20. 12. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Čo všetko o vás Facebook vie a ako sa k týmto dátam dostať? - TECHBOX.sk
Americká sociálna sieť Facebook zaplatila v Rusku pokuty vo výške 17 miliónov rubľov (196.111 eur) za to, že nevymazala obsah, ktorý Moskva považuje za nezákonný. Informovala o tom v nedeľu agentúra Interfax, podľa ktorej hrozí americkej spoločnosti ďalšia a vyššia pokuta.
Materská spoločnosť Facebooku Meta, spolu s vyhľadávačom Google, ktorého vlastníkom je Alphabet, čelia na budúci týždeň súdnemu procesu pre podozrenie z opakovaného porušovania ruskej legislatívy týkajúcej sa obsahu. Mohli by pritom dostať pokutu vo výške určitého percenta z ich ročného príjmu v Rusku.
Rusko v októbri vyslalo štátnych exekútorov, aby vymohli od Facebooku pokuty vo výške 17 miliónov RUB. Podľa Interfaxu od nedele už nie je proti spoločnosti vedené žiadne vymáhacie konanie, pričom sa odvolala na databázu federálnej exekútorskej služby.
Moskva tento rok zvýšila tlak na veľké technologické firmy v rámci kampane, ktorú kritici označili za pokus ruských úradov o prísnejšiu kontrolu nad internetom, čo podľa nich môže viesť k potláčaniu slobody jednotlivcov a firiem.
Interfax tiež uviedol, že aj aplikácia na odosielanie správ Telegram zaplatila pokuty vo výške 15 miliónov RUB.
Facebook ani Telegram sa k správam o pokutách zatiaľ nevyjadrili.
(1 EUR = 83,6856 RUB)

Vlajka Spojených arabských emirátov | Statnevlajky.sk

Spojené arabské emiráty (SAE) v nedeľu oznámili, že už nebudú cenzorovať filmové novinky. Krajina zároveň zaviedla vekové hodnotenie 21 rokov a viac pre filmy, ktoré klasifikuje ako tituly určené pre dospelých divákov, informuje tlačová agentúra AFP.
SAE, ktoré pozostávajú zo siedmich emirátov, sú všeobecne považované za jednu z najliberálnejších krajín v Perzskom zálive, kde sa filmy s "dospelým obsahom" často cenzurujú. Krajina v uplynulých rokoch neustále novelizuje svoje zákony a prezentuje sa ako modernizujúca sila v tomto prevažne konzervatívnom regióne.
Úrad pre reguláciu médií oznámil, že do systému hodnotenia filmového obsahu zaviedol vekovú kategóriu 21 plus. "Podľa tejto klasifikácie sa budú v kinách premietať medzinárodné verzie filmov s dôrazom na prísne dodržiavanie noriem vekovej klasifikácie," uviedol vo vyhlásení daný úrad.
SAE koncom minulého roka prepracovali celý rad zákonov v snahe o sociálnu liberalizáciu, ktorej cieľom bolo vylepšiť ich "progresívnu značku". Táto iniciatíva zahŕňala zrušenie zákazu spoločného života nezosobášených párov, uvoľnenie obmedzení na predaj alkoholu a ponúkanie dlhodobých pobytov.
Spojené arabské emiráty začiatkom decembra oznámili, že zavedú "západný" štýl víkendu vo forme sobota-nedeľa, čo je podľa odborníkov pokusom o udržanie si "náskoku" pred prudko rozvíjajúcimi sa regionálnymi konkurentmi.
SAE sa od začiatku budúceho roka stanú jedinou krajinou Perzského zálivu, ktorá nebude dodržiavať sviatosť piatkových slávností - v moslimský deň modlitieb - ani sobotu. Cudzinci v SAE tvoria 90 percent z tamojšej desaťmiliónovej populácie
.

Copyright © TASR 2021