11. 4. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Women are expected to keep their mouths shut here in Somalia. But not any  more | Nasrin Mohamed Ahmed | The Guardian
V Somálsku vznikla prvá čisto ženská spravodajská redakcia. Projekt s názvom Bilan bude vytvárať obsah pre televíziu, rádiostanice a internetové médiá zameraný na rodovo podmienené násilie, ženy v politike či priemysle a iné témy. V pondelok o tom informoval britský denník The Guardian.
"Chceme pokrývať tieto témy a bojovať proti spoločenskému presvedčeniu, že ženy by mali zostať doma," povedala šéfredaktorka tohto projektu Nasrin Mohamedová Ahmedová, ktorá je novinárkou už 12 rokov a spoluzakladala Somálsku organizáciu pre novinárky.
"Najväčšou výzvou, ktorej čelia novinárky v Somálsku, je zneužívanie a šikanovanie, najmä od mužských kolegov," povedala zástupkyňa šéfredaktorky. "Ponúknu vám pomoc, ale iba ak im recipročne niečo dáte."
Projekt Bilan bude mať sídlo v somálskej metropole Mogadišo, v priestoroch Dalsan Media Group, jednej z najväčších mediálnych organizácií v Somálsku. Práve Dalsan Media Group bude publikovať spravodajské správy a fíčre tohto projektu, ako aj organizovať školenia od etablovaných novinárov zo Somálska, ale aj z medzinárodných médií vrátane BBC, Channel 4 či al-Džazíra. Najlepším študentkám žurnalistiky na dvoch univerzitách v Mogadiše ponúkne Bilan šesťmesačnú stáž.
Bilan je pilotný projekt financovaný Rozvojovým programom OSN (UNDP), ktorý má trvať jeden rok. Zástupkyňa UNDP v Mogadiše Jocelyn Masonová je však presvedčená, že projekt sa stane permanentným a rozšíri sa do ďalších somálskych regiónov.
"Dúfame, že to bude pre somálsku mediálnu scénu zásadná zmena, ktorá vytvorí nové príležitosti pre novinárky a zameria sa na témy, ktoré sú ignorované, najmä tie, ktoré sú pre ženy dôležité," povedala Masonová.
Jedna novinárka Bilanu pochádza z vidieckeho klanu, kde novinári neexistujú, približuje The Guardian. Ďalšia členka tímu vyrástla v utečeneckom tábore Dadaab v Keni.


Marina Ovsyannikova broke the state propaganda machine – others will follow  | Denis Kataev | The Guardian

Ruská novinárka Marina Ovsiannikovová bude pracovať pre nemecké noviny Die Welt. Do povedomia svetovej verejnosti sa dostala v marci tohto roku, keď v živom vysielaní hlavných správ ruskej štátnej televízie ukázala protestný plagát proti vojne na Ukrajine.
Ako nezávislá spolupracovníčka bude Ovsiannikovová pre Die Welt pokrývať okrem iného dianie na Ukrajine a v Rusku. V pondelkovom tlačovom vyhlásení to oznámil mediálny koncern Axel Springer, ktorý vydáva Die Welt, informujú agentúry DPA a AFP.
Ovsiannikovová (43) bude písať správy pre noviny Die Welt a pravidelne bude tiež prispievať do vysielania rovnomennej televíznej stanice. Ako povedala, toto nemecké periodikum "reprezentuje to, čo v súčasnosti tak vehementne obhajujú odvážni ľudia na Ukrajine - slobodu. Ako novinárka považujem za svoju úlohu postaviť sa za túto slobodu," povedala.
Šéfredaktor mediálnej skupiny Welt Ulf Poschardt ocenil, že Ovsiannikovová mala "v rozhodujúcom okamihu odvahu konfrontovať divákov v Rusku s neprikrášleným obrazom skutočnosti". Dodal, že "obhajovala najdôležitejšie novinárske cnosti - a to napriek hrozbe represie zo strany štátu".
Ovsiannikovová upútala celosvetovú pozornosť, keď do vysielania večerných správ najsledovanejšej ruskej televízie Pervyj kanal vstúpila pred kamery s protivojnovým transparentom, na ktorom bolo napísané: "Nie vojne, zastavte vojnu, neverte propagande, tu vám klamú. Rusi sú proti vojne".
Za svoj nezvyčajne odvážny čin v krajine, kde sú médiá pod prísnou kontrolou Kremľa, bola na noc vzatá do väzby a následne dostala pokutu 30.000 rubľov (približne 250 eur) za organizovanie nepovoleného činu a za jej výzvu na demonštrácie proti vojne. Z televízie ju okrem toho prepustili.
Politický azyl vo Francúzsku, ktorý jej ponúkol tamojší prezident Emmanuel Macron, odmietla s tým, že chce zostať vo svojej vlasti.

Copyright  © TASR 2022

Ukrajinská televize 1+1 začala vysílat v celoplošné síti CRA | MediaGuru

V Česku začala vysielať ukrajinská spravodajská televízia 1+1. Ukrajincom v Česku ponúkne informácie o dianí na Ukrajine v rodnom jazyku. Stanicu je možné naladiť si bezplatne.
Stanica by mala byť dostupná bez prestávky na celom území Česka, a to na všetkých televíznych prístrojoch, ktoré prijímajú digitálne pozemné vysielanie.
Vysielanie bude dostupné tak dlho, kým bude potrebné, tvrdí riaditeľ Českých Rádiokomunikácií Vít Vážan.


Copyright  © ČTK 2022