21. 12. 2021

Porota Krištáľového krídla zverejnila finálové nominácie za rok 2021

 Porota Krištáľového krídla zverejnila finálové

Krištáľové krídlo

nominácie za rok 2021



Veľká porota Krištáľového krídla rozhodla o nominovaných na toto ocenenie za rok 2021. Mená laureátov v deviatich samostatných kategóriách sa verejnosť dozvie v rámci slávnostného galavečera 20. marca 2022 na Jednotke RTVS. TASR o tom informovala Radmila Lukačovičová.
"Napriek tomu, že bol rok 2021 poznačený pandémiou, každá kategória priniesla množstvo silných nominácií, výnimočných osobností a počinov, z ktorých bolo náročné vybrať tri najvýznamnejšie," informovala riaditeľka Krištáľového krídla Katarína Srkala.
Nominované osobnosti v jednotlivých kategóriách sú za oblasť hudba Michal Noga, Peter Bič Project a Sisa Michalidesová, za filantropiu Antón Horváth, Adriana Havašová a Timea Keresztényiová, za hospodárstvo Marián Gurega, Milan a Tatiana Kovalančíkovci a Helena Petrusová, za medicínu a vedu Peter Šimko, Iveta Šimková a Miloš Jeseňák, za výtvarné umenie Jakub Gulyás, Patrik Illo a Rastislav Podhorský, za šport Erik Vlček, Alena Kánová a Rory Sabbatini, za publicistiku a literatúru Stanislav Rakús, Vladimír Štefko a Ľubica Hargašová, za divadlo a audiovizuálne umenie Sláva Daubnerová, Milan Ondrík a Peter Kerekes, za inovácie a startupy Matej Ftáčnik, Lenka Cenigová a Veronika Hudzíková.
Veľká porota Krištáľového krídla rozhodla aj o laureátovi Mimoriadnej ceny. Táto cena sa udeľuje osobnostiam za celoživotné dielo, mimoriadny úspech v zahraničí alebo iný výrazný počin v hodnotenom roku. Tento rok ju porota udelila motocyklovému pretekárovi Štefanovi Svitkovi.
Krištáľové krídlo každý rok oceňuje významné osobnosti Slovenska v oblasti vedy, kultúry, filantropie či športu. Z vyše 140 nominácií za rok 2021, ktoré do odborných diskusií priniesli porotcovia, ale aj široká verejnosť, sa do finálneho výberu dostalo 27 nominácií.



Zdroj: TASR