1. 11. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

                              VEĽKÝ ZÁSAH NAKA! Akcia CIRKUS bola úspešná: Zadržali až 11 ľudí |  Regióny.zoznam.sk
Národná kriminálna agentúra (NAKA) sa zaoberá nenávistnými prejavmi publikovanými na internete. Ide najmä o podozrenia zo spáchania trestných činov extrémizmu, hlavne trestného činu podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.
"V súčasnosti naši vyšetrovatelia podnety vyhodnocujú. Z taktického hľadiska nie je možné hovoriť o podrobnostiach, aby nedošlo k zmareniu priebehu vyšetrovania, a to najmä zo strany podozrivých osôb," priblížila.
Intenzita prejavov sa mala podľa polície zvýšiť po teroristickom útoku na Zámockej ulici v Bratislave. Pripomenula, že za schvaľovanie teroristického útoku hrozí trest odňatia až na desať rokov. "Rovnako zverejňovanie a sprístupňovanie manifestu zverejneného v súvislosti s útokom na Zámockej môže byť extrémistickým trestným činom, a to rozširovaním extrémistického materiálu," dodala. 

                                Twitter is increasing the price of Twitter Blue from $2.99 to $4.99 per  month | TechCrunch

Americká sociálna sieť Twitter, ktorú minulý týždeň kúpil miliardár Elon Musk, plánuje prepustiť štvrtinu zamestnancov v rámci prvého kola redukcie pracovných miest. Uviedol to v pondelok denník Washington Post s odvolaním sa na zdroj oboznámený s touto záležitosťou. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.
Podľa denníka právnik celebrít Alex Spiro, dlhoročný Muskov právny zástupca, už viedol rozhovory o znižovaní počtu pracovných miest. Z hlásení pre regulačné úrady vyplýva, že Twitter mal na konci roka 2021 viac ako 7000 zamestnancov. Štvrtina z nich tak predstavuje takmer 2000 ľudí.
Twitter zatiaľ neodpovedal na žiadosť agentúry Reuters o komentár.
Musk vo štvrtok (27. 10.) odvolal výkonného riaditeľa Twitteru Paraga Agrawala, finančného šéfa Neda Segala a šéfku právnych záležitostí a politiky Vijayu Gaddeovú po dokončení šesťmesačnej ságy o kúpe platformy za 44 miliárd USD (44,38 miliardy eur).
To, kedy by sa v Twitteri mohlo začať s rozsiahlym prepúšťaním, nie je známe.
Medzitým Jason Calacanis z oblasti rizikového kapitálu, spustil prieskum o tom, či majú užívatelia platiť za overenie sumu medzi 5 a 15 USD, aby získali "modrú značku verifikácie" na Twitteri.
Twitter je v súčasnosti pre väčšinu používateľov bezplatný, pretože jeho príjmy závisia od reklamy.

 

Copyright  © TASR 2022

 15 rokov Slovenska v Európskej únii | Partnerská dohoda



V Európskej únii (EÚ) začne od utorka platiť akt o digitálnych trhoch. Tento akt definuje podmienky, za ktorých sa veľké online digitálne platformy považujú za strážcu. Ide o tie platformy, ktoré poskytujú dôležitú bránu medzi používateľmi z radov podnikov a medzi spotrebiteľmi a ktoré majú vďaka svojmu postaveniu možnosť konať ako súkromní tvorcovia pravidiel. Akt o digitálnych trhoch určuje povinnosti, ktoré budú musieť tieto platformy dodržiavať. Informovala o tom v pondelok na svojej internetovej stránke Európska komisia (EK).
Za strážcu sa považuje spoločnosť prevádzkujúca jednu alebo viac takzvaných hlavných služieb platforiem. K týmto službám patria: online sprostredkovateľské služby, ako sú obchody s aplikáciami, internetové vyhľadávače, sociálne siete, niektoré služby posielania správ, služby platforiem pre zdieľanie videonahrávok, virtuálni asistenti, webové prehliadače, služby cloud computingu, operačné systémy, online tržnice a reklamné služby. Existujú tri hlavné kritériá, na základe ktorých sa na určitú spoločnosť vzťahuje akt o digitálnych trhoch. Ide o veľkosť, ktorá ovplyvňuje vnútorný trh, o kontrolu dôležitej vstupnej brány a o zavedené a trvalé postavenie.
Akt o digitálnych trhoch obsahuje zoznam povinností a zákazov, ktoré budú musieť strážcovia implementovať. Splniť požiadavky aktu o digitálnych trhoch budú musieť strážcovia najneskôr do 6. marca 2024. EK bude môcť uložiť pokuty do výšky 10 percent celosvetového obratu firmy a až do 20 percent v prípade opakovaného porušovania pravidiel.

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.