24. 10. 2022

Zomrel Otmar Brancuzský

Zomrel Otmar Brancuzský

 Otmar Brancuzský | ČSFD.sk

Vo veku 66 rokov zomrel divadelný a filmový herec a dabér Otmar Brancuzský. Na webe o tom informoval pražský Činoherný klub, ktorého členom bol Brancuzský od roku 2010. Podľa serveru iDNES.cz herec zomrel v sobotu. Pred kamerou sa Brancuzský objavoval najmä vo vedľajších rolách, diváci ho ale mohli vidieť v mnohých filmoch či seriáloch. Zahral si napríklad aj vo filme Kolja Jana Svěráka, ktorý zaňho dostal americkú filmovú cenu Oscar. 

"S ľútosťou v srdci oznamujeme, že nás navždy opustil náš drahý kolega a kamarát Otmar Brancuzský. Česť jeho pamiatke," uviedol k hercovmu úmrtiu Činoherný klub. Brancuzský v divadle najskôr hosťoval. Najprv alternoval v rolách Starostu a Prvého radného v hre Vodné družstvo, v roku 2004 sa potom predstavil ako Fámulus v Impresáriovi zo Smyrny a posledných 12 rokov bol členom Činoherného klubu. 

 Brancuzský sa pôvodne vyučil knihárom vo Vidnave a potom študoval na brnenskej umeleckopriemyselnej škole grafiku a fotografiu. Po štúdiách pôsobil ako herec v amatérskych súboroch a založil divadelný spolok "Bez chiby". Profesionálne sa herectvu venoval od roku 1990, keď vstúpil do angažmánu v Horáckom divadle v Jihlave. V roku 1993 odišiel do Klicperovho divadla v Hradci Králové av rokoch 1995 až 2006 hral v pražskom divadle ABC. Popri divadelných rolách má na konte aj mnohé filmové role. Vedľa snímky Kolja si zahral napríklad vo filmoch Báječné roky pod psa, Ako básnici nestrácajú nádej či Podvraťáci alebo rozprávkach Lotrando a Zubejda, Kráľovský sľub alebo Anjel Pána.

 

Zdroj: ČTK