7. 3. 2023

Vyjadrenie: KP BA k medializovaným a zavádzajúcim informáciám o nesprávnom prepise ITP

Vyjadrenie: KP BA k medializovaným 

Generálna prokuratúra sa obrátila s novelou zákona o prokuratúre na Ústavný  súd - Domáce - Správy - Pravda 

zavádzajúcim informáciám o nesprávnom prepise ITP


Prokuratúra pri svojich rozhodnutiach vždy vychádza z aktuálnych dôkazov vrátane prepisov nahrávok ITP, pričom je nutné zdôrazniť, že prokurátor nemôže do nich zasahovať, navyše, ak nie je ani ich pôvodcom.
Prokuratúra nezodpovedá za správnosť prepisov nahrávok ITP. Za správnosť prepisov nahrávok ITP zodpovedá špecializovaný policajný útvar, ktorý nahrávky ITP prepisuje.
V medializovanej trestnej veci obvinených J. Č. a spol. dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava vydal vyšetrovateľovi PZ Úradu inšpekčnej služby záväzný pokyn a uložil mu preveriť na verejnosti diskutovaný záznam ITP s jeho prepisom, a v prípade zistenia rozporu medzi nahrávkou a prepisom nahrávky požiadať príslušnú zložku Úradu inšpekčnej služby zabezpečujúcu vyhotovovanie prepisov nahrávok o nápravu.
Je potrebné dodať, že na verejnosti v uplynulých dňoch pertraktovaný prepis nahrávky ITP, v čase vznesenia obvinenia obvineným J. Č. a spol. dňa 14.09.2021, nebol vôbec podkladom na vznesenie obvinenia obvineným, teda vo veci nejde o "kľúčový" dôkaz.
Na záver Krajská prokuratúra Bratislava zdôrazňuje, že prípravné konanie trestné má neverejný charakter, preto je nevhodné, zverejňovať informácie z vyšetrovacieho spisu v neskončenej trestnej veci, navyše jednostranne s cieľom napríklad ovplyvniť verejnú mienku, prípadne rozhodovaciu činnosť orgánov ochrany práva, čo môže negatívne vplývať aj na dosiahnutie účelu trestného konania.


TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Jana Tökölyová.