23. 3. 2022

RTVS prichádza s novým projektom Fotka je mŕtva

RTVS prichádza s novým projektom
 
Fotka je mŕtva - TV program - RTVS.sk
 Fotka je mŕtva

Programová novinka približuje prostredníctvom rozhovorov so súčasnými slovenskými fotografmi slovenskú fotografickú scénu, rozmanitosť fotografickej tvorby, tvorivé koncepty a spôsoby uvažovania umelcov, pre ktorých je fotografia hlavným nástrojom sebavyjadrenia. Prvý rozhovor s Tomášom Benedikovičom odvysiela už v stredu o 22.45 h na Dvojke, na webe rtvs.sk a na facebookovom profile RTVS.

Projekt Fotka je mŕtva vznikol ako autorský projekt filmárky a fotografky Sone Maletz, ktorým sa snaží robiť osvetu s ambíciou priblížiť fotografiu aj bežnému človeku. V prvej sérii piatich rozhovorov so súčasnými slovenskými fotografmi hľadá odpoveď na otázku, či je fotografia v súčasných pomeroch mŕtva.

Soňa Maletz patrí k mladej generácii slovenských filmárov a fotografov. Je autorkou dokumentov ako Varga či Ikony o Jánovi Miloslavovi Bahnovi a ako dokumentárna fotografka vystavovala na Slovensku, v Českej republike a Poľsku. Jej séria o prímestských častiach Bratislavy bola ocenená na Slovak Press Photo.

V prvej sérii projektu Fotka je mŕtva sa bude rozprávať s Tomášom Benedikovičom, Jozefom Ondzikom, Janou Ilkovou, Kvet Nguyen a Borisom Némethom. Jednotlivé rozhovory prinesie divákom Dvojka vždy v stredu neskôr večer. Prvú epizódu uvidia diváci už v stredu 23. marca o 22.45 h a bude ju možné sledovať aj online na webe rtvs.sk a na facebookovom profile RTVS.