4. 4. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 

Ruskí vyšetrovatelia zatkli Darju Trepovovú, podozrivú z nedeľného výbuchu v kaviarni v Petrohrade. Obeťou útoku sa stal ruský provojnový bloger Vladlen Tatarskij. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Trepovovú zadržal Ruský vyšetrovací výbor (Sledkom) spolu s operačnými službami, napísala ruská štátna tlačová agentúra TASS. Dodala: "Trepovovú zadržali pre podozrenie z účasti na výbuchu v kaviarni v Petrohrade."
Tatarskij, ktorého pravé meno bolo Maxim Fomin, mal na platforme Telegram vyše 560.000 sledovateľov a bol jedným z najvplyvnejších vojenských blogerov. Bol horlivým zástancom invázie Ruska na Ukrajinu a v kaviarni mal stretnutie s čitateľmi.
Pri výbuchu v kaviarni na brehu rieky Neva v historickom centre Petrohradu utrpelo zranenia vyše 30 ľudí, z nich desať ťažké.
Ruské tlačové agentúry uviedli, že bomba bola ukrytá v buste s podobou blogera, ktorú mu podozrivá venovala ako dar.
Zatknutá žena (26) je obyvateľka Petrohradu a bola zadržaná už aj v minulosti za účasť na protivojnových zhromaždeniach, uviedol Sledkom. je to najvyšší štátny orgán pre vyšetrovanie trestných činov v Rusku, dodala agentúra AP.

                              NATO chief Jens Stoltenberg in running for top job at Norway's central bank  – POLITICO

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok žiadal bezprostredné prepustenie amerického novinára Evana Gershkonicha, ktorého zadržali v Rusku na základe podozrenia zo špionáže. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Stoltenberg zatknutie reportéra denníka The Wall Street Journal (WSJ) označil za znepokojujúce. "Je dôležité rešpektovať slobodu tlače, práva novinárov a právo klásť otázky a robiť si svoju prácu," povedal.
Generálny tajomník NATO podľa svojich slov očakáva, že zatknutím Gershkovicha sa budú zaoberať ministri zahraničných vecí členských krajín NATO na utorkovom stretnutí.
Reportér Evan Gershkovich pracuje pre moskovskú pobočku WSJ a ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) ho zadržala minulý týždeň v Jekaterinburgu. Údajne sa tam snažil získať utajované informácie o podniku vojensko-priemyselného komplexu. Americký denník vo štvrtok "dôrazne poprel" obvinenia FSB a požiadal o okamžité prepustenie svojho reportéra. Vo vyšetrovacej väzbe má podľa súdu zostať do 29. mája. Hrozí mu až 20-ročné väzenie. 

Asasinarea bloggerului Vladlen Tatarsky: Rusia îi acuză pe cei mai  importanți adversari ai lui Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin udelil vojenskému blogerovi Vladlenovi Tatarskému vyznamenanie Rad za odvahu. Podľa agentúry AFP to Kremeľ oznámil v tlačovom vyhlásení, v ktorom sa uvádza, že bloger bol ocenený "za odvahu a statočnosť preukázanú pri výkone profesionálnych povinností". Informuje TASR.
Tatarskij, vlastným menom Maxim Fomin, prišiel o život v nedeľu pri výbuchu v jednej z kaviarní v Petrohrade. Pre podozrenie zo spolupáchateľstva bola na mieste činu zadržaná mladá žena, ktorá Tatarskému odovzdala ako dar sadrovú sochu. Nástražný výbušný systém bol vnútri tohto predmetu. Tatarskij zomrel na následky výbuchu. Zranenia utrpelo viac ako 30 ľudí.
Po smrti Tatarského Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) začal trestné stíhanie vo veci vraždy, neskôr ho však preklasifikoval na teroristický čin.
Rusko v pondelok vyhlásilo, že "teroristický útok" v Petrohrade zorganizovala Ukrajina s pomocou podporovateľov uväzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Tí to však rozhodne odmietli a zo zodpovednosti za vraždu blogera obvinili ruskú tajnú službu FSB.
Vladlen Tatarskij bol jedným z najznámejších "vojenských korešpondentov" – blogerov píšucich o vojne na Ukrajine, ale aj o súvisiacom dianí v Rusku. Jeho účet v aplikácii Telegram sledovalo viac ako 560.000 ľudí. Známym sa stalo jeho vyjadrenie z Kremľa, v ktorom počas oslavy anexie ukrajinských území sľúbil, že "všetkých zabije, všetkých okradne".
Pochádzal z Makijivky v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Najprv bojoval na strane samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), neskôr v jednotkách Luhanskej ľudovej republiky (LĽR). Predtým si odpykával väzenský trest za ozbrojenú lúpež.

Copyright  © TASR 2023

                      Rusi vidia za zabitím blogera v Petrohrade Navaľného skupinu, analytici si  však vysvetľujú výbuch inak (foto) - SITA.sk



Ruská protiteroristická agentúra v pondelok uviedla, že bombový útok, pri ktorom zahynul známy ruský vojenský bloger, bol zinscenovaný ukrajinskými bezpečnostnými agentúrami. Vladlen Tatarskij zahynul v nedeľu, keď viedol diskusiu v kaviarni na brehu rieky Nevy v historickom centre Petrohradu. Explózia zranila viac ako 30 ľudí a 10 z nich je podľa úradov vo vážnom stave.
Ruské úrady tvrdia, že útok na Tatarského „naplánovali ukrajinské špeciálne služby“ so zapojením ľudí, ktorí spolupracovali s protikorupčnou nadáciou vytvorenou uväzneným vodcom ruskej opozície Alexejom Navaľným. Poznamenali, že zatknutá podozrivá bola „aktívnou podporovateľkou“ Navaľného skupiny.
Niektoré správy uviedli, že explodovala soška, v ktorej bola schovaná bomba. Tú údajne Tatarskému darovala žena, ktorá prišla na stretnutie. Žena, ktorá sa identifikovala ako Nasťa, počas diskusie kládla otázky a vymieňala si názory s Tatarským. Svedkyňa Alisa Smotrovová citovala spomenutú Nasťu, ktorá povedala, že blogerovi vyrobila sošku, ale ochranka ju požiadala, aby ju nechala pri dverách, pretože má podozrenie, že by to mohla byť bomba.
Nasťa a Tatarskij sa začali smiať a vtipkovali. Potom žena prešla k dverám, schmatla sošku a ukázala ju Tatarskému. Sošku vraj položila na neďaleký stôl a nasledoval výbuch. Ruské médiá uviedli, že vyšetrovatelia preverujú sošku ako možný zdroj výbuchu, ale nevylúčili možnosť, že v kaviarni bolo ešte pred udalosťou nastražené výbušné zariadenie.
Ruská tlačová agentúra Interfax informovala, že úrady pre podozrenie z účasti na bombovom útoku zatkli Petrohradčanku Dariu Triopovovú. Uviedla, že túto osobu už predtým zadržali pre účasť na protivojnových zhromaždeniach.
Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak označil výbuch v Petrohrade za súčasť vnútorných nepokojov. „Pavúky vo fľaši sa navzájom jedia. Bolo otázkou času, kedy sa domáci terorizmus stane nástrojom vnútropolitického boja,“ napísal na Twitteri.

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.