorom v priebehu roka zakročili proti opozícii a desiatky nezávislých médií a skupín pre ľudské práva označili za "zahraničných agentov" alebo priamo zakázali.
Projekt OVD-Info, ktorý tiež poskytuje právnu podporu obetiam politického prenasledovania, založili pred desiatimi rokmi a ako "zahraničný agent" je vedený od tohto septembra, čo skupina odsúdila ako súčasť "politického tlaku".
Ruský súd tiež aktuálne rozhoduje o žiadosti prokuratúry o likvidáciu ľudskoprávnej organizácie Memorial, ktorá spolupracuje s OVD-Info. Prokuratúra túto organizáciu obviňuje z porušenia zákona o zahraničných agentoch, ako aj ospravedlňovania terorizmu a extrémizmu.
Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 platnosť zákona rozšírili na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov.

Copyright © TASR 2021


11 funkcií na Facebooku, o ktorých ste možno nevedeli - TECHBOX.sk
Sociálna sieť Facebook chce pokračovať v krokoch na zachovanie bezpečnosti ľudí aj na úkor svojho zisku. Pre agentúru SITA to v reakcii na odchod viacerých slovenských osobností zo sociálnej siete povedala Magdalena Szulc, hovorkyňa spoločnosti Meta, ktorá je majiteľom Facebooku. Prejavy nenávisti, šikanovanie a obťažovanie sú podľa nej neakceptovateľné. „Nechceme ich na Facebooku. Proti takémuto obsahu podnikáme kroky všade, kde ich zistíme, a nepretržite investujeme do tímov, technológie a nástrojov na ich hlásenie, aby sme ich mohli nachádzať rýchlejšie," dodala.
Firma Meta má záujem na tom, aby poskytla maximálnemu počtu ľudí na rôznych platformách pozitívne skúsenosti. „Rastúci počet ľudí a zadávateľov reklamy využívajúcich Facebook by neznamenal nič, ak by sa naše služby nevyužívali spôsobmi, ktoré ľudí zbližujú,“ konštatovala Szulc.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.