23. 12. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Akadémia filmových umení a vied ponúkla členstvo osobnostiam - Dobré noviny
Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) zverejnila užší zoznam filmov kandidujúcich na ocenenie Oscar na budúcoročnom 94. ročníku udeľovania prestížnych filmových cien. Do výberu sa dostala nová bondovka či sci-fi film 'Duna'. Informáciu priniesla agentúra DPA a americká televízna stanica ABC.
Akademici tvorili užší výber filmov v desiatich kategóriách. Nasledovať bude hlasovanie členmi akadémie, ktorého výsledok bude februárové vyhlásenie finálnych nominácií na Oscara. Slávnostné odovzdávanie Cien Akadémie je naplánované na nedeľu 27. marca v hollywoodskom multifunkčnom komplexe Dolby Theatre.
Film o agentovi 007 'Nie je čas zomrieť' sa objavil v užšom výbere až v piatich rôznych kategóriách: mejkap a účesy, hudba, filmová pieseň, zvuk aj vizuálne efekty. Do štyroch kategórii sa prebojovalo sci-fi dielo Duna, v ktorom hlavnú postavu stvárnil Timothee Chalamet.
Ďalšie kategórie boli celovečerný dokumentárny film, krátky dokumentárny film, medzinárodný celovečerný film, krátky animovaný film a krátky hraný film.
Do kategórie najlepší medzinárodný celovečerný film vybrala za SR Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) snímku režiséra Petra Kerekesa 'Cenzorka'. Tá sa však do užšieho výberu nedostala. Film rozpráva príbeh z jednej z odeských ženských väzníc.
Viackrát sa v užšom výbere objavil aj film 'Belfast', kde hral hlavnú úlohu Jamie Dornan, či nový Spider-Man 'Bez domova', kde hlavnú postavu stvárnil Tom Holland. Do výberu za vizuálne efekty sa dostali aj ďalšie "marvelovky", medzi nimi 'Čierna vdova' či 'Eternals' s Angelinou Jolieovou.
Do užšieho výberu na najlepšiu pieseň sa dostali skladby od Billie Eilishovej, Beyoncé, či Ariany Grandeovej, informuje agentúra AFP.
AMPAS je celosvetová komunita združujúca viac ako 10.000 umelcov. Tých po zostavení užšieho výberu čaká hlasovanie, ktorého výsledkom budú jednotlivé nominácie. Každý umelec pritom hlasuje vo svojej kategórii. Herci teda budú hlasovať z vybraných filmov za najlepšiu hereckú úlohu a tak podobne. Za najlepší film hlasujú všetci umelci.
Minulý ročník udeľovania Cien Akadémie bol pre koronavírusovú pandémiu odložený o dva mesiace.


German Media Regulator Opens Probe Against RT Over Licence - Report
Nemecký mediálny regulátor MABB nariadil európskemu družicovému operátorovi Eutelsat 9B, aby zo svojej ponuky odstránil nový televízny kanál RT DE vysielajúci v nemčine zo štúdií v Moskve.
Televízia RT o tom informovala na svojom konte na sociálnej sieti Telegram, pričom dodala, že toto rozhodnutie nemeckého úradu napadne na súde, pretože – okrem iného – porušuje Európsky dohovor o cezhraničnej televízii (ECTT).
Šéfredaktorka mediálnej skupiny Rossija segodňa a RT TV Margarita Simoňjanová v reakcii na najnovší vývoj udalostí vyjadrila v stredu nádej, že Moskva zareaguje na kroky nemeckého mediálneho regulátora.
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov nevylúčil, že Moskva bude nútená prijať odvetné opatrenia.
Programy kanála RT je možné sledovať na jeho webovej stránke, cez Smart TV a mobilnú aplikáciu.
Ruské ministerstvo zahraničných vecí predtým uviedlo, že Nemecko robí všetko pre to, aby na svojom území znemožnilo družicové vysielanie RT.
Vo štvrtok 16. decembra RT TV oznámila, že videohosting na YouTube vymazal jej nový kanál RT auf Sendung, kde sa naživo vysielal nemeckojazyčný televízny kanál RT DE, spustený v ten istý deň.
Služba YouTube v Nemecku v septembri zablokovala dva videokanály televíznej siete Russia Today pre porušenie pravidiel týkajúcich sa zverejňovania nepravdivých informácií o koronavírusovej infekcii a nerešpektovanie pravidiel používania platformy. Ani jeden zo zrušených účtov nebolo možné obnoviť, uviedol svojho času web Meduza.io.

Copyright © TASR 2021