26. 3. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Tweet published (then deleted) by the Russian Embassy in France : r/ukraine
Francúzske ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo ruského veľvyslanca, aby mu tlmočilo svoj protest v súvislosti s karikatúrami, ktoré sa vo štvrtok objavili na účte ruského veľvyslanectva sociálnej sieti Twitter.
Spravodajská televízia BFM, monitorovaná TASR, spresnila, že ide o dve karikatúry "pochybného vkusu a dosť zlej kvality".
Francúzska diplomacia označila obe kresby za "neprijateľné" v čase, keď sa Paríž snaží udržiavať dialóg s Ruskom.
Ako poznamenal web RTL, medzičasom boli kresby z Twitteru odstránené.
Prvá karikatúra zobrazovala Európu ako chorého pacienta ležiaceho na lôžku, ako dostáva injekcie "rusofóbie", "neonacizmu", "sankcií", NATO a "cancel culture" od dvoch lekárov v bielych plášťoch a klobúkoch s insígniami Ameriky a EÚ a s menovkami "Doktor EuroReich" a "Doktor Ríša lží".
Na druhej kresbe bol vyobrazený rad kľačiacich ľudí identifikovaných ako štáty Európy, ako olizujú obnažený zadok strýka Sama.
Kresby vyvolali hneď po svojom zverejnení veľké pobúrenie, pričom sa objavili v čase, keď francúzsky prezident Emmanuel Macron pravidelne telefonuje s ruským vodcom Vladimirom Putinom v snahe nájsť riešenie pre ukončenie vojny na Ukrajine.
"Nemysleli sme si, že by sa ruské veľvyslanectvo mohlo znížiť nižšie... ale áno, môže," jeden z používateľov Twitteru v reakcii na karikatúry.

Copyright © TASR 2022


V iOS 14.5 si môžete zvoliť Spotify ako defaultný hudobný prehrávač -  Svetapple.sk
Švédska spoločnosť Spotify, ktorá ponúka počúvanie hudby prostredníctvom streamovania, odchádza z Ruska pre nové zákony v krajine určujúce, čo môžu mediálne firmy vysielať alebo online zverejňovať. Informuje o tom portál bbc.com.
Zverejnenie materiálov o ruskej invázii na Ukrajinu, ktoré sú podľa Moskvy falošnými správami, by mohlo v Rusku podľa nových pravidiel viesť k dlhodobému väzneniu. Firma Spotify vo vyhlásení uviedla, že tieto pravidlá, ktoré „ešte viac obmedzujú prístup k informáciám, eliminujú slobodu vyjadrovania a kriminalizujú určitý typ správ, ohrozujú zamestnancov Spotify a možno dokonca aj našich poslucháčov“. „Po dôkladnom zvážení našich možností a terajších okolností sme dospeli k ťažkému rozhodnutiu úplne zastaviť naše služby v Rusku,“ dodala firma.
Spoločnosť Spotify je známa najmä ako hudobná streamovacia platforma, ale pôsobí aj vo zverejňovaní podcastov a jej knižnica zahŕňa množstvo správ a pokrýva aktuálne udalosti.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.