28. 2. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

                               Prigožin vyhlásil súťaž na vytvorenie ruského konkurenta pre YouTube
Šéf ruskej súkromnej polovojenskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa rozhodol financovať súťaž na vytvorenie ruského konkurenta streamovacej platformy YouTube. Informuje o tom v pondelok stanica Sky News.
Prigožin, ktorého vagnerovci bojujúci na strane Ruska na Ukrajine a sú kombináciou žoldnierov a trestancov, chce teraz svoje pole pôsobnosti rozšíriť aj na technologický sektor. Rozhodol sa totiž zafinancovať programátorov a vytvoriť vlastnú streamovaciu platformu. Zmienený YouTube obvinil z toho, že "dusí ruských programátorov". Nová platforma podľa jeho slov oslobodí ruské kanály zdieľajúce videá z "informačného väzenia".
"Financujem súťaž s názvom Video Revolution, ktorej cieľom je ukázať obyvateľom Ruskej federácie aj celého sveta, že v Rusku je obrovské množstvo programátorov a iných odborníkov, ktorí sú schopní vytvoriť a odprezentovať tzv. video hosting, ktorý nie je menej atraktívny než YouTube," uviedol Prigožin na platforme Telegram. "Dúfam, že potom byrokrati pochopia, že predlžovaním života (platformy) YouTube dusia ruských programátorov," dodal.

 

Copyright  © TASR 2023

 

                         V centre Bejrútu vyrabovali archívy štátnych médií – Správy

Neznámi páchatelia sa vlámali do kancelárií libanonskej štátnej tlačovej agentúry a ukradli servery, ktoré obsahujú jej archívy. V pondelok o tom informovalo tamojšie ministerstvo informácií.
Krádež údajov nastala v prísne zabezpečenej oblasti, čo ešte viac odzrkadľuje pokračujúci rozklad krajiny. Archívy sa nachádzajú v budove, v ktorej sídlia dve ministerstvá, oproti libanonskej centrálnej banke, a susedí s prísne stráženým ministerstvom vnútra, ktoré má na starosti bezpečnosť v krajine.
Podľa vyhlásenia dočasného ministra informácií Ziada Makariho sa v archívoch nachádzali fotografie a materiály uchovávané od roku 1961. Útočníci ukradli aj päť počítačov. Makari neskôr na Twitteri uviedol, že ukradli len malú časť archívu a hlavná databáza je naďalej prístupná.
Krajina sa roky snaží financovať a udržiavať svoje štátne mediálne agentúry a archívy. Francúzsko a Libanon v roku 2022 podpísali dohodu o digitalizácii archívov ako súčasť širšieho úsilia o zachovanie libanonského dedičstva a histórie.

                          Schools to blame for boys idolising Andrew Tate, says sacked teacher | News  | The Times

Rumunský súd v pondelok potvrdil tretiu 30-dňovú väzbu pre influencera Andrewa Tatea do konca marca. Tridsaťšesťročného britsko-amerického občana zadržali koncom decembra v Bukurešti spolu s jeho bratom Tristanom a dvoma rumunskými ženami v súvislosti s obvineniami z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a členstva v organizovanej zločineckej skupine.
Súd 21. februára rozhodol o predĺžení väzby o ďalších 30 dní, kým bude polícia pokračovať vo vyšetrovaní, no Tate sa voči verdiktu odvolal, pričom spoločne s bratom obvinenia odmietajú.
Bývalý profesionálny kickboxer Tate, ktorý má milióny sledovateľov na sociálnych sieťach a v Rumunsku údajne žil od roku 2017, si pred časom vyslúžil zákaz od viacerých internetových platforiem pre jeho mizogýnne názory a nenávistné prejavy.
Rumunská agentúra DIICOT, ktorá sa venuje vyšetrovaniu organizovaného zločinu, ešte v decembri informovala, že identifikovala šesť pravdepodobných obetí sexuálne zneužitých organizovanou skupinou. Vyšetrovatelia sa snažia zistiť, či Tate lákal ženy do Rumunska na sľuby vážneho vzťahu alebo manželstva a neskôr ich nútil alebo zmanipuloval, aby pre neho pracovali ako modelky v chatovacích miestnostiach pre dospelých.
Obete údajne držali pod neustálym dohľadom a podrobovali „fyzickému násiliu a psychickému nátlaku“, skupina ich sexuálne zneužívala a nútili ich účinkovať v pornografii. Preverujú tiež obvinenia zo znásilnenia.

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 Dilbert' cartoon dropped after racist rant by creator Scott Adams | RNZ News

Mnoho amerických médií cez víkend oznamovalo koniec publikácie komiksu Dilbert v reakcii na výroky autora považované za rasistické či "diskriminujúce". Scott Adams tento týždeň v prenose na webe YouTube hovoril o černochoch o členoch "nenávistnej skupiny" a odkázal divákom, aby sa im vyhýbali. Informovala o tom agentúra AP. Komiksová séria glosujúca prácu v kancelárskom prostredí vychádza dlhé roky nielen v amerických médiách. Publikuje ju aj český spravodajský web iDNES. Firma Andrews McMeel Syndication, ktorá Dilberta distribuuje, podľa AP v sobotu nezareagovala na žiadosť o komentár ku kontroverzii okolo autorových výrokov. Adams, ktorý je beloch, vo svojom youtubovom programe nazvanom Real Coffee with Scott Adams hovoril o prieskume verejnej mienky, ktorý zisťoval, či ľudia súhlasia s tvrdením "je v poriadku byť biely". Podľa americkej organizácie Liga proti hanobeniu (ADL) si túto frázu s koreňmi v diskusnom fóre 4chan osvojili niektorí hlásatelia nadradenosti belochov. V spomínanom prieskume väčšina ľudí s tvrdením vyjadrila súhlas, Adams si ale všímal toho, že 26 percent respondentov tmavej pleti uviedlo opačné stanovisko. V prenose opakovane o ľuďoch s tmavou pleťou hovoril ako o členoch "nenávistnej skupiny" alebo "rasistickej nenávistnej skupiny". "Na základe aktuálneho vývoja vecí by mojou najlepšou radou pre bielych ľudí bolo utiecť od černochov veľmi ďaleko," citovala ho AP. Oznámením o ukončení publikácie Dilberta reagovali do sobotného večera denníky Los Angeles Times, Chicago Tribune alebo The San Antonio Express-News, ako aj mediálna skupina The USA Today Network. Adamsove výroky médiá označovali za rasistické, nenávistné a diskriminujúce. "Nie sme domovom pre tých, ktorí hlásajú rasizmus. Rozhodne im nechceme poskytovať finančnú podporu," uviedol šéfredaktor clevelandského denníka The Plain Dealer Chris Quinn. Adams sa proti krokom redakcií ohradil na sociálnych sieťach s tým, že ho dotyční vydavatelia nenávidia. V sobotu tiež uviedol, že sa skoršími výrokmi snažil povedať, že "s každým by sa malo zaobchádzať ako s jednotlivcom".

Copyright  © ČTK 2023