15. 2. 2023

Gigant z Tvrdošína si takto slobodu slova a prejavu nepredstavuje

Gigant z Tvrdošína si takto slobodu slova 
 Milan Kuriak - OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti
 
a prejavu nepredstavuje

Poslanec Kuriak vyjadruje hlboké znepokojenie nad obmedzovaním slobody slova a prejavu na sociálnych sieťach. Poslanec tvrdí, že sám má opakovanú osobnú skúsenosť ohľadom blokovania slobody prejavu na verejne dostupných sociálnych sieťach. Túto skúsenosť nemá pritom sám, ale aj množstvo ľudí v jeho okolí, ktorým bol odopretý prístup z banálnych dôvodov ako napr. zdieľanie videí, ktorým obsahom sú konzervatívne názory, či vyjadrovaním svojich názorov, ktoré mali náboženský charakter.
Poslanec zastáva názor, že "cenzúra" za názory by mala mať svoje hranice a svoje jasné pravidlá a to aj na sociálnych sieťach, ktoré sú v súkromnom vlastníctve zahraničných spoločností. Sloboda prejavu podľa poslanca nesmie byť odopieraná, hlavne keď ide o ochranu skutočných hodnôt.
"V demokratickej spoločnosti by malo platiť, že každý má právo šíriť svoje názory a myšlienky a slobodne zdieľať informácie a vyjadrovať sa k ním." Poslanec ďalej konštatuje, že už dlhšiu dobu, mu je právo na vyjadrovanie názoru odopierané, najviac tými, ktorí popierajú iné práva a hodnoty a že už niekoľko mesiacov zažíva opakovanú cenzúru za svoje názory ako občan a aj ako politik. "Nemenovaná sociálna sieť ma v priebehu mesiacov november až február celkovo obmedzila až 4-krát a to bez mne známych dôvodov," konštatuje Kuriak.
"Na internete ako aj na samotných sociálnych sieťach je obrovské množstvo demagógií, dezinformácií a zvrátených príspevkov, ktoré hraničia so slušnosťou a so zdravým rozumom. Toto nikomu neprekáža, pričom hlúposti, prízemnosti a plytkosť majú takmer neobmedzený priestor. Na druhej strane sa začína obmedzovať sloboda slová pri obhajovaní skutočných hodnôt a pri kritike a poukazovaní na nevhodné veci a presadzovanie zvrátenosti." Kuriak ďalej konštatuje, že už dlhšiu dobu má osobné skúsenosti, že neprajníci ho chcú umlčať za jeho otvorenosť, slušné a jasné pomenovanie zlých a nevhodných veci.
Týmto poslanec Kuriak vyzýva všetkých ľudí na Slovensku, ktorí si ctia hodnoty, aby sa nebáli verejne vyjadriť svoj názor proti šliapaniu hodnôt. Poslanec apeluje, aby sa ľudia nebáli kriticky vyjadriť k nenávistným útokom, či častokrát zvráteným požiadavkám liberálnej komunity. "Nesmieme byť ticho pri posúvaní hraníc zvrátených požiadaviek. Tie musíme rázne odmietať a nesmieme im dovoliť prerastať do extrémov. Základné hodnoty sú nemenné veci ako napr. že matka je žena a otec je muž, že ak sa žena narodila ako žena, nemôže byť z nej muž alebo že roztrhanie nenarodeného dieťaťa v tele matky nemožno pokladať za normálne."
Záverom Kuriak konštatuje, že vždy bude chrániť skutočné hodnoty, slušnosť, normálnosť a že nedovolí sa vysmievať sa z veriacich ľudí a z Pána Boha. "Budem v tom pokračovať aj naďalej a to aj napriek tomu, že moje názory sú na sociálnych sieťach blokované," uzatvára poslanec.