17. 2. 2023

Zrušenie koncesií musí čím skôr nahradiť stabilné financovanie RTVS zo štátneho rozpočtu

Zrušenie koncesií musí čím skôr nahradiť stabilné financovanie


 

 RTVS zo štátneho rozpočtu


Zrušenie koncesií musí čím skôr nahradiť stabilné financovanie zo štátneho rozpočtu. Uviedol to v tlačovej správe predseda mediálneho výboru parlamentu Kristián Čekovský (OĽaNO) v súvislosti s dnešným prelomením veta prezidentky poslancami Národnej rady SR, čím definitívne zrušili koncesionárske poplatky. Verejnoprávna RTVS tak prejde na nový spôsob financovania zo štátneho rozpočtu. Čekovský zdôrazňuje, že návrh na nové financovanie musí prísť čím skôr a súčasne musí byť pre RTVS čo najvýhodnejší.

„Stojíme pred výzvou, aby sa financovanie RTVS konečne nastavilo systémovo a najmä dlhodobo,“ skonštatoval Čekovský, podľa ktorého bolo zrušenie koncesií podmienkou strany SaS pre schválenie štátneho rozpočtu na rok 2023. „Očakávame, že strana SaS teraz predstaví návrh, akým spôsobom chce RTVS financovať. Môžem povedať, že pre nás všetkých z mediálnej oblasti je to teraz priorita číslo jeden,“ zdôraznil Čekovský a dodal, že poslanci komunikujú aj s ministerkou kultúry, ktorá so svojim tímom tiež pracuje na legislatívnom riešení. Cieľom podľa neho je, aby bol návrh hotový už na budúci týždeň s tým, že ho predložia na marcovú schôdzu parlamentu. Na návrhu sú pripravení spolupracovať aj členovia Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Predbežný zámer počíta s tým, že financovanie RTVS bude založené na výpočte podielu z hrubého domáceho produktu.

Nový systém financovania RTVS by mal verejnoprávnemu médiu zabezpečiť viac peňazí ako doteraz. „Koncesionárske poplatky sa 20 rokov nevalorizovali. Práve naopak, politickými zásahmi bola časť občanov od ich platenia postupne oslobodzovaná bez toho, aby štát tieto výpadky v plnej miere kompenzoval,“ skonštatovala poslankyňa mediálneho výboru Monika Kozelová, podľa ktorej verejnoprávna RTVS tak každý rok získavala menej peňazí. „Ak by mali koncesie zabezpečiť verejnoprávnemu médiu úplnú nezávislosť, museli by sa zdvojnásobiť. Namiesto toho, štát každoročne posielal do RTVS finančné injekcie v podobe rôznych kompenzácií. Takýto systém bol neudržateľný. Pevné percento HDP môže pre RTVS znamenať nielen predvídateľné príjmy, ale aj ich postupný rast,“ vysvetlila Kozelová s tým, že viac peňazí sa odrazí aj do kvalitnejšieho vysielania, ktoré médium divákom a poslucháčom ponúkne.

Poslanci dnes prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili zrušenie koncesionárskych poplatkov pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS). Koncesionárske poplatky sa zrušia od 1. júla 2023. Koncesie by mal nahradiť nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu, ktorý sa bude každoročne valorizovať o mieru inflácie. Suma nárokovateľného príspevku zo štátneho rozpočtu je pre rok 2023 najmenej 41,5 milióna eur. Pre rok 2024 to už bude 83 miliónov eur.

 

Zdroj: SITA