30. 10. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS        

 

Twitter is increasing the price of Twitter Blue from $2.99 to $4.99 per  month | TechCrunch



Nemecká vláda zvažuje svoju prítomnosť Twitteri po tom, ako túto sociálnu sieť kúpil miliardár Elon Musk. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na piatkové vyjadrenia hovorcu vlády v Berlíne.
"Počas najbližších týždňov a mesiacov budeme pozorne sledovať možné zmeny na tejto platforme a následne prijmeme svoje závery," povedal hovorca Steffen Hebestreit. Twitter je podľa jeho slov obzvlášť dôležitý, pretože má vplyv na nemeckú verejnosť.
Hebestreit v spojitosti s používateľskými účtami členov nemeckej vlády a nemeckých vládnych úradov povedal, že výsledkom môže byť aj prehodnotenie prítomnosti na tejto sociálnej sieti, píše na svojej webovej stránke denník Die Welt. Hovorca však dodal, že v súvislosti so zmenou vlastníka sociálnej siete nejde o žiadne ohrozenie.
Miliardár Elon Musk vo štvrtok dokončil nákup sociálnej siete Twitter za 44 miliárd dolárov a oznámil svoj úmysel znížiť množstvo obmedzení v spojitosti so zverejňovaním obsahu, pripomína Reuters.
Európske regulačné úrady v minulosti opakovane upozornili, že Twitter bude musieť aj pod Muskovým vedením dodržiavať zákon o digitálnych službách (DSA). Ten môže spoločnostiam udeliť vysoké pokuty v prípade nedostatočnej kontroly nepovoleného obsahu, dodáva Reuters. 

Záhadná smrt ruské propagandistky na Krymu: Babajevovou zabila „zbloudilá  kulka“ | Blesk.cz

Ruská novinárka Svetlana Babajevová zomrela počas nehody na strelnici na Moskvou anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, oznámila hlavná ruská štátna mediálna skupina Rossija segodňa, pre ktorú pracovala. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Babajevová bola šéfka krymskej kancelárie tohto média podporovaného Kremľom a v piatok "zomrela v dôsledku nehody" počas nacvičovania streľby, keď bola zasiahnutá "zatúlanou guľkou", citovali ruské agentúry.
Táto 50-ročná novinárka bola počas svojej dlhej kariéry v prokremeľských médiách vyslaná aj v Spojených štátoch a Británii. Šéf zoskupenia Rossija segodňa a jeden z hlavných moderátorov ruskej štátnej televízie Dmitrij Kiseľov tamojším médiám povedal, že Babajevová "chcela podporiť našich hrdinov" a bude "veľmi chýbať", cituje AFP. "Neúnavná Sveta bola profesionálka najvyššej úrovne so širokou žurnalistickou biografiou," dodal.
Nad jej stratou vyjadril ľútosť aj Kremeľ. Jeho hovorca Dmitrij Peskov ju nazval "všestranne talentovanou novinárkou" a "nezvyčajne šarmantnou ženou".
Babajevová bola predstaviteľkou Rossija segodňa v krymskom meste Simferopol od roku 2019, uvádza AFP. Moskvou dosadené ruské úrady v juhoukrajinskom meste Cherson ju ocenili za prinášanie "pravdivých informácií" z okupovaných oblastí.

Natalia Sindeeva crop.jpg

Rusko v piatok vyhlásilo zakladateľku nezávislej televíznej stanice Dožď Nataliu Sindejevovú i dvoch ďalších tamojších novinárov za "zahraničných agentov", informuje TASR na základe správy agentúry AFP.
Mená Sindejevovej, ako aj Vladimira Romenského a Jekateriny Kotrikadzeovej sa objavili na najnovšom zozname "zahraničných agentov", ktorý zostavuje ruské ministerstvo spravodlivosti. Dôvodom, pre ktorý naň novinári pribudli, sú ich "politické aktivity", uviedlo ministerstvo.
Televízia Dožď začala vysielať v roku 2008, pripomína AFP. Pokrývala ruské opozičné a protestné hnutie. Uplynulý rok bola za "zahraničného agenta" označená aj samotná televízna stanica.
Všetky najvýznamnejšie nezávislé médiá v Rusku vrátane rozhlasovej stanice Echo Moskvy a televízie Dožď boli v krajine uzatvorené alebo pozastavili svoju činnosť.
Dožď ukončil aktivity a pozastavil vysielanie v Rusku tento rok po emotívnej show z 3. marca, krátko po začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Stanica obnovila vysielanie 18. júla zo štúdií v susednom Lotyšsku.
Na zoznam "zahraničných agentov" v piatok pribudol okrem iných aj právnik Michail Beňjaš a youtuber Ivan Jakovina.
Po začiatku vojny na Ukrajine Rusko zaviedlo zákon, na základe ktorého hrozí za šírenie "falošných" informácií o ruskej armáde až 15-ročné väzenie.
Rady ruskej opozície sa v uplynulých mesiacoch zmenšili, pričom väčšina jej členov je v exile alebo vo väzení, konštatuje AFP.

 

 

Copyright  © TASR 2022



Americký miliardár Elon Musk v súvislosti s kúpou sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter vyhlásil, že kupuje platformu, aby „pomohla ľudstvu“ a nechce, aby sa stala „bezplatným pekelným prostredím pre všetkých“, kde sa dá povedať čokoľvek bez následkov.

Správa pre inzerentov zverejnená vo štvrtok na Twitteri prišla deň pred Muskovým konečným termínom na uzavretie kúpy spoločnosti za 44 miliárd dolárov. „Dôvod, prečo som získal Twitter, je ten, že pre budúcnosť civilizácie je dôležité mať spoločné digitálne námestie, kde sa dá zdravo debatovať o širokej škále názorov bez použitia násilia,“ uviedol Musk a ďalej pokračoval: „V súčasnosti existuje veľké nebezpečenstvo, že sociálne médiá sa rozdelia na krajne pravicové a krajne ľavicové ozveny, ktoré vytvárajú viac nenávisti a rozdeľujú našu spoločnosť.“
Musk vo štvrtok povedal inzerentom, že chce, aby bol Twitter „najuznávanejšou reklamnou platformou na svete“. Povedal, že by to malo byť „vrelé a príjemné pre všetkých“ a umožniť používateľom vybrať si zážitok, ktorý chcú mať.
„Neurobil som to preto, aby som zarobil peniaze,“ povedal o pripravovanej akvizícii. „Urobil som to preto, aby som sa pokúsil pomôcť ľudstvu, ktoré milujem. A robím to s pokorou, uvedomujúc si, že neúspech pri dosahovaní tohto cieľa, napriek nášmu najlepšiemu úsiliu, je veľmi reálnou možnosťou.“
Piatkový termín na uzavretie obchodu nariadil súd v Delaware. Musk ešte v apríli ponúkol, že Twitter odkúpi, no neskôr sa pokúsil z dohody vycúvať, tvrdiac okrem iného to, že na sociálnej sieti je omnoho viac falošných účtov, ako firma uvádzala. Podľa Twitteru sa tým Musk snažil zakryť to, že akvizíciu už nepovažoval za atraktívnu. Twitter sa tak rozhodol zažalovať Muska a žiadal dokončenie akvizície.
Ak obe strany nedodržia piatkový termín, ďalším krokom by mohol byť novembrový proces, ktorý by pravdepodobne viedol k tomu, že sudca prinúti Muska dokončiť dohodu. Musk však signalizoval, že dohoda sa uskutoční do piatku. V stredu navštívil centrálu Twitteru v San Franciscu a zmenil svoj profil na Twitteri na „Chief Twit“.

 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.