28. 2. 2023

Organizovaný pokus o manipuláciu diváckeho hlasovania v relácii Na telo

 
Organizovaný pokus o manipuláciu diváckeho 

 


hlasovania v relácii Na telo


Markíza hlasovanie dočasne pozastavila kvôli nutnosti detailne analyzovať vzniknutú situáciu a zaviesť ďalšie bezpečnostné opatrenia.


Počas vysielania politickej diskusnej relácie Na telo mohlo v nedeľu 26. februára 2023 dôjsť k organizovanému pokusu o obídenie a manipuláciu jej hlasovacieho systému. Zaznamenaný bol štvornásobne vyšší počet hlasov, než ako je obvyklé. Predtým zavedené bezpečnostné opatrenia boli aktívne a fungovali správne, o čom svedčí fakt, že desaťtisíce neplatných hlasov bolo identifikovaných a vyradených.

Ako je zabezpečené hlasovanie v Na telo

Počas vysielania relácie Na telo môžu diváci a diváčky poslať len jeden hlas z jednej IP adresy a musia použiť technológiu reCAPTCHA, aby bolo isté, že ide o hlas od skutočného živého človeka a nie od hlasovacieho robota. Technológia reCAPTCHA patrí spoločnosti Google a používa sa na takéto overenie pri prihlasovaní sa do Google účtu manuálnym vyklikaním určitého počtu obrázkov alebo častí jedného obrázka podľa textového zadania. Ide o globálne využívaný bezpečnostný nástroj.

Túto nedeľu bolo na naše servery doručených štyrikrát viac hlasov ako zvyčajne. Naše bezpečnostné systémy identifikovali obrovské množstvo niekoľkých desiatok tisícov neplatných hlasov, pri ktorých buď reCAPTCHA nebola správne vyriešená niekoľkokrát za sebou, alebo išlo o hlasy z už použitých IP adries. Napriek vysokému percentu zablokovaných neférových hlasov Markíza, žiaľ, nemôže stopercentne vylúčiť, že minimálne čiastočne systémom prešli aj takéto hlasy, pochádzajúce z organizovaného hromadného hlasovania zo zahraničia.

Ako k tomu vôbec môže dôjsť?

Hoci boti alebo automatizované skripty nedokážu prekonať použitú bezpečnostnú technológiu, nezvyčajne vysoký počet prijatých hlasov naznačuje, že si niekto na manipuláciu hlasovania objednal externé ľudské zdroje, služby, ktoré sa dajú kúpiť zo zahraničia, napríklad z Indie.

V snahe poskytnúť férovú platformu pre politické myšlienky a vyhnúť sa podozreniam z manipulácie sa Markíza rozhodla dočasne pozastaviť hlasovanie v relácii Na telo.



„Chceme, aby nám naši diváci a diváčky dôverovali, najmä v súvislosti s blížiacimi sa predčasnými parlamentnými voľbami. Keďže naši odborníci na IT bezpečnosť nedokážu zaručiť, že takýto masívny platený útok na obídenie a manipuláciu nášho hlasovacieho systému sa už nikdy nebude opakovať, rozhodli sme sa hlasovanie pozastaviť. Je nám ľúto, že nateraz nemôžeme ponúkať tento interaktívny nástroj spätnej väzby, mnohí diváci a diváčky ho oceňovali. Nie je však mysliteľné, aby sme poskytovali platformu pre takéto nečestné útoky,“ vysvetlil Henrich Krejča, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza.

„Na telo sleduje pravidelne asi pol milióna divákov. A hoci sa do hlasovania zapájajú len približne dve percentá z nich, jeho výsledky rieši 100 % politikov. Pre niektorých sa dokonca stávajú hlavnou témou relácie. Podstatou Na telo je ale niečo úplne iné – hovoriť o najdôležitejších témach uplynulého týždňa, dať priestor obom stranám sa k nim vyjadriť a tiež konfrontovať politikov s ich zlyhaniami. A bolo by na škodu veci, aby v tomto kľúčovom predvolebnom období odpútavali pozornosť od hlavných politických tém spory o útoky z klikacích fariem niekde v Indii,“ dodal moderátor relácie Na telo Michal Kovačič.

Pozastavenie diváckeho hlasovania vstupuje do platnosti už od najbližšej nedele.