27. 10. 2022

Festival lokálnych televízií Zlatý žobrák ponúkne filmy aj sprievodný program

Festival lokálnych televízií Zlatý žobrák 
 Zlatý žobrák bude neskôr
 
ponúkne filmy aj sprievodný program

Medzinárodný festival lokálnych televízií Zlatý žobrák opäť v Košiciach ponúkne divákom pestrú paletu filmov od tvorcov z celého sveta. V poradí 28. ročník podujatia sa uskutoční 27. až 30. októbra, jeho program sa odohrá v Kulturparku, ale aj Kine Úsmev, Výmenníku Wuppertálska a dokonca v Ústave pre výkon väzby na Floriánskej ulici. Informovali o tom vo štvrtok organizátori.
Na festival sa zaregistrovalo celkovo 331 filmov z 57 krajín celého sveta. "Vo filmoch jednoznačne prevažuje téma ľudských osudov a problémov. Ak sme doteraz hovorili, že festival prináša filmy z nepoznanej Európy, tak tentokrát sú to už filmy o osudoch ľudí, neznámych miestach a neznámych udalostiach z celého sveta. Nečakajte filmy, ktoré môžeme bežne vidieť v kinách, sú svojím spôsobom unikátne. Svedčí o tom viac ako tridsiatka vybraných finálových filmov, z ktorých sa niektoré budú premietať," priblížila riaditeľka festivalu Eva Děkanovská.
Filmy rôznych produkcií vybrala medzinárodná porota na čele so švajčiarskym hercom, režisérom a scenáristom Rogerom Worrodom. Vstup na jednotlivé premietania je voľný. Program vyvrcholí v sobotu 29. októbra večerným oceňovaním najlepších filmov v Kulturparku.
Hlavným partnerom a spoluorganizátorom Zlatého žobráka sú v tomto roku Košické kultúrne centrá K13. Partnerom je aj projekt Viva Rukami, ktorého kurátorkou je Slava Hriadelová.
Verejnosť môže v piatok (28. 10.) sledovať ukrajinskú filmovú celovečernú drámu Matka apoštolov. Na premietaní sa zúčastnia aj hlavní protagonisti filmu na čele s producentom Dmytrom Ovechkinom. Súčasťou programu bude aj diskusia na tému Médiá a moc. V dvoch hodinových blokoch festival premietne v kine Úsmev výber súťažných filmov v pôvodnom znení s anglickými titulkami. Už štvrtýkrát po sebe organizátori zaradili do programu aj kuriózne premietanie v Ústave pre výkon väzby na Floriánskej ulici. Odozvy z väznice tvoria podľa organizátorov zaujímavú súčasť hodnotení festivalu. Festivalová sobota (29. 10.) sa bude niesť v znamení zábavného dňa predovšetkým pre deti s animovanými filmami.
Podujatie je v tomto roku určené nielen Košičanom, ale aj ukrajinským spoluobčanom.