22. 12. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


A Revealing Fight with Russia's RT at the State Department 

 

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval Francúzsko, aby ukončilo "diskrimináciu" ruskej štátnej televíznej stanice RT (bývalý názov Russia Today), ktorú západné krajiny obviňujú z rozširovania dezinformácií a prokremeľskej propagandy.
Putin počas utorkového telefonátu so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom "vyjadril nádej, že tejto ruskej stanici budú poskytnuté rovnaké príležitosti na fungovanie bez diskriminácie, aké majú francúzske médiá v Rusku", informuje tlačová agentúra AFP.
Televízna stanica RT začala vysielať v anglickom jazyku v roku 2005, neskôr svoje portfólio rozšírila o francúzsky, španielsky, nemecký a arabský servis, ako aj o vlastné internetové stránky.
Vo Francúzsku je RT úradmi a tlačovými organizáciami dlhodobo obviňovaná z toho, že slúži propagandistickému krídlu Kremľa. Jej reportéri sa sťažujú, že im je odopieraná akreditácia na pokrývanie diania v Elyzejskom paláci, sídle francúzskeho prezidenta.
V Spojených štátoch je od RT vyžadované, aby sa registrovala ako "zahraničný agent", zatiaľ čo britské úrady sa jej vyhrážajú odňatím vysielacej licencie, píše AFP. Pobaltské štáty Litva a Lotyšsko, ktoré susedia s Ruskom, túto stanicu zakázali.
Webový videoportál YouTube.com tento týždeň zablokoval novú platformu RT po tom, ako už v priebehu roka odstránil jej nemecké kanály RT DE a Der Fehlende Part (Chýbajúca časť).
Stanicu prevádzkuje štátom vlastnená tlačová agentúra RIA Novosti. Používa káblový, satelitný aj internetový prenos. Prvotným zámerom jej zriadenia bola snaha ruskej vlády vylepšiť imidž Ruska v zahraničí.
Putin a Macron v utorok hovorili aj o ruskom návrhu zmluvy o bezpečnostných zárukách. Venovali sa tiež otázke zastavenia bojov medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami na východe Ukrajiny.

Copyright © ČTK 2021

 


Komisia včera začala konzultácie o pripravovanom európskom zákone o slobode médií. Ide o prelomovú iniciatívu oznámenú predsedníčkou Komisie Ursulou von der Leyenovou v jej prejave o stave Únie v roku 2021. Cieľom je chrániť pluralizmus a nezávislosť médií na vnútornom trhu EÚ. Všetky zainteresované strany sa aktuálne vyzývajú, aby sa zúčastnili na výzve na predloženie dôkazov, ktorá bola dnes uverejnená na portáli Vyjadrite svoj názor vo všetkých jazykoch EÚ. Tu možno vyjadriť svoj názor na opis iniciatívy zo strany Komisie a na vysvetlenie, prečo je potrebná a čo je jej cieľom. Spätnú väzbu možno poskytnúť do 21. marca 2022. Po tejto výzve na predloženie dôkazov bude nasledovať otvorená verejná konzultácia, ktorá bude dostupná od januára 2022. Prijatie európskeho zákona o slobode médií sa plánuje v priebehu roka 2022. Bude vychádzať z revidovanej smernice o audiovizuálnych mediálnych službách a zameria sa na posilnenie vnútorného trhu pre investície do médií a mediálne pokrytie v Európe. Bude tiež súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie v rámci akčného plánu pre európsku demokraciu. Doplní aj akčný plán pre mediálny a audiovizuálny sektor, ktorý sa zameriava na životaschopnosť, odolnosť a digitálnu transformáciu mediálneho sektora.