15. 4. 2022

Zomrela Vlasta Pospíšilová

 Zomrela Vlasta Pospíšilová

 Zemřela „první dáma“ české animace Vlasta Pospíšilová, režisérka Broučků  nebo Pata a Mata

Vo veku 87 rokov dnes zomrela animátorka Vlasta Pospíšilová, ktorá na plátne dala život postavám z rozprávkovej knihy Jana Wericha Fimfárum.

Pospíšilová sa zapísala do pamäti niekoľkých generácií detí. Začínala pod vedením legendy českej animácie Jiřího Trnku, napríklad prácou na filme Sen noci svätojánskej. Sama neskôr natočila napríklad seriál Chrobáčiky na motívy rovnomennej knihy Jána Karafiáta alebo časť dielov seriálu Pat a Mat. Na filmoch a seriáloch pracovala nielen ako animátorka, ale neskôr aj ako režisérka a scenáristka. Pospíšilová absolvovala Vyššiu školu umeleckopriemyselnú v Prahe so špecializáciou na bábkarstvo a scénické výtvarníctvo. 

Po dokončení štúdia bola v roku 1956 prijatá ako asistentka animátora do Štúdia bábkového filmu v Prahe, neskôr Štúdia Jiřího Trnku. Ako animátorka sa podieľala na rade bábkových, plôškových a experimentálnych filmov a na kombinácii hraného a animovaného filmu. Spolupracovala napríklad aj s Janom Švankmajerom na filmoch Žvahlav a Možnosti dialógu. V 70. rokoch zužitkovala svoje dlhoročné skúsenosti a začala animované filmy aj režírovať. Jej debutom bola ponurá, až hororová rozprávka O Maryške a vlčím hrádku z roku 1979. Diváci akéhokoľvek veku si potom budú pravdepodobne dobre pamätať jej filmovú podobu Werichovej rozprávky Lakomá Barka z polovice 80. rokov. Lakomá Barka a ďalší krátky film Pospíšilovej z roku 1991 podľa Werichovej rozprávky Až opadá lístie z duba sa v roku 2002 stali základom filmu Fimfárum Jana Wericha. Na ňom sa ako režisér a animátor podieľal Aurel Klimt. 

Pospíšilová následne natočila segmenty pre ďalšie dva filmy podľa Werichových rozprávok. Pospíšilová tiež v 90. rokoch oživila vo večerníčku postavy z rozprávkovej knihy Broučci. Neskôr tiež režírovala niekoľko dielov známeho a obľúbeného seriálu o dvoch domácich majstroch Pat a Mat.

Zdroj: ČTK