11. 4. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Will Smith spoznal svoj trest za facku komikovi na Oscaroch: Uf, to je  silná káva! | Nový Čas


Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) zakázala americkému hercovi Willovi Smithovi na nasledovných desať rokov účasť na odovzdávaní Oscarov a všetkých jej ďalších podujatiach. Dôvodom takéhoto kroku je facka, ktorú Smith počas nedávneho odovzdávania Oscarov vylepil komikovi a moderátorovi Chrisovi Rockovi za to, že žartoval o vzhľade jeho manželky. Informujú o tom agentúry AFP a AP.
Správna rada AMPAS-u sa "rozhodla, že po dobu desiatich rokov počnúc 8. aprílom nebude mať pán Smith povolenú účasť - osobnú ani virtuálnu - na žiadnych podujatiach či programoch Akadémie," uviedli v spoločnom vyhlásení predseda AMPAS-u David Rubin a výkonná riaditeľka tejto inštitúcie Dawn Hudsonová.
Akadémia zároveň informovala, že Smithovi neodoberie Oscara za najlepší mužský herecký výkon, ktorého získal za stvárnenie Richarda Williamsa, otca a trénera slávnych tenistiek Sereny a Venus Williamsových, vo filme Kráľ Richard.
K celému incidentu došlo po tom, ako Rock v moderátorskom vstupe na oscaroch prirovnal Smithovu manželku Jadu Pinkettovú-Smithovú k filmovej postave "G.I. Jane", vojačke s vyholenou hlavou. Smithova manželka však trpí alopéciou, autoimunitnou chorobou spôsobujúcou vypadávanie vlasov. Informácia o jej zdravotnom stave síce na Oscaroch nezaznela, no Smitha žart pohoršil a priamo počas výstupu moderátora vyšiel na pódium, dal mu facku a odkázal, aby "si meno jeho ženy nebral do úst", pričom pridal aj vulgarizmus.
Smith sa za svoje správanie Akadémii následne ospravedlnil ešte počas oscarového galavečera, a to počas ďakovnej reči, ktorú predniesol, keď získal zmieneného Oscara za najlepší mužský herecký výkon, k čomu došlo približne 40 minút po predmetnej facke. Samotnému Rockovi sa ospravedlnil až o deň neskôr. O niekoľko dní na to tiež informoval, že sa vzdal svojho členstva v Akadémii.


Ruského novinára Muratova obliali vo vlaku červenou farbou - Svet SME

Ruská polícia v piatok zadržala podozrivého muža po štvrtkovom útoku farbou na šéfredaktora ruského nezávislého denníka Novaja gazeta a vlaňajšieho laureáta Nobelovej ceny mieru Dmitrija Muratova. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvolala na ruské médiá.
V spojitosti s útokom bol zadržaný 37-ročný muž, pričom pokračuje pátranie ešte po druhom podozrivom. Podľa správ ruských médií ide o dvoch bývalých vojakov, ktorí sa Muratovovi chceli pomstiť za kritiku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine.
K útoku na známeho nezávislého novinára došlo vo štvrtok v noci počas cesty vlakom na trati Moskva-Samara. Jeden z páchateľov podľa novín Novaja gazeta vylial na Muratova červenú olejovú farbu s acetónom, ktorá sa mu zostala na tvári, oblečení a osobných veciach, ako aj na zariadení lôžkového kupé. Novinára následne veľmi štípali oči, čo vyvolalo obavy z ich možného poškodenia.
Muratov však v piatok zverejnil na Twitteri svoju fotografiu z nemocničného lôžka, pričom informoval, že jeho oči sú v poriadku.
Dvojica páchateľov v zdravotníckych rúškach po útoku z vlaku ušla. K činu sa na sociálnej sieti Telegram prihlásila vojensko-nacionalistická skupina s tým, že išlo o pomstu v mene ruských vojakov padlých na Ukrajine. Príspevok bol neskôr vymazaný.
Muratov získal vlani Nobelovu cenu mieru spolu s filipínskou novinárkou Mariou Ressovou. Túto cenu vtedy venoval šiestim novinárom denníka Novaja gazeta, ktorí boli pre svoju prácu zavraždení.
Investigatívne noviny Novaja gazeta minulý týždeň oznámili, že z dôvodu cenzúry sa rozhodli odstrániť zo svojej webovej stránky všetok materiál spojený s ruskou "vojenskou operáciou" na Ukrajine. Išlo o reakciu na hrozbu trestného stíhania novinárov tohto periodika i občanov, ktorých vyjadrenia by neboli v súlade s oficiálnym postojom ruskej vlády.
Od začiatku ofenzívy Moskvy na Ukrajine sa tlak na liberálne médiá v Rusku ešte viac zosilnel. Viacerí opoziční aktivisti uviedli, že na dverách svojich príbytkov našli odkazy obsahujúce rozličné vyhrážky.

Copyright  © TASR 2022


YouTube for Android TV – Aplikácie v službe Google Play
Služba YouTube zakázala kanál Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu. Duma TV zákaz oznámila na komunikačnej platforme Telegram, pričom pripomenula, že mala 145-tisíc odberateľov a viac ako 100-tisíc miliónov celkových pozretí. Spoločnosť Google, ktorá YouTube vlastní, pre tlačovú agentúru Interfax uviedla, že nasleduje „všetky príslušné zákony o sankciách a dodržiavaní obchodných predpisov“, no konkrétny dôvod neuviedla.
Zákaz viedol k okamžitej reakcii ruských vládnych predstaviteľov a úradov. Mediálny a komunikačný regulátor Roskomnadzor žiada odblokovanie kanála. Hovorkyňa ministerstva zahraničia Maria Zacharovová v sobotu vyhlásila, že služba si „udelila trest“, a vyzvala jej používateľov, aby „stiahli obsah a preniesli ho na ruské platformy. A rýchlo“. Predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin krok služby označil za „ďalší dôkaz porušovania práv a slobôd občanov Washingtonom“.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.