23. 10. 2022

Víťazné piesne 38. ročníka Košického zlatého pokladu sú známe

Víťazné piesne 38. ročníka 
RTVS vyhlasuje 38. ročník Košického zlatého pokladu - Moja kultúra
Košického zlatého pokladu sú známe 
 
 Víťazné piesne 38. ročníka Košického zlatého pokladu, ktorého finálový koncert sa konal v sobotu (22.10.) večer v Kulturparku, sú známe. PR manažér RTVS Stanislav Čačko informoval, že absolútnou víťazkou sa stala autorská pieseň Slávky Tkáčovej "Zamilovaná".
"Súčasťou ceny je okrem finančnej odmeny aj priestor na nahrávanie víťaznej piesne v bratislavskom rozhlasovom nahrávacom štúdiu," dodal Čačko. Druhé miesto získala skladba "Svet patrí nám" autorov Martina Hybbena a Tomáša Buranovského v podaní skupiny Marthy feat. Nicole. Trojicu najlepších uzatvára skladba "Život zmysel má" autora Jozefa Novotňáka v podaní skupiny Good Road.
Do tradičnej autorskej pesničkovej súťaže sa prihlásilo 190 pôvodných, po slovensky spievaných skladieb. "Cenu východoslovenských internátnych rozhlasových štúdií, ako aj Cenu Rádia Slovensko získala skladba ´Vesmírna´ v podaní hudby a textu Andreja Mutňanského. Cenu za najlepší text udelili piesni ´Nevinné stretnutie´ autora textu Ľuboša Kadleca a hudby Martina Činčuru v podaní Central Groove Project," doplnil PR manažér.
Počas finálového večera zazneli súťažné skladby, ktoré postúpili do finále na základe rozhodnutia výberovej komisie a SMS hlasovania poslucháčov Rádia Slovensko. Predstavil sa aj víťaz posledného ročníka skupina Sanchez Amsterdam a Peter Cmorik. V programe zazneli tiež ukážky víťazných skladieb predchádzajúcich dekád.
O výsledkoch súťaže rozhodovala odborná porota v zložení Igor Timko, Peter Cmorik, Rasťo Kopina, Zoltán Sallai, Juraj Vančík, Michal Dzurjanin, Jozef Puchala, Rasťo Očenáš a Juraj Hidvéghy ako riaditeľ podujatia. Čačko dodal, že z 12 finalistov bolo päť zo západného a sedem z východného Slovenska. Päť súťažných piesní bolo v podaní ženských a sedem z dielne mužských interpretov.
Pesničková súťaž Košický zlatý poklad vznikla v roku 1980, jej vyhlasovateľom a organizátorom je Štúdio RTVS Košice. Doposiaľ na nej zaznelo 421 pôvodných slovenských piesní a k jej úspešným finalistom patrili aj Beáta Dubasová, Peter Nagy, skupiny No Name, Nocadeň, Iconito, Marián Čekovský, Peter Cmorik či Tomáš Buranovský.

Zdroj: TASR