17. 1. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Twitter prináša zdieľanie tweetov cez DM | BRANORAC.SK – Blog Branislava  Ráca 

Nigérijská vláda v stredu oznámila, že po siedmich mesiacoch ukončila blokovanie prístupu na sociálnu sieť Twitter. V tejto najľudnatejšej africkej krajine zablokovali prístup na Twitter vlani v júni po tom, ako táto platforma vymazala príspevok nigérijského prezidenta Muhammadua Buhariho, píše agentúra AFP.
Nigérijská vláda a Twitter sa dohodli na podmienkach, na základe ktorých bude môcť táto mikroblogovacia sieť opäť poskytovať v krajine svoje služby. Spoločnosť Twitter na túto správu nigérijských úradov bezprostredne nereagovala, píše agentúra AFP.
Twitter vlani v júni vymazal príspevok, v ktorom sa nigérijský prezident vyhrážal miestnej povstaleckej skupine, ktorú vláda obviňovala z útokov na políciu a vládne budovy. Sociálna sieť to zdôvodnila tým, že Buhari svojimi vyhrážkami porušil užívateľské podmienky Twitteru.
Nigérijská vláda naopak obvinila Twitter z ignorovania vyhrážok miestneho separatistického vodcu, ktoré adresoval nigérijskej vláde.
Rozhodnutie o zablokovaní Twitteru, ktoré podľa kritikov obmedzilo slobodu prejavu v Nigérii, odsúdili viaceré ľudskoprávne organizácie, a tiež Spojené štáty a Európska únia.



Single page of Spider-Man comic sells for over $3.3m - BBC News 

Za rekordných 3,4 milióna dolárov vo štvrtok v USA vydražili jedinú stranu z komiksu o superhrdinovi Spider-Manovi z roku 1984. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.
Na predmetnej strane č. 25 je Spider-Man vyobrazený po prvý raz v čiernom kostýme, čo neskôr viedlo k vytvoreniu záporného hrdinu – mimozemského symbionta Venoma. Autorom diela je výtvarník Michael Zeck.
Vyvolávacia cena bola 330.000 dolárov, uviedol aukčný dom Heritage Auctions. Štvordňová dražba zameraná na komiksy sa koná v texaskom Dallase. Meno nového majiteľa artefaktu aukčný dom nezverejnil.
Strana pochádza z komiksu "Secret Wars No. 8", ktorý vydalo americké vydavateľstvo Marvel Comics.
Dražba odráža narastajúci trend dopytu po memorabíliách populárnej kultúry, ktorý je badateľný od začiatku covidovej pandémie. Záujemcovia platia za komiksy či zberateľské karty rekordné čiastky.
Spider-Man však neláme rekordy len na dražbách, podotýka stanica Sky News. Najnovšia filmová verzia "Spider-Man: Bez domova", ktorá mala premiéru vlani v decembri, zarobila už vyše 1,5 miliardy dolárov.

Joe Biden's low point: can the president revive his sinking popularity? | Joe  Biden | The Guardian 

Americký prezident Joe Biden usporiada budúcu stredu 19. januára pri príležitosti svojho prvého roku v tejto funkcii tlačovú konferenciu. Oznámila to v piatok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, informuje stanica CNN.
"Budúcu stredu, uskutoční prezident (Biden) oficiálnu tlačovú konferenciu popoludní o 16.00 h (22.00 h SEČ)," povedala Psakiová novinárom na tlačovom brífingu. "Prezident sa teší, že bude hovoriť priamo k Američanom," dodala.
CNN pripomína, že hoci Biden na otázky médií odpovedal počas príchodov či odchodov z Bieleho domu alebo pri iných neformálnych príležitostiach, oficiálnu tlačovú konferenciu mal naposledy vlani 2. novembra na klimatickom summite OSN (COP26) v škótskom Glasgowe.
Biden mal dosiaľ od nástupu do funkcie šéfa Bieleho domu deväť tlačových konferencií vrátane šiestich samostatných a troch spoločných s inými svetovými lídrami, vyplýva z údajov databázy The American Presidency Project.
Bidenov predchodca Donald Trump usporiadal pre porovnanie počas svojho prvého roka v úrade celkovo 21 tlačových konferencií, Barack Obama 16 a George W. Bush ich za rovnaké obdobie zrealizoval 14.


Vypukne veľká vojna na Ukrajine o pár dní? | Hlavný Denník

Na Ukrajine začal od nedele platiť zákon na základe, ktorého musia printové média uverejňovať svoj obsah v štátnom, teda ukrajinskom jazyku. Cieľom tohto zákona je potlačiť vplyv ruského jazyka vo verejnej sfére, píše agentúra DPA.
Podľa nového zákona tak na Ukrajine už viac printové média nebudú môcť vychádzať iba v ruskom jazyku. Zákon však nezakazuje používanie ruštiny alebo iného cudzieho jazyka, ale stanovuje, že minimálne 50 percent obsahu printových médií musí byť v ukrajinskom jazyku.
V súlade so zákonom musia totiž printové média písané v cudzom jazyku obsahovať aj paralelnú časť v ukrajinskom jazyku, pričom obe časti sa musia zhodovať v obsahu i rozsahu. Všetky jazykové verzie tlače tiež musia vychádzať pod rovnakým menom a v ten istý deň.
Výnimka z tejto časti zákona platí pre angličtinu, krymskotatárčinu, ako aj pre jazyky iných pôvodných obyvateľov Ukrajiny a oficiálne jazyky Európskej únie. Výnimka sa však nevzťahuje na ruský jazyk, upozorňuje ruský spravodajský portál RBK (rbc.ru).
V prípade porušenia tohto zákona bude printovým médiám udelená pokuta.
Tento zákon zatiaľ platí iba pre celoukrajinské a regionálne printové média. Avšak od 16. júla 2024 sa bude tento zákon vzťahovať aj na lokálne printové média. Zákon sa netýka ukrajinskej televízie a rozhlasu, pre ktoré platia kvóty pre používanie ukrajinčiny už niekoľko rokov.
Od polovice mája budú musieť ukrajinský ekvivalent článkov ponúkať aj spravodajské portály, ktoré sú registrované na Ukrajine.
Mnohým ukrajinským printovým médiám sa však neoplatí vydávať svoju tlač v dvoch verziach. Posledný celoukrajinský denník písaný v ruskom jazyku Vesti, preto od 10. januára prešiel na ukrajinčinu a ďalšie prestali tlač vydávať úplne a svoj obsah uverejňujú iba na webových portáloch.
Tento kontroverzný ukrajinský jazykový zákon bol prijatý ešte v roku 2019, tesne pred nástupom súčasného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do funkcie. Až doteraz však platilo prechodné obdobie.
Ukrajinský jazykový zákon ostro kritizuje ukrajinská opozícia aj susedné Rusko. Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina tento zákon "vytláča Rusov a rusky hovoriace obyvateľstvo z ich historických území".


Government soldiers look at the scene of suicide bomb attack in Mogadishu

Hovorca somálskej vlády utrpel zranenia pri samovražednom bombovom útoku, ku ktorému došlo v nedeľu v somálskom hlavnom meste Mogadišo. Informovala o tom agentúra AFP. K útoku sa prihlásila džihádistická skupina aš-Šabáb.
"Pri teroristickom útoku bol zranený hovorca somálskej federálnej vlády. Jeho zranenia nie sú vážne a želáme mu rýchle uzdravenie," uviedol úrad tamojšieho premiéra vo vyhlásení.
Viaceré zdroje uviedli, že útočník sa ešte pred odpálením výbušnín pokúsil dostať do hovorcovho auta, ktoré výbuch čiastočne zničil.
"Samovražedný atentátnik naskočil do vozidla prevážajúceho hovorcu ústrednej vlády Mohameda Ibrahima, ktorému sa podarilo prežiť a skončil s ľahkými zraneniami," uviedol miestny policajt. Podľa jeho slov pri výbuchu utrpeli zranenia ďalší dvaja ľudia.
Mohamed Ibrahim Moalimu je hovorcom a poradcom premiéra už vyše roka. Predtým pracoval ako novinár pre britskú stanicu BBC a je bývalým generálnym tajomníkom Národného zväzu somálskych novinárov (NUSOJ).
K zmienenému útoku došlo po tom, čo somálski lídri minulú nedeľu oznámili, že uzavreli dohodu o ukončení parlamentných volieb do 25. februára. Stalo sa tak po opakovaných odkladoch, ktoré ohrozovali stabilitu krajiny.

Russia to introduce law on fines for foreign media in Russia - Roskomnadzor  prepares law on fines for foreign media in Russia - 112.international

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vyzvala v nedeľu americkú spoločnosť Meta Platforms, aby okamžite odblokovala oficiálny facebookový účet ruskej delegácie na viedenských rokovaniach o vojenskej bezpečnosti a kontrole zbrojenia. Informovala o tom agentúra TASS.
"Dňa 16. januára Roskomnadzor poslal list americkej spoločnosti Meta Platforms, ktorá vlastní sociálnu sieť Facebook, v ktorom žiada, aby okamžite zrušila všetky obmedzenia oficiálneho účtu ruskej delegácie na viedenských rokovaniach o vojenskej bezpečnosti a kontrole zbrojenia a poskytla vysvetlenie o dôvodoch takýchto obmedzení," uviedol Roskomnadzor.
Šéf ruskej delegácie na viedenských rokovaniach o vojenskej bezpečnosti a kontrole zbrojenia Konstantin Gavrilov pre TASS uviedol, že "Facebook v piatok zakázal účet delegácie, pričom ako dôvod uviedol zakázaný obsah". Gavrilov poznamenal, že delegácia na Facebooku zdieľa len vyhlásenia ruských lídrov a ruského ministerstva zahraničných vecí. Ruská delegácia podľa Gavrilova plánuje nastoliť tento problém v rámci štruktúr Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
Účet ruskej delegácie na rokovaniach vo Viedni zablokovala vo februári 2021 aj sociálna sieť Twitter, dodal TASS
.

Copyright © TASR 2021