1. 3. 2023

V roku 2024 by mohla mať RTVS garantovanú výšku príjmu v sume 180 mil. eur

V roku 2024 by mohla mať RTVS garantovanú 

výšku príjmu v sume 180 mil. eur



V roku 2024 by mohla mať RTVS garantovanú výšku príjmu v sume 180 miliónov eur, teda 0,17 percenta z hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z návrhu zákona z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorý má systémovo vyriešiť financovanie RTVS. Financovať by sa mala prostredníctvom nárokovateľného príspevku na činnosť, a to formou podielu z HDP. TASR o tom informoval vedúci oddelenia komunikácie rezortu kultúry Ladislav Bariak.
Koeficient, ktorý sa odvíja od HDP Slovenska za predchádzajúce posudzované obdobie, by mal podľa návrhu MK zostať zachovaný minimálne vo výške 0,17 percenta HDP aj v nasledujúcich rokoch. "Takéto percentuálne určenie výšky nárokovateľného príspevku zo štátneho rozpočtu reflektuje požiadavky vedenia RTVS na kvalitné a nezávislé plnenie jej činnosti a zároveň garantuje jej konkurencieschopnosť na mediálnom trhu," uviedol rezort. Poskytuje tiež priestor na digitálne a technologické inovácie či odstránenie investičného a technologického dlhu a rozvoj verejnej služby.
Zároveň sa má odstrániť inštitút Zmluvy so štátom, cez ktorý sa rozpočet RTVS každoročne dofinancovával, najmä na programy vo verejnom záujme. "RTVS má byť inštitúciou nezávislou od politických tlakov. Ak poslanci koncom roka schválili zrušenie koncesionárskych poplatkov, je zodpovedné nastaviť jej financovanie stabilne, predvídateľne a myslieť pritom na všetky jej aktuálne potreby," podotkla dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).
Návrh má zabezpečiť minimálnu výšku štátneho príspevku v hodnote 0,17 percenta HDP a optimálnu 0,19 percenta HDP. "Akýkoľvek nižší príspevok nevytvorí pre RTVS podmienky, ktoré na svoje poslanie potrebuje," upozornila ministerka.

Zdroj: TASR