14. 2. 2023

O tri miesta v Rade RTVS sa uchádza 12 kandidátov

O tri miesta v Rade RTVS 
 

sa uchádza 12 kandidátov

Na tri voľné miesta v Rade RTVS je 12 kandidátov, deväť z nich kandiduje na dve miesta odborníkov v oblasti televízneho vysielania, traja na miesto ekonomického experta v rade. Na utorkovom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá o tom informoval jeho predseda Kristián Čekovský (OĽANO).
Ako odborníci na televízne vysielanie podali kandidatúru Valéria Schulczová, Michaela Matisová, Agáta Staneková, Judita Gembická, Zoltán Pék, Katarína Valachovičová, Štefan Nižňanský, Marta Gajdošíková a Milan Antol. Ako odborníci na oblasť ekonómie Vladimír Vaňo, Marek Radvanský a Elena Zelizňáková.
Úspešní kandidáti, ktorých zvolí plénum parlamentu, nahradia dvojicu odborníkov v oblasti televízneho vysielania Dóru Hushegyiovú a Martina Kákoša a odborníka z oblasti ekonómie Martina Kabáta. Spomenutým sa 10. februára skončilo funkčné obdobie.
Rada RTVS dohliada na hospodárnosť, efektívnosť a účelnosť nakladania s verejnými prostriedkami RTVS. Prerokuváva koncepciu riadenia a rozvoja RTVS, schvaľuje rozpočet verejnoprávneho médiá. Radu tvorí deväť členov, traja odborníci v oblasti rozhlasového vysielania, traja odborníci v oblasti televízneho vysielania, dvaja ekonomickí odborníci a jeden odborník z oblasti práva.
Mandát člena rady je šesťročný, možno ho zvoliť opätovne, najviac však na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia.

Zdroj: TASR