30. 10. 2022

Nejlepšími dokumenty festivalu Ji.hlava jsou Kaprkód a 7:15 - Blackbird

Nejlepšími dokumenty festivalu Ji.hlava jsou 

 Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava – Wikipedie

Kaprkód a 7:15 - Blackbird

foto
Slavnostní předání hlavních cen 26. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, 29. října 2022 Jihlava. Cenu v kategorii Česká radost o nejlepší český dokument získal film režisérky Lucie Králové (vlevo) Kaprkód, vpravo sociální herec Jaroslav Miko.

Jihlava - Nejlepším českým dokumentem 26. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava se v Jihlavě stal snímek Kaprkód režisérky Lucie Králové. V sekci Česká radost uspěl v konkurenci dalších 21 snímků. V sekci Opus Bonum, ve které soutěžilo 16 světových dokumentů, porotce nejvíc přesvědčil snímek francouzské režisérky a producentky Judith Auffrayové 07:15 - Blackbird (v překladu kos). Autorem cen byl stejně jako loni česko-argentinský umělec Federico Díaz, v 3D plastikách zhmotnil různé zvukové záznamy.

Fotogalerie

"Forma, jakou letos zvolil Federico Díaz pro festivalové ceny, nějakým způsobem odráží i to jak my k festivalu přistupujeme. Nejenže promítáme dokumentární filmy, ale snažíme se i to dokumentární hledat kolem nás, aby i festival sám o sobě byl dokumentární," řekl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Festival ocenění rozdával při dnešním slavnostním večeru. Provázela jím režisérka a novinářka Apolena Rychlíková a její otec Břetislav Rychlík, režisér, scénárista a herec. Cenu za přínos světové kinematografii získal slovenský filmař, výrazný představitel československé nové vlny 60. let Dušan Hanák.

Hanák při přebírání ceny připomněl, že mnohé jeho filmy, hrané i dokumentární, které natočil po roce 1968, se až do roku 1989 nesměly promítat. "Přeji všem filmařům, aby natáčeli pravdivé dokumenty, které vydrží zkoušku času," řekl Hanák.

Judith Auffrayová ve svém půlhodinovém dokumentu, který získal i cenu za nejlepší kameru, umístila do centra zájmu ptačí zpěv. Nabádá k soustředěnému poslechu i k zamyšlení nad tím, co za kouzlo se skrývá v prostém zvuku. Auffrayová původně studovala kresbu a malbu, jejím dokumentárním debutem byl snímek Dům. V roce 2020 ho promítal i jihlavský festival. Dnes oceněný snímek je podle Auffrayové součástí jejího výzkumného projektu, ve kterém chce pokračovat. Vítězství vnímá jako podporu na další cestě.

Dokument Kaprkód je věnovaný hudebnímu skladateli Janu Kaprovi (1914–1988). Využívá Kaprových hudebních kompozic stejně jako amatérských filmových záběrů. Podle režisérky Králové vznikal pět let, doufá, že se ho podaří dostat do kin.

Lucie Králová už byla na jihlavském festivalu oceněna v minulosti. V roce 2003 to bylo za film Zlopověstné dítě a o dva roky později za snímek Prodáno.

Festival letos nabídl 376 titulů rozdělených do deseti nesoutěžních a sedmi soutěžních sekcí. Vedle porotců o vítězích rozhodovali i návštěvníci. Cenu diváků získal snímek Jany Počtové Šťastně až na věky, který v kategorii Česká radost ocenila i studentská porota.

Promítání festivalových snímků v jihlavských kinosálech skončí v neděli. Zároveň se otevře možnost zhlédnout na 140 dokumentů on-line. Přístupné budou do 13. listopadu.

 ZDROJ: ČTK