19. 1. 2022

SLOVAK MEDIA NEWS

 SLOVAK MEDIA NEWS

 

Veterán klub Manín

Už necelé tri týždne po začiatku rozpočtového roku 2022 museli považskobystrickí poslanci hlboko načrieť do rezervného fondu. Na minulotýždňovom rokovaní mestského zastupiteľstva z neho vyčlenili 266 337 eur na zaplatenie súdom vymáhanej čiastky pre prevádzkovateľa regionálnej televízie, s ktorým samospráva prehrala dlhoročný súdny spor.

Spolupráca mesta s firmou Manín PB pri prevádzke spravodajsko-informačného kanála sa začala ešte v roku 2005 počas primátorovania Ľuboša Lackoviča a ročne mala stáť mestský rozpočet 2,4 milióna slovenských korún. Tesne pred koncom roka 2006 podpísal Lackovič dodatok k zmluve, ktorou sa štvrťročná platba navýšila zo 600-tisíc na 850-tisíc slovenských korún. A práve slovo "štvrťročne" sa stalo predmetom celého súdneho sporu.

Kým vlastníci televízie tvrdili, že 250-tisícové zvýšenie sa týka každého štvrťroka, radnica pod vedením nového primátora Miroslava Adameho oponovala, že išlo o jednorazové navýšenie. Spor presiahol ďalšie dve volebné obdobia, pričom radnica dlho pojednávania vyhrávala na okresnej úrovni. Krajský súd v Trenčíne však zakaždým vec vrátil na opätovné prerokovanie a aj keď neskôr vydal potvrdzujúci verdikt, žalobca uspel s dovolaním na Najvyššom súde SR.

Zvrat nastal v roku 2019, keď dal Okresný súd v Považskej Bystrici za pravdu žalobcovi a tento rozsudok Krajský súd v Trenčíne v závere minulého roka potvrdil. Mestu bola uložená povinnosť uhradiť spoločnosti Manín PB sumu 266 336,81 eura. „Mesto sa bude dovolávať na najvyšší súd, nakoľko považujeme pôvodné rozhodnutia krajského súdu za správne a musíme podľa zákona využiť všetky právne možnosti na ochranu svojich záujmov," vyhlásil súčasný primátor Karol Janas.

Mesto spochybňuje aj základnú zmluvu s danou televíziou, ktorá bola podpísaná primátorom Lackovičom bez verejného obstarávania, hoci takáto povinnosť už pred 15 rokmi vyplývala zo zákona. „Veríme, že najvyšší súd rozhodnutie krajského súdu opätovne zruší a celá vec sa začne prejednávať odznova. Napriek tomu, nakoľko rozhodnutie krajského súdu je právoplatné, mesto musí danú sumu zaplatiť," dodal Janas.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.