11. 4. 2022

RTVS pripravila do veľkonočného vysielania premiéry nových animovaných programov

 RTVS pripravila do veľkonočného vysielania

 


 premiéry nových animovaných programov


Na obrazovky Dvojky prichádzajú dva nádherné premiérové animované programy, ktoré potešia nielen tých najmenších, ale aj dospelých divákov. Nový animovaný film RTVS Mimi a Líza - Záhrada od tvorcov obľúbeného večerníčkového seriálu Mimi a Líza a nový animovaný seriál RTVS Jakub a Flip odvysiela RTVS počas veľkonočných sviatkov.

Nový 26-minútový animovaný televízny špeciál Mimi a Líza - Záhrada prináša posolstvo o ekológii. Nevidiaca Mimi a roztopašná Líza sú neobyčajné kamarátky. Bývajú v dome plnom zaujímavých susedov. S mnohými sa už zoznámili, a tak spoločné jesenné upratovanie domu je veľkou zábavou. Všetci sa však zbavujú starých vecí, aby ich mohli vymeniť za nové, no nevidiaca Mimi akosi nemá čo vyhodiť. Svoje staré veci má rada. „Už veľmi dlho sme chceli deťom priniesť takýto environmentálny príbeh. Pri písaní sme si uvedomili, aká ťažká úloha to je. Podať príbeh o neutešenom stave klímy a prírody s nádejou na riešenie. Nevyvolať pritom v deťoch pocit viny a úzkosti, naopak nájsť aspoň malé riešenie pre každého jednotlivca. Ponúkli sme ho prostredníctvom rozprávania o našom vzťahu k veciam a o ich druhotnom využití i o tom, ako môžeme všetci prispieť a správať sa k prírode zodpovedne. Aj titulná pieseň má túto tému a naspievala ju Jana Kirschner,“ opísala námet animovaného filmu producentka Katarína Kerekesová, ktorá zároveň dodala, že pri výrobe sa museli tvorcovia popasovať s novými výzvami. Jednak s pandémiou, keď online komunikácia predlžovala procesy, ale aj s novým softwarovým nastavením projektu. Výsledok však bude stáť za to. Nový animovaný film Mimi a Líza - Záhrada prinesie RTVS v premiére počas veľkonočnej nedele 17. apríla o 18.35 h na Dvojke. Knižná verzia ako aj ďalšie produkty spojené s animovanými hrdinkami Mimi a Lízou sú dostupné aj v e-shope RTVS.

„RTVS neustále posilňuje vysielanie pre našich najmenších divákov. Teší ma, že im, ale aj ich rodičom počas veľkonočných sviatkov prinesieme nádherné animované príbehy s pekným a poučným posolstvom. Verím, že si ich ako deti, tak aj dospelí diváci RTVS obľúbia“, povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Svedčí o tom aj nový animovaný seriál Jakub a Flip.

RTVS totiž prinesie najmenším divákom aj zábavno-edukatívny seriál Jakub a Flip. Chlapec Jakub sa v sprievode svojho nakresleného kamaráta Flipa dostane do rôznych fantastických krajín, v ktorých zisťuje, ako chrániť naše životné prostredie. „Téma ekológie najmä v posledných rokoch rezonuje v spoločnosti výrazne a deti často nevedia, čo si pod tým predstaviť. Jednoduchá komunikácia a pútavý vizuál boli hlavné prvky, ktoré sme sa snažili do tvorby implementovať. Preto sa nám tajomný svet v kontajneri zdal ako skvelý nápad. A samozrejme v kontajneri končí aj veľa vecí, ktoré by možno nemuseli. A teda vznikla paralela na plytvanie, spotrebu a všetko s tým spojené,“ prezradil kreatívny producent Ján Janoška z grafického štúdia Puro Creative, ktoré seriál pre RTVS vyrobilo. Animátori spolu s art directorom a režisérom celého diela Manuelom Campagnolim vytvorili koncept, ktorý evokuje modernú, zábavnú tvorbu. Hudobníci podfarbili príbehy chytľavou hudbou a skvelí slovenskí herci Richard Stanke, Táňa Pauhofová, Viktor Horján, Kristína Tormová, či Marek Suchitra zapožičali postavám výnimočné hlasy. Nový 7-dielny animovaný seriál Jakub a Flip si budú môcť diváci pozrieť od 14. do 20. apríla od 18.35 h na Dvojke.