19. 1. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Udeľovanie cien Grammy ovládli ženy, Beyoncé si odniesla už 28. cenu Grammy  | nu_life


Odovzdávanie hudobných cien Grammy sa bude tento rok v apríli vôbec prvýkrát konať v americkom meste Las Vegas. Miesto konania tohto podujatia bolo zmenené po tom, ako sa jeho organizátori rozhodli ho presunúť na neskorší termín z dôvodu rizika spojeného so šírením koronavírusového variantu omikron. Informovala o tom v noci na stredu agentúra AFP.
Každoročné udeľovanie cien Grammy sa malo pôvodne konať 31. januára v Los Angeles. Organizátori podujatia však začiatkom roka uviedli, že uskutočnenie ceremónie v januári je príliš rizikové.
Tohtoročné v poradí 64. udeľovanie hudobných cien sa tak napokon uskutoční v nedeľu 3. apríla a moderovať ho bude komediant Trevor Noah.
"Sme nadšení, že Grammy prvýkrát prinesieme do Las Vegas a predvedieme svetovú šou," uviedol vo vyhlásení Harvey Mason Jr., riaditeľ organizácie hudobníkov Recording Academy.
Odovzdávanie hudobných cien Grammy nie je jediným podujatím zábavného priemyslu, ktoré jeho organizátori preniesli v nádeji, že v nadchádzajúcich mesiacoch klesnú denné počty nových prípadov nákazy koronavírusom. Tie v súčasnosti v USA dosahujú rekordy.
Okrem cien Grammy organizátori presunuli napríklad aj udeľovanie filmových cien Critics' Choice Awards.
Odovzdávanie ocenenia Oscar Americkej Akadémie filmových umení a vied je zatiaľ stále naplánované na 27. marca, teda týždeň pred udeľovaním cien Grammy.
Najväčší počet nominácií na ocenenie Grammy získal tento rok americký jazzový a R&B hudobník Jon Batiste, ktorý bol nominovaný celkovo 11-krát.
Udeľovanie cien Grammy pre pandémiu koronavírusu posunuli aj minulý rok. Ocenenia nakoniec odovzdali v marci 2021.




29. ročník výročních cen Český lev, online, 5 March 2022

Česká filmová a televízna akadémia vyhlásila v utorok nominácie pre 29. ročník Českého leva.
Najviac sošiek - 13 - môžu získať drámy "Zátopek" a "Okupace", 11 nominácií má "Muž so zajačími ušami" a o deväť sošiek sa bude uchádzať "Atlas vtákov".
Priamo na tlačovej konferencii k nomináciám bola udelená cena filmových fanúšikov a cena za najlepší filmový plagát - obe získala snímka "Zátopek".
Ceremoniál s vyhlásením víťazov bude prenášaný 5. marca naživo prostredníctvom Českej televízie, informuje daná inštitúcia.
Najväčšiu pozornosť akademikov si získali dva filmy s 13 nomináciami - životopisná dráma "Zátopek" režiséra Davida Ondříčka a debut režiséra Michala Nohejla "Okupace", tragikomická dráma z obdobia normalizácie.
Celkovo 11 nominácií získala fantastická komédia slovenského režiséra Martina Šulíka "Muž so zajačími ušami".
Deviatimi nomináciami sa môže pochváliť "Atlas vtákov", sonda do komplikovaných rodinných vzťahov a sveta komunikačných technológií, ktorej režisérom je slovinský filmár Olmo Omerzu.
Osem nominácií si vyslúžili "Chyby", romantická dráma režiséra Jana Prušinovského.
Už druhýkrát boli otvorené ďalšie kategórie aj pre televízne projekty a rovnako tak druhýkrát samostatne súťažia animované a krátke filmy.
Ceny Český lev budú odovzdané filmovým tvorcom v sobotu 5. marca v Dvořákovej sieni pražského Rudolfina. Večerom bude prvýkrát sprevádzať režisér, herec a moderátor Jiří Havelka.
Celkovo 184 akademikov vyberalo z 84 hraných, dokumentárnych, animovaných a krátkych filmov i televíznych diel spĺňajúcich štatút cien Český lev.
V súboji o sošky v 19 štatutárnych kategóriách sa v záverečnom hlasovaní stretne celkom 25 titulov.


Novaya Gazeta - Wikipedia

Súd v Moskve udelil pokutu nezávislému denníku Novaja Gazeta i jeho šéfredaktorovi Dmitrijovi Muratovovi, lebo v textoch denníka nešpecifikovali, že píšu o organizácii vyhlásenej v Rusku za zahraničného agenta. Takáto špecifikácia je podľa zákona povinná.
Ako v stredu informovala agentúra Interfax, súd v Moskve uznal 14. januára Novú Gazetu a Muratova za vinných zo spáchania priestupku a udelil im pokuty vo výške 40.000 a 4000 rubľov (približne 460 a 46 eur).
Podľa Interfaxu sa v rozhodnutí súdu neuvádza, ktorá zakázaná organizácia nebola v texte Novej gazety náležite vyznačená - médiá v Rusku to zvyčajne riešia hviezdičkou pri názve danej organizácie a dôvetkom pod čiarou, v ktorom ozrejmia, že podľa zákona ide o zahraničného agenta.
Muratov sa na jeseň minulého roku stal spolulaureátom Nobelovej ceny za mier spolu s filipínskou novinárkou Mariou Ressaovou.
Vo svojej reakcii na udelenie prestížnej ceny Muratov uviedol, že Nobelovu cenu prijme a prevezme si ju, a nebude ako sovietsky spisovateľ a disident Boris Pasternak, ktorý v roku 1958 získal Nobelovu cenu za literatúru, ale pre hrozbu vyhostenia zo svojej vlasti ju odmietol prevziať.
Finančnú odmenu spojenú s Nobelovou cenou si Muratov neponechal, ale na základe hlasovania predplatiteľov Novej gazety ju poslal na účty neziskových organizácií starajúcich sa o ťažko choré deti a do nadácie na podporu zdravotníkov.
Ruské vedenie síce Muratovovi zablahoželalo k udeleniu Nobelovej ceny, ale prezident Vladimir Putin súčasne pripustil, že aj Muratov môže byť vyhlásený za zahraničného agenta, ak poruší v Rusku platný zákon.
Označenie zahraničný agent vyvoláva konotácie z čias studenej vojny. Od takto označených subjektov sa vyžaduje, aby v celom svojom obsahu dôsledne uvádzali, že sú "zahraničnými agentmi", čo výrazne ovplyvňuje napríklad ich príjmy z reklamy.
Pokiaľ ide o takto "onálepkovaných" novinárov, pre nich zaradenie medzi "zahraničných agentov" znamená komplikácie a prináša im aj obmedzenia pri výkone práce: majú napríklad zakázaný vstup do ruského federálneho parlamentu, musia ruské úrady pravidelne informovať o svojej činnosti a záväzne používať pridelené označenie.
Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 bola platnosť zákona rozšírená tiež na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov.



ZIMNÝ ŠTADIÓN ONDREJA NEPELU: Správa telovýchovných a rekreačných zariadení

Poľský fotograf mal ukradnúť uplynulý týždeň v priestoroch Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave mikrofón maďarskej televíznej spoločnosti. Obvineniu z trestného činu krádeže čelí 47-ročný profesionálny fotograf. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.
"Podľa doterajších informácií mal obvinený v nedeľu (16. 1.) po skončení zápasu Majstrovstiev Európy v hádzanej mužov, ktoré sa konajú na štadióne, odcudziť priestorový mikrofón značky Schoeps položený na stoličke v statickom držiaku," opísala polícia. Škoda, ktorá krádežou mikrofónu maďarskej televíznej spoločnosti vznikla, bola vyčíslená na 1944 eur.
Policajti muža nasledujúci deň v priestoroch zimného štadióna zadržali. "Po vznesení obvinenia bol muž prepustený na slobodu. Muž je v súčasnej dobe stíhaný na slobode," dodala polícia.

Copyright © TASR 2021