10. 3. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


State Secretary Kovács to BBC: Gov't Special Powers during Epidemic Based  on Huge Democratic Mandate 

Médiá v západnej Európe nie sú nezávislé, chcú z nich urobiť politickú zbraň a v podstate čiastočne už tak aj fungujú. Podľa servera 444.hu to vo štvrtok vyhlásil štátny tajomník maďarského úradu vlády zodpovedný za medzinárodnú komunikáciu a vzťahy Zoltán Kovács na budapeštianskej konferencii Sloboda tlače v Maďarsku 2023, informuje spravodajca TASR.
Na podujatí zorganizovanom inštitútmi Nézőpont a Médianéző Központ Kovács povedal, že v západnej Európe – napríklad vo Veľkej Británii, Nemecku, Fínsku či Švédsku – sú vlády pod tlakom médií, ktoré fungujú ako "mocenská vetva".
"Na rozdiel od nich má Maďarsko jeden z najčistejších systémov regulácie v Európe, čo však žiadne západné médiá nepriznajú, nech by im to bolo akokoľvek dokazované," povedal hovorca maďarskej vlády.
Analytický riaditeľ inštitútu Nézőpont Levente Bánk Boros podčiarkol, že v Maďarsku z technického, právneho i obsahového hľadiska je sloboda tlače". Podľa jeho slov na maďarskom mediálnom trhu je politická rovnováha z hľadiska sledovanosti provládnej a protivládnej tlače. Dodal, že médiá sú prevažne v maďarských rukách, aj keď medzi médiami kritickými voči vláde stúpa zahraničný vplyv.

                      Fake 'nuclear bomb' alert on TV and radio scares Russians | The Independent

Televízne a rádiové stanice v Moskve vo štvrtok odvysielali falošné upozornenie na nálety. Stalo sa tak v dôsledku hackerského útoku na ich servery. Informovalo o tom ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. TASR správ prevzala z televízie CNN.
"V dôsledku hackerského útoku na servery rádiových staníc a televíznych kanálov bol v Moskve zverejnený letecký poplach. Moskovská pobočka ministerstva pre mimoriadne situácie preto informuje, že upozornenie je falošné," uviedlo ministerstvo.
Upozornenie na nálety vo štvrtok odvysielalo aj rádio a televízia v ruskej Sverdlovskej oblasti. Podobný incident sa stal i na konci februára, keď boli vydané falošné letecké poplachy v 15 ruských oblastiach, pripomína CNN.

 

Copyright  © TASR 2023