21. 12. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Stovky ľudí robili rámus pred budovou Českej televízie: Žiadajú len jedno |  Nový Čas 
Približne 300 až 400 ľudí v pondelok podvečer demonštrovalo pred budovou Českej televízie (ČT) v Prahe. Vyjadrovali nespokojnosť s podávaním informácií o kríze ochorenia COVID-19 a žiadali slobodu slova. Informoval o tom spravodajský server iDnes.cz.
Protestné zhromaždenie organizovalo hnutie "Otevřeme Česko - Chcípl pes". Ľudia si pred budovu televízie doniesli rôzne nástroje spôsobujúce rámus.
Účastníci takisto vykrikovali heslá: "Všetci klamári do žalára" (Všechny lháře do žaláře), "Prečo nám klamete" (Proč nám lžete) alebo "Čo vám za to dali, aby ste nám klamali" (Co vám za to dali, abyste nám lhali?), píše iDnes.cz.
Ľudia rečniaci na schodoch pred vstupom do budovy Českej televízie pripomínali údajné neobjektívne príspevky ČT o očkovaní proti koronavírusu a žiadali vyvážené informácie o epidémii. Účastníci mohli priamo na mieste podpisovať petíciu proti očkovaniu.
"Chcípl PES organizuje demonštrácie proti lžiam a manipuláciám vo verejnoprávnych médiách," povedal ešte v nedeľu predseda tohto hnutia Jabub Olbert.
Táto iniciatíva organizuje protestné akcie pomerne často, konštatuje iDnes.cz. Hlavnou témou je odpor proti povinnému očkovaniu a obmedzujúcim opatreniam v spojitosti s covidom.
 

Nový poľský mediálny zákon sa netýka len osudu jednej spoločnosti, ale týka sa celkovo slobody médií, ktorú bude porušovať. V pondelok to vyhlásil hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price, ktorého citovala poľská tlačová agentúra PAP.
Na základe mediálneho zákona, ktorému chýba už iba podpis prezidenta a potom sa stane súčasťou zbierky zákonov, vlastníkmi mediálnych spoločností v Poľsku môžu byť iba subjekty sídliace v Európskom hospodárskom priestore (EHS).
Nová legislatíva by donútila americkú spoločnosť Discovery predať svoj svoj väčšinový podiel v TVN, najväčšej poľskej súkromnej televíznej sieti. Patrí do nej aj spravodajský kanál TVN24.
Price na tlačovej konferencii povedal, že Spojené štáty si želajú, aby sa k americkým spoločnostiam všade na svete pristupovalo spravodlivo. Hovorca dodal, že tu ide aj o slobodu médií, ktorá by podľa neho bola porušená, keby sa legislatíva definitívne schválila v súčasnej podobe.
Price tiež vyzval poľského prezidenta Andrzeja Dudu, aby potvrdil svoje skoršie vyhlásenia brániace slobodu prejavu a aby rešpektoval posvätnosť dohôd a spoločné hodnoty, na ktorých sú založené vzťahy medzi oboma krajinami.
Hovorca však odmietol spresniť, ako prijatie mediálneho zákona ovplyvní poľsko-americké vzťahy.
Kritici vidia v novelizácii mediálneho zákona pokus pravicovo-populistickej vlády umlčať spravodajskú stanicu TVN24, ktorá má spomínaných amerických vlastníkov, za jej kritické reportáže.
Poľský vládny kabinet, kde je hlavnou politickou silou strana Právo a spravodlivosť (PiS), tvrdí, že novela zákona ochráni poľské mediálne prostredie pred zahraničnými potenciálne nepriateľskými aktérmi, ako je Rusko.

 

Copyright © TASR 2021


Poles protest across the country to defend media freedom | Euronews
Poliaci v nedeľu v mestách po celej krajine demonštrovali za slobodu médií. Protesty sa uskutočnili po tom, čo dolná komora parlamentu v piatok nečakane prijala návrh zákona, ktorý by prinútil americkú spoločnosť Discovery Inc. predať svoj podiel v najväčšej poľskej súkromnej televíznej sieti TVN, ktorá vysiela spravodajstvo kritické voči tamojšej pravicovej vláde.
Na protestoch proti mediálnemu zákonu sa zúčastnil napríklad opozičný líder Donald Tusk, ktorý vyzval ľudí na solidaritu a zmenu vo vedení krajiny. Zástupca šéfredaktora liberálnych novín Gazeta Wyborcza Jaroslaw Kurski zase obvinil vládu z umlčiavania médií, aby si zabezpečila nadchádzajúce voľby v roku 2023.
Účastníčka demonštrácie vo Varšave Joanna Glowczyk Zobek sa vyjadrila, že úradom sú protesty pravdepodobne ukradnuté, ale svet by mal vidieť, že „v Poľsku nie sú len podporovatelia Práva a spravodlivosti (vládnej strany, pozn. red.), podporovatelia hlúpej propagandy, ale sú tu tiež normálni ľudia, ktorí chcú byť občanmi Európy a ktorí chcú mať dobré vzťahy s celým svetom“. Mnoho Poliakov verí, že vláda odkláňa Poľsko od Západu a svojimi pokusmi o politickú kontrolu nad súdmi a umlčanie kritických médií sa chýli k autoritárskemu modelu podobnému Turecku či Rusku.
Zákon má brániť neeurópskym vlastníkom držať kontrolné podiely v poľských mediálnych spoločnostiach, čo vládni lídri odôvodňujú národnou bezpečnosťou. Sejm už raz kontroverznú normu schválil, v septembri ju však odmietla horná parlamentná komora. V piatok napokon dolná komora veto prelomila. Aby zákon nadobudol účinnosť, musí ho podpísať prezident Andrzej Duda. Ten je síce spojencom pravicovej vládnej koalície, jeho postoj k legislatíve je však zdržanlivý a vyjadril sa, že ju musí ešte podrobiť analýze.
Spojené štáty, ktoré sú blízkym spojencom Varšavy, vyzvali poslancov, aby zákon neprijímali. Americký charge d'affaires Bix Aliu sa po schválení návrhu vyjadril, že je mimoriadne sklamaný a vyzval Dudu, aby „využil svoje vedenie na ochranu slobody prejavu a podnikania“.
TVN v nedeľu spustila online petíciu, ktorá vyzýva Dudu na vetovanie návrhu zákona. Do večera ju podpísali dva milióny ľudí. „Útok na slobodu médií má ďalekosiahle dôsledky pre budúcnosť Poľska... Vzájomné vzťahy s USA, najväčším spojencom a garantom bezpečnosti našej krajiny, sú zničené. To nemôžeme dovoliť,“ uvádza sa v petícii.
Discovery vo vyhlásení tiež sľúbila, že bude „neúnavne bojovať za naše podnikanie“.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.