19. 1. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS



Authorities work at the scene where Mexican photojournalist Margarito Martinez Esquivel was killed outside his home, in Tijuana, Mexico, January 17, 2022. REUTERS/Jorge Duenes

V mexickom meste Tijuana, ležiacom na hraniciach so Spojenými štátmi, v pondelok zastrelili fotoreportéra Margarita Martineza. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady i novinárske organizácie.
Telo 49-ročného fotoreportéra sa našlo pri jeho dome, uviedli úrady v štáte Baja California, v ktorom sa Tijuana nachádza. Podľa prokuratúry utrpel strelné poranenie hlavy.
Martinez, ktorý pracoval pre viaceré médiá vrátane týždenníka Zeta of Tijuana, čelil podľa organizácie Yo sí soy periodista (Som novinár) vyhrážkam od ľudí spojených s organizovaným zločinom.
Úrady takisto vyšetrujú vraždu ďalšieho novinára a aktivistu Josého Luisa Gambou v meste Xalapa v štáte Veracruz ležiacom na východe Mexika. Gambou previezli do nemocnice 10. januára po tom, čo ho pobodali a nechali ležať na ulici. Nie je jasné, či útok súvisel s jeho prácou.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) zaraďuje Mexiko spolu s vojnou zničenou Sýriou a Afganistanom medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta pre žurnalistov.
Vlani bolo v Mexiku zavraždených najmenej sedem novinárov, uvádza AFP, aj keď poznamenáva, že nie je jasné, či všetky tieto vraždy súviseli s ich prácou.
Od roku 2000 v Mexiku zavraždili viac ako 100 novinárov a len v malom počte z týchto činov boli aj páchatelia odsúdení, dodáva AFP.

      

Copyright © TASR 2021

 


Európska komisia uverejnila výzvu na predkladanie projektov na vypracovanie učebných osnov a učebných materiálov pre kurz o Európskej únii a politike súdržnosti EÚ pre budúcich novinárov. Príjemcovia budú musieť zaviesť rozvojovú stratégiu, vytvoriť sieť inštitúcií vysokoškolského vzdelávania a rozvíjať vzdelávanie. Návrhy môžu predkladať univerzity a iné inštitúcie vzdelávania v oblasti žurnalistiky na vysokoškolskej a terciárnej úrovni. Žiadatelia musia mať sídlo v členskom štáte EÚ a musia byť akreditovaní v súlade s právnymi predpismi platnými v danej krajine. Komisia pokryje 95 % nákladov na projekt. Uzávierka podávania prihlášok je 21. apríla 2022, 13:00. Komisia plánuje podať správu o výsledkoch v júni 2022.

Podrobnosti:

Viac informácií