26. 2. 2023

Najnovší koprodukčný projekt RTVS Mimi získal na filmovom festivale Berlinale významné ocenenie


Najnovší koprodukčný projekt RTVS Mimi získal na filmovom 
 Mimi (2021) - IMDb
 
festivale Berlinale významné ocenenie


Koprodukčný projekt Mimi z dielne režisérky Miry Fornay získal na 73. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Berlinale ocenenie Grand Prix v kategórii Generation Kplus za najlepší film. Kategória prezentuje filmy určené pre deti a mládež. Festival uviedol Mimi v svetovej premiére 19. februára.

Štvrtý celovečerný hraný film Miry Fornay rozpráva príbeh sedemročnej Romy, ktorá hľadá svoju stratenú andulku Mimi. Jej odhodlanie nájsť Mimi vedie Romy cez prastarý dunajský les, kde stretáva postavy s ich vlastnými príbehmi. Síce stratila milovanú Mimi, no nájde oveľa viac, dobrodružstvo, nových priateľov a utuží si vzťah s kamarátom Cypkom.

Film sa nakrúcal v lesoch pri Bratislave. Režisérkou a scenáristkou filmu je Mira Fornay (Líštičky, Môj pes Killer, Žaby bez jazyka) a za kamerou stála debutujúca Simona Weisslechner. Vedúcou výroby bola Zuzana Czaková, ktorá pracovala ekologicky s minimálnym štábom, bez agregátov, kamerovej a osvetľovacej techniky, obhliadky a presuny počas nakrúcania sa realizovali na bicykloch. V hlavných detských úlohách sa predstavia Rozmarína Willems a Cyprián Šulej, pre ktorých Fornay scenár napísala. Príbeh Romy je zároveň režisérkinou poctou krajine jej detstva.

"Je to neuveriteľný pocit šťastia, že sme získali top cenu v našej sekcii od hlavnej poroty. Ďakujem celému štábu, všetkým, ktorí nás podporili a hlavne Romy, našej hlavnej hrdinke, ako aj všetkým ostatným deťom Cypkovi Šulejovi, Klárke Kořínkovej. Tento film sme venovali práve deťom, lesom a rieke a ja pevne verím, že toto pozitívne posolstvo nášho filmu sa z Berlinale roznesie po celom Slovensku ako aj po svete. Tešíme sa do slovenských kin", povedala režisérka filmu Mimi, Mira Fornay.

Film sa realizoval výlučne v slovenskej produkcii. Koproducentom je Rozhlas a televízia Slovenska a producentkou Mira Fornay (Mirafox). Finančne ho podporil Audiovizuálny Fond a Nadácia mesta Bratislavy.

„Veľmi ma teší, že programy RTVS dokazujú svoju umeleckú hodnotu aj na medzinárodných festivaloch. Úspech Mimi len potvrdzuje, že RTVS ako najväčší koproducent na Slovensku ide správnou cestou. Máme nastavené vysoké kritériá a vyberáme si projekty s dôrazom na kvalitu. Tvorba pre deti a mládež je jednou z našich priorít a som rád, že nový koprodukčný projekt Mimi vyštartoval do sveta s takýmto úspechom” uviedol riaditeľ Sekcie programových služieb Slovenskej televízie Vincent Štofaník.

„Film porotu očaril už od prvého záberu. Čarovný mikrosvet lesa je kulisou príbehu mladej hrdinky, v ktorom sa stretávajú rôzne problémy, charaktery a výzvy. Film oslavuje vynaliezavosť, tvorivosť a otvorenosť. Svojím ladením, tempom a humorným duchom sa nádherne pohybuje na hrane medzi realitou a fantáziou“, uviedli v spoločnom vyhlásení členovia medzinárodnej poroty, Marco Alessi, Venice Atienza a Gudrun Sommerporoty.