3. 3. 2023

Zomrel Wayne Shorter

Zomrel Wayne Shorter
 
Wayne Shorter, icon of jazz saxophone, dies aged 89 | Jazz | The Guardian
 
Vo veku 89 rokov zomrel vo štvrtok americký jazzový saxofonista Wayne Shorter. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.
Shorter bol považovaný za jedného z najväčších hráčov na sopránový aj tenorový saxofón. Vystupoval s Milesom Davisom a tiež so svojou skupinou Weather Report.
Trubkár a skladateľ Wynton Marsalis po oznámení smutnej správy označil Shortera za "giganta saxofónu bez ohľadu na register" a "jazzového posla". Bol jedným z posledných žijúcich hudobných velikánov, ktorí sa presadili v čase najväčšieho rozkvetu jazzu v 50. rokoch 20. storočia.
Rodák z Newarku v americkom štáte New Jersey v roku 1956 absolvoval štúdium hudby na Newyorskej univerzite (NYU), následne dva roky strávil v armáde, kde hral s jazzovým klaviristom Horaceom Silverom.
V roku 1964 Shorter odišiel zo skupiny The Jazz Messengers bubeníka Arta Blakeyho, s ktorou získal medzinárodnú slávu, štyri roky s ňou koncertoval a stal sa jej hudobným vedúcim. Potom sa pridal k Milesovi Davisovi.
Práve s jeho skupinou začal Shorter "napínať svoje skladateľské svaly" a v rámci tradičných pravidiel jazzu rozvíjal svojho novátorského ducha.
Táto spolupráca priniesla niekoľko z najznámejších jazzových skladieb 20. storočia vrátane piesní "E.S.P.", "Nefertiti" a "Footprints", uvádza AFP.
V roku 1970 Shorter spoluzaložil skupinu Weather Report, kde zohral vedúcu úlohu pri rozvoji jazzovej fúzie, ktorá spája harmónie a improvizáciu jazzu s rozvíjajúcimi sa formami rocku, funku a rhythm and blues.
Shorter počas bohatej hudobnej kariéry spolupracoval aj s Joni Mitchellovou, Carlosom Santanom, Herbiem Hancockom, Freddiem Hubbardom, Leem Morganom či skupinou Steely Dan.

Zdroj: TASR