18. 2. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prihlásenie na Facebook
Sociálna sieť Facebook umožnila moldavskému oligarchovi Ilanovi Šorovi, ktorý žije v exile v Izraeli a má väzby na Kremeľ, zverejňovať reklamy vyzývajúce na protesty a povstania voči prozápadnej vláde v Kišiňove. Stalo sa to napriek tomu, že Šor figuruje na sankčnom zozname Spojených štátov, napísala v piatok agentúra AP.
V úsilí vzbudiť hnev z rastúcej inflácie a z cien palív sa platené inzeráty Šorovej populistickej politickej strany zameriavali na kritiku vlády prezidentky Maie Sanduovej. V jednom z nich z októbra vládny kabinet obviňovali z korupcie a kleptokracie.
Facebook napokon tieto príspevky odstránil – avšak až po tom, čo ich v Moldavsku videli milióny ľudí. Spoločnosť Meta, ktorá vlastní Facebook aj Instagram, pre AP uviedla, že príspevky vymazala hneď, ako ich objavila. Hovorca zdôraznil, že Meta bude pokračovať v identifikácii falošných účtov, ktoré porušujú jej pravidlá.
Americké firmy majú zákaz finančných transakcií s osobami či skupinami, na ktoré sa vzťahujú sankcie.
Príspevky ukazujúce, ako Rusko a jeho spojenci využívajú sociálne siete na šírenie propagandy a dezinformácií, našli pracovníci neziskovej organizácie Reset so sídlom v Londýne, ktorí skúmajú dosah sociálnych sietí na demokraciu.
Felix Kartte z Resetu varoval, že odozva spoločnosti Meta by mohla mať rozsiahle následky pre európsku bezpečnosť. Ako povedal, "ich platformy sú naďalej zneužívané Kremľom a ruskými tajnými službami a pre nečinnosť tejto spoločnosti riskujú USA i Európa stratu kľúčového spojenca v regióne".
Sanduová tento týždeň obvinila Moskvu zo snahy zvrhnúť vedenie bývalej sovietskej republiky Moldavska s cieľom zabrániť jej vstupu do EÚ a využiť ju vo vojne proti Ukrajine. Rusko, ktoré má vojakov v moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko, to však popiera.
"Destabilizačné snahy sú pre naše inštitúcie realitou a predstavujú skutočný problém," vyhlásila vo štvrtok Sanduová. "Potrebujeme rozhodné kroky na posilnenie bezpečnosti našej krajiny," dodala.
Moldavsko od ruskej invázie na Ukrajinu z februára 2022 zaznamenalo prílev utečencov a výpadky elektriny po útokoch na ukrajinskú energetiku. V krajine – značne závislej od ruského zemného plynu – vypukli protesty proti zvyšujúcim sa cenám, čo Kišiňov označil za súčasť Kremľom podporovanej snahy o destabilizáciu moldavskej vlády.
AP pripomína, že Šor je zapletený do krádeže miliardy dolárov z moldavských bánk v roku 2014. Čelí obvineniam z úplatkárstva s cieľom zabezpečiť si pozíciu šéfa moldavskej centrálnej banky. Na sankčný zoznam USA bol zaradený vlani v októbri za to, že presadzuje záujmy Ruska.

TikTok Most Downloaded App In Q1 2022

Čínska sociálna sieť
TikTok plánuje v Európe vybudovať dve dátové centrá s cieľom rozšíriť európske dátové úložisko. V piatok to uviedli predstavitelia siete. Tieto plány však vyvolávajú obavy z toho, či budú údaje používateľov v bezpečí. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.
TikTok sa však snaží presvedčiť jednotlivé vlády a regulačné orgány, že na osobné údaje používateľov nebude mať dosah ani čínska vláda, ani žiaden subjekt napojený na Peking.
"Sme v pokročilej fáze finalizácie plánovania druhého dátového centra v Írsku," uviedol generálny riaditeľ TikToku pre Európu Rich Waterworth. Potvrdil aj zriadenie ďalšieho centra, o ktorom sociálna sieť informovala už vlani, ako aj rokovania o výstavbe potenciálneho tretieho európskeho centra.
Sieť TikTok, ktorú vlastní čínska spoločnosť ByteDance, v piatok zároveň vyhlásila, že v Európe túto populárnu platformu na zdieľanie krátkych videí využívalo od vlaňajšieho augusta do januára 2023 mesačne priemerne 125 miliónov aktívnych používateľov.
V súlade so Zákonom o digitálnych službách (DSA) tak spadá do prísnejšie kontrolovanej kategórie sociálnych sietí. DSA totiž zaväzuje platformy s viac ako 45 miliónmi používateľov k vykonávaniu nezávislých auditov a k rizikového manažmentu. Tieto platformy musia poskytovať svoje údaje príslušným úradom a prijať etický kódex.
Európska komisia (EK) nariadila on-line platformám a vyhľadávačom do 17. februára zverejniť svoje priemerné mesačné počty aktívnych používateľov.
Agentúra Reuters pripomína, že podľa najnovších štatistík mal Twitter v Európe priemerne 100 miliónov aktívnych používateľov, Facebook 255 miliónov, Instagram 250 miliónov, YouTube 401 miliónov a Google Mapy 278 miliónov používateľov.

 

Copyright  © TASR 2023