4. 11. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Twitter is increasing the price of Twitter Blue from $2.99 to $4.99 per  month | TechCrunch


Spoločnosť Twitter vo štvrtok oznámila, že v piatok do 9.00 h miestneho času (17.00 h SEČ) svojim zamestnancom oznámi, či budú prepustení v rámci redukcie personálu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a webovej stránky denníka The New York Times.
"V úsilí dostať Twitter na zdravú cestu absolvujeme v piatok náročný proces redukcie našej globálnej pracovnej sily," uviedla spoločnosť Twitter v e-maile pre zamestnancov, do ktorého mala Reuters možnosť nahliadnuť.
Všetky kancelárie Twitteru budú podľa vyjadrení tejto spoločnosti dočasne uzavreté a prístup do nich bude pozastavený s cieľom "pomôcť zaistiť bezpečnosť všetkých zamestnancov, i systémov spoločnosti a údajov o zákazníkoch".
Miliardár Elon Musk prevzal minulý týždeň výhradnú kontrolu nad Twitterom po dokončení nákupu za 44 miliárd dolárov. Musk vzápätí prepustil viacerých vedúcich predstaviteľov spoločnosti a plánuje znížiť aj počet zamestnancov, píše The New York Times s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou.
O prácu by mohla prísť približne polovica zo 7500 zamestnancov Twitteru.

Disgraced Nelson Piquet sparks more outrage with comments about Brazil  president - Daily Star

Brazílske úrady začali vo štvrtok vyšetrovať bývalého majstra sveta formuly 1 Nelsona Piqueta v spojitosti s videozáznamom, v ktorom Piquet žiada smrť pre novozvoleného prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AFP.
Pique vo videu, ktoré sa šírilo na sociálnych sieťach, žiadal odstránenie da Silvu a použil slovné spojenie "Lula je tam na cintoríne".
Senátor z ľavicovej Strany pracujúcich (PT), ktorej členom je i da Silva, vo štvrtok prokuratúru požiadal, aby voči bývalému pilotovi formuly 1 začala vyšetrovanie.
Úrad federálnej prokuratúry vo vyhlásení uviedol, že Piquetove vyjadrenia povzbudzujú ku konaniu voči zvolenej vláde a k prejavom násilia voči Lulovi da Silvovi.
Piquet, ktorý bol majstrom sveta formuly 1 v rokoch 1981, 1983 a 1987 je podľa prokuratúry známa osoba a mal by si preto uvedomovať, že jeho vyjadrenia môžu mať dosah na státisíce ľudí. Bývalý pilot formuly 1 by sa mal dostaviť na políciu, aby vypovedal.
Lula Da Silva, ktorý bol brazílskym prezidentom aj v rokoch 2003-2010, by do úradu mal nastúpiť 1. januára 2023. Tento 77-ročný politik zvíťazil nedeľnom v druhom kole prezidentských volieb v Brazílii so ziskom 50,9 percenta hlasov. Bolsonara podľa oficiálnych výsledkov podporilo 49,1 percenta voličov.

Ktorých ukrajinských generálov sa Rusi boja? - Svet - Správy - Pravda

Proruskí hackeri vo štvrtok napadli účet hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného na platforme Instagram. Podľa britskej stanice BBC to potvrdila Zalužného konzultantka pre strategickú komunikáciu Ľudmyla Dolhonovská.
Hackeri získali prístup k instagramovému účtu Zalužného vo štvrtok. Zalužnyj tam zvyčajne zverejňoval fotografie zo svojho súkromia, no vo štvrtok sa tam objavila fotografia s nápisom, že hackeri zo samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) údajne prenikli do programu velenia a riadenia DELTA, ktorý používajú ukrajinské ozbrojené sily.
Hackeri súčasne vymenili profilovú fotografiu na účte Zalužného za snímku ruského prezidenta Vladimira Putina. Zverejnili tam aj odkazy na svoje sociálne siete.
Špecialisti generálneho štábu pracujú na obnovení prístupu na stránku hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny, dodala BBC.
Útoku na Zalužného instagramový účet predchádzalo 1. novembra vyhlásenie proruského hackera známeho pod prezývkou Džoker DNR (skratka pre DĽR v ruštine), ktorý podľa vlastných slov hackol program DELTA. Spresnil, že sa následne zmocnil všetkých plánov velenia ukrajinských ozbrojených síl a odovzdal ich "na správne miesta".

Slovania (2020) | ČSFD.cz



Slovensko-ukrajinský koprodukčný televízny seriál Slovania nakrútený na Ukrajine má na svojom konte ďalší úspech. Ako informuje televízia JOJ, od budúceho týždňa ho uvidia aj diváci v Amerike. "Je to prvýkrát, keď bude vysielaný slovensko-ukrajinský seriál za oceánom," potvrdila televízia.
Slovanov nakrútila v slovensko-ukrajinskej koprodukcii, v produkčnom trojlístku spoločností Wandal Production, European Partnership Media Group a Slovenská produkčná. "Taký veľkovýpravný seriál bol iba v slovenských podmienkach nerealizovateľný, no s podporou ukrajinského ministerstva kultúry sa ho podarilo nakrútiť vo svetovej kvalite," dodáva televízia.
Dvanásťdielny slovensko-ukrajinský seriál sa nakrúcal v Žytomyri a v jeho okolí neďaleko Kyjeva, je fiktívnou rekonštrukciou historicko-dobrodružného príbehu.
JOJ Group už postúpila vysielacie práva na výpravný seriál Slovania platforme HBO Max, od 8. novembra si ho budú môcť pozrieť americkí diváci v ponuke streamovacích služieb Amazon FreeVee, Tubi a The Roku Channel. "Je to historický moment pre seriál slovensko-ukrajinskej produkcie, zatiaľ sa to podarilo len Slovanom," podčiarkuje televízia.
Podľa jej vyjadrení majú o práva na seriál záujem aj ďalšie streamovacie služby a sú predmetom rokovania vo viacerých európskych krajinách.

Copyright  © TASR 2022

 IAB Slovakia Dáta IABmonitor online - IAB Slovakia



Webnoviny.sk prvýkrát prekonali dvojmiliónovú hranicu návštevnosti. V rebríčku najnavštevovanejších slovenských webov sa umiestnili na piatej priečke a stali sa tak skokanom mesiaca október. Na šiestu priečku odsunuli Pravdu a svoju pozíciu vylepšili o päť priečok, v porovnaní s predošlým mesiacom. V rámci prvej dvadsiatky najviac zvýšili svoju návštevnosť. Medzimesačný nárast predstavoval viac ako 20 percent, medziročný bol na úrovni 92,3 percenta. Vyplýva to z jednotného auditovaného rebríčka návštevnosti slovenských internetových médií IABmonitor, o ktorom informoval portál Mediaklik.sk.
Mediálny dom News and Media Hodling už dominuje aj v online, nielen v printe, a to vo všetkých meraných kategóriách. Poukázal na to portál Medialne.sk. Reálny počet užívateľov počas mesiaca október u News and Media Holding predstavoval necelé tri milióny. Na druhej priečke skončil Ringier Slovakia, ktorý si dlhodobo udržiaval líderskú pozíciu.Tretie miesto patrí Zoznam.sk. Štvrtú a piatu priečku obsadili Petit Press a Startitup. Za nimi nasleduje SITA, Slovenská tlačová agentúra. Na ďalších pozíciách sa umiestnili MARKIZA-SLOVAKIA, MAFRA Slovakia a OUR MEDIA SR. Prvú desiatku publisherov uzatvárajú Dobré médiá.
V rebríčku najnavštevovanejších portálov došlo k zmene na prvej priečke, kde svoju líderskú pozíciu stratili Aktuality.sk a ich prevádzkovateľ Ringier Slovakia. Návštevnosť Aktualít poklesla v porovnaní s predošlým mesiacom aj medziročne. Najnavštevovanejším slovenským portálom bol počas októbra Sme.sk. V porovnaní so septembrom zvýšil svoju návštevnosť o viac než 11 percent a na prvú priečku sa presunul zo štvrtej pozície v rebríčku. V októbri mal o vyše 44-tisíc návštevníkov viac, než Aktuality, hoci predtým mávali mesačne Aktuality o 360-tisíc návštevníkov viac. Na tretej priečke sa umiestnil Zoznam.sk, ktorý na Aktuality strácal 43 505 návštevníkov. Na štvrtom mieste skončila Pluska.sk.
Správanie používateľov ale mohlo ovplyvniť i to, že Aktuality od polovice septembra uzamykajú časť svojho obsahu a službu „Aktuality Plus" nahradil balíček „Aktuality Navyše", ku ktorému majú prístup len predplatitelia. Navyše, mesiac október nebol úplne štandardný. „Rebríčkami mohlo počas mesiaca október zamiešať viacero vecí. Jednak dve veľmi smutné udalosti v rámci Bratislavy, ktoré boli vo veľkej miere medializované. Ale aj napríklad komunálne voľby, ktoré niektoré médiá mohli podchytiť silnejšie,“ povedala riaditeľka IAB Slovakia Daša Karpelová.
Okrem Webnoviny.sk po prvýkrát prekonali dvojmiliónovú hranicu návštevnosti aj Dobrenoviny.sk. Dosiahli tak siedmu priečku. V prvej desiatke sa ešte nachádzajú weby Cas.sk a Hnonline.sk, no tie dvojmiliónovú návštevnosť nedosiahli. Svoje meranie v IABmonitore ukončil portál Basoz.sk, ktorý sa pôvodne tiež nachádzal v prvej desiatke. V druhej desiatke sa nachádzajú weby Heureka.sk, Startitup a Tvnoviny.sk, a to na pozíciách jedenásť až trinásť. Každý z nich sa v rebríčku posunul o jednu priečku vyššie a zaznamenal jednociferný nárast návštevnosti. Štrnásty Interez.sk a pätnásty Azet.sk zlepšili svoje umiestnenie o tri pozície každý. Spravodajský portál Dnes24.sk, ktorý skončil za nimi sa tiež posunul o štyri priečky vyššie. Dvadsiatku najnavštevovanejších webov uzatvárajú markiza.sk, dennikn.sk a televízny portál joj.sk.
Slovenské weby počas októbra celkovo navštívilo viac 4,16 milióna užívateľov. Je to približne rovnaký počet ako v predošlom mesiaci. V rámci prvých dvadsiatich pozícií temer všetky weby zvýšili svoju návštevnosť. U viacerých bolo toto zvýšenie dvojciferné.

 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.