15. 2. 2023

Členov Rady pre mediálne služby bude parlament voliť na marcovej schôdzi

Členov Rady pre mediálne služby bude 
 
Rada pre mediálne služby má ambíciu koordinovať aktérov projektov mediálnej  gramotnosti | Správy | Radia.sk - slovenský éter online 
parlament voliť na marcovej schôdzi

Členov Rady pre mediálne služby (RpMS) budú poslanci Národnej rady (NR) SR voliť až na ďalšej riadnej schôdzi, ktorá sa začína 14. marca.
Šéf Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (nezaradený) odôvodnil presun vytvorením časového priestoru na voľbu kandidátov. "Sú tam technické problémy, pre ktoré sa musí táto voľba uskutočniť až v marci," skonštatoval v pléne NR SR.
O dve voľné miesta v Rade pre mediálne služby sa uchádza 12 kandidátov. Mandát člena RpMs je šesťročný, pričom tú istú osobu možno za člena rady zvoliť najviac na dve funkčné obdobia.
Rada pre mediálne služby je orgánom dohľadu nad vysielaním elektronických médií. Vznikla z bývalej Rady pre vysielanie a retransmisiu po prijatí nového mediálneho zákona, ktorý platí od augusta 2022. Rozhoduje napríklad o sťažnostiach na vysielanie, ale aj o prideľovaní frekvencií pre vysielateľov. Po novom môže žiadať globálne internetové platformy, ako Facebook alebo YouTube, aby stiahli nelegálny a škodlivý obsah.

Zdroj: TASR