6. 4. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

8 Tiktok Square Icons - Free in SVG, PNG, ICO - IconScout


Britský Úrad komisára pre informácie (ICO) v utorok oznámil, že čínskej sociálnej sieti TikTok uložil pokutu vo výške 12,7 milióna libier za nedostatočnú ochranu osobných údajov detí mladších ako 13 rokov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
TikTok podľa ICO porušil britské zákony, pretože nezískal súhlas zákonných zástupcov detí mladších ako 13 rokov na použitie ich osobných údajov. TikTok pritom vo vlastných pravidlách nepovoľuje registráciu osobám mladším ako 13 rokov.
"Rozhodnutie budeme naďalej skúmať a zvažujeme ďalšie kroky. Veľa investujeme, aby sme pomohli udržať osoby mladšie ako 13 rokov mimo platformu a náš 40.000-členný bezpečnostný tím nepretržite pracuje na zabezpečení platformy pre našu komunitu," uviedol TikTok v reakcii na toto rozhodnutie.
ICO tvrdí, že TikTok neprijal adekvátne opatrenia, aby zabránil deťom, ktoré nespĺňajú pravidlá, registráciu. Podľa odhadov umožnil TikTok v roku 2020 registráciu 1,4 miliónom osôb mladších ako 13 rokov.
"To znamená, že ich dáta mohli byť použité na ich sledovanie a profilovanie... Existujú zákony, ktoré zaisťujú, že naše deti sú v digitálnom svete rovnako v bezpečí ako vo fyzickom svete. TikTok tieto zákony nedodržiaval," uviedol ICO vo vyhlásení.

                           Severná Kórea oznámila test hypersonickej kĺzavej rakety

Severná Kórea usporiadala v pondelok a utorok v Pchjongjangu konferenciu zväzu novinárov. Išlo o prvé stretnutie severokórejských novinárov od roku 2011, keď sa vodca Kim Čong-un ujal moci. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Štátna tlačová agentúra KCNA v stredu napísala, že konferencia sa konala "v kritickom čase", pričom jej účastníkov vyzvali, aby zdvojnásobili úsilie presadiť ideologickú líniu severokórejského vodcu.
Účastníkom konferencie bola zdôraznená naliehavosť "energicky spustiť" politickú a ideologickú kampaň, ktorá by inšpirovala "celú krajinu" k naplneniu stratégie rozvoja vidieka, uviedla KCNA.
Okolo rodiny Kimovcov, ktorá už viac ako sedem desaťročí vládne "železnou päsťou", sa vytvoril všadeprítomný kult osobnosti, ktorý šíria štátne médiá, pripomína AFP. Z hľadiska slobody tlače je Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) pravidelne hodnotená ako jedna z najhorších krajín sveta.
V minulom roku sa Severná Kórea vyhlásila za "nezvratnú jadrovú veľmoc" a tento rok Kim Čong-un nariadil armáde, aby zintenzívnila prípravy na "skutočnú vojnu". Táto chudobná krajina má neustále vážny nedostatok potravín, pričom sa objavujú správy o tom, že Severokórejčania trpia hladom.
"V Severnej Kórei sú novinári elitnými bojovníkmi politickej propagandy strany," upozornil prebehlík z KĽDR An Čchan-il, ktorý sa stal výskumníkom a vedie Svetový inštitút pre severokórejské štúdie.
Podľa neho ide o príkaz režimu písať články, ktoré sú oveľa tvrdšie a lojálnejšie voči Kimovi. "Skutočnosť, že Severná Kórea cíti, že potrebuje viac propagandy, môže znamenať, že potravinová situácia sa nezlepšuje", uviedol. Režim tiež možno podľa neho chcel pripraviť svojich reportérov na masívne pokrývanie pripravovaných raketových skúšok. 

 Italy ex-PM Renzi takes on role as newspaper editor | Reuters

Taliansky expremiér Matteo Renzi v stredu oznámil, že sa stane šéfredaktorom novín Il Riformista. Zároveň bude ďalej pokračovať vo svojej kariére senátora a lídra centristickej strany Italia Viva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Malý libertariánsky denník Il Riformista je známy kritickými postojmi k talianskeho súdneho systému, čo je téma, o ktorej Matteo Renzi napísal aj knihu. "Šéfredaktorom budem rok, od 3. mája do 30. apríla 2024, a potom sa uvidí," povedal tento 48-ročný politik na tlačovej konferencii v Ríme.
Renzi viedol stredoľavicovú taliansku vládu v rokoch 2014-2016. Odstúpil po neúspechu referenda o ústavných reformách, ktoré presadzoval. Na čele Demokratickej strany však zotrval až do volebnej porážky v roku 2018.
Neskôr založil novú stranu Italia Viva, ktorá v minuloročných parlamentných voľbách získala - v koalícii s ďalším zoskupením - približne osem percent hlasov. Renzi sa vďaka tomu opätovne stal členom Senátu, hornej komory talianskeho parlamentu.
V Taliansku môžu byť zákonodarcovia zamestnaní aj mimo politiky. Renzi je napríklad aj členom správnej rady istého saudskoarabského inštitútu. Vo svojom poslednom daňovom priznaní, ktoré bolo zverejnené webstránke Senátu, priznal príjmy vo výške viac ako 2,5 milióna eur.



Copyright  © TASR 2023

                        The Evan Gershkovich I Know - The Moscow Times


Reportér denníka Wall Street Journal Evan Gershkovich, ktorého ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zatkla pre obvinenia zo špionáže, sa v utorok v moskovskom väzení po prvý raz stretol s jeho právnikmi. Uviedol to Wall Street Journal.
„Evanovo zdravie je dobré a je vďačný za podporu z celého sveta. Naďalej vyzývame na jeho okamžité prepustenie,“ uviedla šéfredaktorka novín Emma Tucker v odkaze pre redakciu.
Gershkovichova rodina na správy o návšteve reagovala s tým, že im „odľahlo, keď vieme, že sme konečne v kontakte s Evanom“.
Tridsaťjedenročného novinára zatkli v utorok v Jekaterinburgu. FSB ho obvinila zo snahy získať tajné informácie o ruskej továrni na zbrane. Gershkovich je prvý reportér amerického média, ktorého od studenej vojny v Rusku zadržali pre obvinenia zo špionáže. V Moskve ho držia v dvojmesačnej vyšetrovacej väzbe. Voči zatknutiu sa už údajne odvolal.

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.