21. 12. 2021

Kristián Čekovský: RTVS spúšťa športový kanál, starším divákom tým pripravila nepekný vianočný darček

Kristián Čekovský: 
Kristián Čekovský - poslanec národnej rady SR za OĽaNO
RTVS spúšťa športový kanál, starším divákom tým pripravila nepekný vianočný darček  

Rozhlas a televízia Slovenska ukončila vysielanie svojich televíznych služieb v staršom kompresnom formáte MPEG-2 a prešla na modernejší systém MPEG-4. Problém s tým však majú televízni diváci, ktorí vlastnia starší televízny prijímač, resp. set top box tzv. prvej generácie. Tie vysielanie v novom formáte nedokážu spracovať a diváci, napriek tomu že sú platcami koncesionárskych poplatkov, o vysielanie verejnoprávnej televízie prišli.
"Stovky, možno až tisícky domácností nemajú na nový formát vhodný televízor, alebo set-top box. Kým si nekúpia novú techniku, vianočné vysielanie si nepozrú. Zo strany vedenia RTVS ide o nepochopiteľný a necitlivý krok. K takejto zmene mohli pristúpiť pokojne až po sviatkoch," hodnotí krok RTVS predseda mediálneho výboru Kristián Čekovský (OĽANO).
Postup RTVS je o to zarážajúci, že na Slovensku naďalej platia prísne pandemické opatrenia. Množstvo ľudí pre ne nemôže chodiť na nákupy, prípadne sú vystavení domácej izolácii.
"Kontaktovali nás najmä starší diváci, ktorí majú v tomto období obmedzené možnosti ako sa týmto zmenám prispôsobiť. Obchody aj služby elektrotechnikov fungujú v obmedzenom režime. Ľuďom, ktorí trpia napríklad sociálnou izoláciou a sú zvyknutí sledovať vysielanie RTVS dostali od vedenia RTVS darček v podobe nutnosti kúpy novej televíznej techniky," konštatuje Čekovský.
RTVS informácie o nutnosti výmeny televízorov, alebo set top boxov starších ako 7 rokov zverejnila pred dvoma týždňami, čím občania nedostali dostatok času sa na zmenu pripraviť. "Verejnoprávne médium by malo svojim divákom uspokojivo vysvetliť prečo k tejto zmene došlo práve teraz," uzavrel Kristián Čekovský.



Zdroj: TASR